İran'ın İsrail'e ambargo çağrısı, OPEC'te karşılık bulmadı: "Acil eyleme gerek yok"

"Biz siyasi kuruluş değiliz"

Savaşın başından beri ablukayı sıkılaştıran İsrail, Gazze'yi gece gündüz bombalıyor (Reuters)

İran'ın İsrail'e petrol ambargosu çağrısının ardından, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) acil eyleme gerek duymadığı bildirildi.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan ve adlarının paylaşılmasını istemeyen OPEC'ten 4 yetkili, herhangi bir acil eylem ya da toplantı planı yapılmadığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan'ın başkenti Cidde'de bugünkü açıklamasında, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelere Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'e petrol kısıtlamaları da dahil tam ambargo uygulaması çağrısı yaptı.

Ancak Suudi Arabistan'ın önderliğindeki OPEC'ten bir yetkili, Reuters'a açıklamasında "Biz siyasi bir kuruluş değiliz" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, 1973'teki Arap-İsrail Savaşı'nda ABD'nin İsrail'e desteği üzerine OPEC'in ABD ve müttefikleri Kanada, Hollanda, Birleşik Krallık ve Japonya'ya petrol ambargosu uyguladığı da hatırlatıldı. Ambargonun ardından patlak veren petrol krizinin, uzun vadede OPEC'e alternatifler oluşturulmasını da sağladığına dikkat çekildi.  

Reuters'a konuşan bir diğer OPEC yetkilisi, bu ambargoya atıf yaparak, "Jeopolitik ortam 50 yıl öncesine kıyasla çok farklı" dedi. 

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim Bidevi de salı günkü açıklamasında "petrol üretiminin silah olarak kullanılmaması gerektiğini" söylemişti.

Abdullahiyan, Cidde'de İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha'yla bugün gerçekleştirdiği görüşmede, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının savaş suçu olarak belgelenmesi ve sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanmasına zemin hazırlanması için bir hukuk ekibi oluşturulmasını da talep etti.

OPEC'in kurucu ülkeleri arasında Suudi Arabistan'ın yanı sıra İran, Irak, Kuveyt ve Venezuela yer alıyor.
 


İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın ambargo çağrısı, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne dün düzenlenen saldırının ardından geldi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırının Filistin İslami Cihat Örgütü'nün Gazze'de ateşlediği bir füzeden kaynaklandığını öne sürerken, örgüt ve Hamas, İsrail ordusunun doğrudan hastaneyi hedef aldığını iddia ediyor.

Yaklaşık 500 kişinin yaşamını kaybettiği saldırıda, ABD Başkanı Joe Biden da İsrail'e destek vererek olaydan Filistini sorumlu tuttu.


Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU