ABD ve Irak stratejik iş birliklerini "güvenlik anlaşması"yla yeniden canlandırıyor

Pentagon tarafından sunulan anlaşma, Bağdat'taki İran yanlısı çevrelerle çatışma yaratıyor

Irak'a görev yapmak üzere yola çıkan bir Amerikan kuvveti / Fotoğraf: AFP

Irak hükümeti, istihbarat koordinasyonu, topraklarındaki Amerikan kuvvetlerinin varlığı ve uluslararası koalisyon ile NATO'nun terör örgütü IŞİD'e karşı eğitim ve mücadeleye yönelik devam eden faaliyetleri yoluyla ABD ile askeri iş birliğini uzun bir süre boyunca güçlendirmeye devam ediyor. 

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, New York'taki BM Genel Kurulu toplantısındaki basın açıklamasında şunları dile getirdi:

Bağdat, ABD Savunma Bakanlığı'nın Irak ile uluslararası koalisyon arasındaki ilişkinin biçimini belirlemek amacıyla sunduğu anlaşmanın taslağını aldı, şu anda Irak Savunma Bakanlığı tarafından inceleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik iş birliği

Yeni iş birliğine ilişkin yorumunda, Stratejik Araştırmalar Merkezi İcra Direktörü Mutaz Muhyi Abdülhamid, "Güvenlik iş birliğini geliştirmek için Bağdat ile Washington arasında bir güvenlik anlaşması yapılması gereklidir. ABD, Irak ve bölge ülkeleriyle ilişkilerini yeniden gözden geçirmeyi düşünüyor. ABD, Türk ve Rus nüfuzuna maruz kalan Suriye gibi Irak'ın da kaybedilmesinin bölgenin geleceğini etkilemesinden korkuyor. Bağdat petrol, petrol türevleri ve yaklaşmakta olan stratejik projeler açısından muazzam bir zenginliğe sahip" dedi.

Abdülhamid, sözlerine şunları ekledi:

Irak, ABD ile güvenlik ve stratejik iş birlikleri yapmıştır, bu nedenle özellikle ABD Savunma Bakanı'nın Bağdat'a yaptığı ziyaretlerin ardından bu anlaşmalar zaman zaman yenileniyor. Mesela NATO güçlerinin Kerkük'ün güneyindeki hava saldırılarında ve Fransız uyruklu bir NATO askerinin öldürülmesinde bu anlaşmalar yenilendi. Amerika önümüzdeki yıllarda silahlanma stratejisi üzerinden yeni ilişkiler kurmak istiyor ve Amerikan kuvvetlerinin Suriye'deki El Tanf ve Irak'taki El Esad üslerine gönderilmesini sağlıyor. Washington, İran'ın Kuzey Irak'a müdahalesinden ve Erbil'deki bölgelere saldırısından korkuyor.


Büyük üsler

Abdulhamid, "Kuzey Erbil ve El-Esad'da büyük üslerin kurulması mümkündür. Bu üsler, Irak kuvvetlerinin eğitim kamplarını kurma, modern savaş uçaklarını ve insansız hava araçlarını barındırma, Suriye, İran ve Türkiye ile sınır bölgelerinin güvenliğini sağlama gibi işlevlere sahip olabilir. Irak'ın, gelecekte egemenliğinin ihlal edilmemesi için stratejik ortak olan ABD ile ilişkilerini güçlendirmesi gerekiyor. Irak ve ABD arasındaki askeri iş birliği isteği, Türkiye ve İran'ın Irak topraklarına yönelik saldırıları ve Bağdat'ın öncelikle askeri sistemini geliştirme ihtiyacı nedeniyle artıyor. Bu saldırılara karşı yanıt verme yeteneğinin olmaması, Irak'ın önce askeri kapasitesini geliştirme ihtiyacını ortaya koymaktadır. Siyasi bloklar Sudani'nin ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmeyi bekliyor" diye konuştu.


İran'ın müttefikleri

Ayrıca, Irak Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Gazi Faysal şunları değerlendirdi:

Pentagon'un teklifi hem Irak'ın hem de ABD'nin askeri ve stratejik ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu anlaşma İran'ın Bağdat'taki müttefikleri tarafından reddedilecektir. Washington ile Bağdat arasındaki stratejik ittifak ve ortaklık ilişkilerine 2008'den bu yana önem veriliyor. Her iki ülkenin terörle mücadeledeki ortak çalışma ve iş birliği, terörün 2017'de yenilgiye uğratılmasını sağladı. Ayrıca ABD, Irak'taki terörle mücadeleyi desteklemeye devam ediyor. Irak'ın güvenliği, istikrarı ve kalkınması için çaba gösteriyor. Ülkenin alternatif enerji kaynakları bulma, yatırım yapma, endüstriyel altyapıyı yeniden inşa etme ve su kaynakları ile tarım sorunlarını ele alma çabalarını destekliyor.
 


Ortaklığı etkinleştirme

Faysal, ayrıca şu sözlere vurgu yaptı:

Pentagon'un, güvenlik anlaşması çerçevesinde Irak ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin geliştirilmesi yönünde yaptığı teklif, iki ülkenin Stratejik Ortaklık Anlaşması'ndan türettiği bir eylem programı olarak değerlendiriliyor. ABD’nin teklifi, Başbakan Sudani'nin Bağdat ile Washington arasındaki Stratejik Ortaklık Komitesi'ni harekete geçirmenin önemini vurgulamasıyla geldi. Sudani'nin açıklaması, iki ülkenin Irak'ın güvenliğini sağlama ihtiyacını karşılayan yeni bir gelişmiş çalışma üssünün etkinleştirilmesine yönelik yeni Pentagon belgesiyle tutarlıdır.


Sorunlu durumlar

Gazi Faysal, Irak'ın kalkınmasıyla ilgili karşılaşılan sorunlara şöyle dağindi:

Bölge, iç çatışmaların yanı sıra Suriye, Yemen ve Sudan'daki savaşlar, Lübnan'daki gergin durum, Ortadoğu sorunları ve Türkiye ile PKK ve İran ile İranlı Kürt muhalefeti arasında devam eden çatışmalar nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Bu, Irak'ta istikrar ve kalkınmanın yeniden tesis edilmesi ve demokrasinin anayasal ve hukuki temellere uygun olarak gelişmesinin sağlanması çabalarını da etkiliyor.


Ayrıca Faysal, "Pentagon'un sunduğu öneri, Washington ve Bağdat arasındaki stratejik çerçeve anlaşmasının bir parçası olarak gelişim, etkileşim ve ilerleme sürecinin bir parçasıdır. İran'ın Irak'taki müttefiklerinin, ister silahlı örgütler ister siyasi partiler olsun, Washington'un sunduğu anlaşmaya karşı çıkmaları muhtemeldir, çünkü ABD ile ilişkilerde herhangi bir gelişmeye karşı çıkıyorlar" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU