Irak: Bağdat ve Paris IŞİD'in gizli yuvalarını ortadan kaldırmanın planlarını yapıyor

Irak güvenlik güçleri, Uluslararası Koalisyon ile koordineli olarak, Selahaddin vilayetinin doğusundaki sıcak nokta bölgelerinde IŞİD'in gizli hedeflerinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir plan geliştirdi

9 Eylül’de Anbar’da DEAŞ hücrelerinin peşine düşen askeri konvoy / Fotoğraf: Irak Ordusu

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin, Irak’ın artık yabancı bir muharebe varlığına ihtiyacı olmadığını ve IŞİD'in ülke için bir tehdit oluşturmadığını açıklamasından iki gün sonra, Irak güvenlik güçleri, Uluslararası Koalisyon ile koordineli olarak, Selahaddin vilayetinin doğusundaki sıcak nokta bölgelerinde terör örgütü IŞİD'in gizli hedeflerinin ortadan kaldırılmasına yönelik bir plan geliştirdi.

Bir güvenlik kaynağı konuya ilişkin olarak “Selahaddin’in doğusundaki El-Ays ile Kerkük vilayeti sınırları arasında uzanan bölgelerdeki tepe ve mağaralarda bulunan IŞİD sığınaklarını ve saklanma yerlerini açığa çıkarmak için Irak güvenlik servisleri ve Kürdistan bölgesinde bulunan Uluslararası Koalisyon dahilindeki Fransız güçleri, insansız hava araçları (İHA) ve havadan keşifle kapsamlı bir arama ve araştırma planı başlattı” ifadelerini kullandı.

Kaynak “Arama planı, hedeflerden birine yapılan ve Fransız kuvvetleri ile terörle mücadele güçleri arasında kayıp ve yaralanmalara neden olan Fransız çıkarmasından sonra, Selahaddin’in doğusundaki bölgelerde IŞİD'in gizli sığınaklarının varlığından hareketle operasyon başlatıldı” dedi.

Ayrıca Selahaddin vilayetindeki Haşdi Şabi Güçleri liderlerinden Muhammed el-Cenabi, yaptığı bir basın açıklamasında “Selahaddin’in doğusundaki bölgelerde IŞİD grupları ve üyelerinin somut bir hareketine rastlanmadı. Bu da onların sürpriz hava saldırılarından ve operasyonlardan kaçmak için gizli saklanma yerlerine girerek ortadan kaybolduklarını gösteriyor” dedi. Cenabi “Arama, tarama operasyonları devam ederken, Selahaddin’in doğu ilçelerinde birkaç aydır IŞİD faaliyetlerine veya adam kaçırma eylemlerine tanık olunmadı. Bu yerlerin hepsi Selahaddin operasyonlarıyla koordineli olarak Haşdi Şabi’nin kontrolü altında” dedi.

Her ne kadar Irak, Eski Başbakan Haydar el-İbadi döneminde 2017 yılının sonlarında IŞİD'e karşı askeri zaferini ilan etse de sahadaki gerçeklere bakıldığında, örgütün hala kuzey ve kuzeybatı Irak’taki birçok engebeli dağlık alanda ve çöl bölgesinde faaliyet gösterdiği anlaşılıyor.

Irak’taki askeri ve güvenlik uzmanlarına göre IŞİD'in hareket haritası Selahaddin’in doğusundaki bölgelerde yoğunlaşıyor. Bu kısım, geniş coğrafi bir alanı kaplaması, kuzeyde Ninova vilayeti ile batıda Anbar arasında uzanan çöl alanlarına açık olması ve Kerkük ve Diyala gibi IŞİD'in başka sıcak noktalarını temsil eden bazı bölgelerin bulunduğu farklı vilayetlerle bağlantısı nedeniyle sıcak noktalardan biri olarak kabul ediliyor.

“IŞİD tehdit oluşturmuyor”

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarına katılımı sırasında Amerikan CNN ağına verdiği röportajda, “IŞİD'in artık yalnızca çölde veya mağaralarda kovalanan gruplardan başka bir şey olmadığını, Irak’a tehdit oluşturmadığını, yeni gerçekliğin Uluslararası Koalisyon ile belirli alanlarda iş birliğine dayandığını” vurgulamıştı.

Sudani “Bugün ABD’den veya Koalisyon ülkelerinden muharip güçlere ihtiyacımız yok” demişti.

Bu yılın sonlarında Washington’a ziyaret daveti alan Sudani, “Irak ile ABD arasındaki ilişkinin yalnızca güvenlik boyutuyla sınırlı kalamayacağını” da vurguladı.

Öte yandan Irak güvenlik güçleri ülkenin çeşitli bölgelerinde örgütün takibini sürdürürken, Türk yetkililer dün  ülkenin batısındaki Balıkesir ilinde IŞİD üyesi oldukları iddiasıyla Irak uyruklu 5 şahsı gözaltına aldılar.

Anadolu Ajansı (AA), Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından IŞİD ile bağlantılı oldukları iddia edilen altı Irak uyruklu şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi.

AA’nın haberine göre İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ile İstihbarat Şube Müdürlükleri’ne bağlı ekipler, şüpheli şahısların yakalanması için farklı adreslere eş zamanlı baskınlar düzenledi. Ekipler operasyon sonucu şüphelilerden beşini yakaladı. Ayrıca, bu adreslerdeki aramalarda dijital malzemeler ele geçirildi. Gözaltına alınan beş şüpheliden B.A’nın Irak’ta daha önce bazı bölgelerde IŞİD'in sözde polis güçlerinden sorumlu olduğu, H.A’nın ise bu ülkede örgüt içinde bomba eğitimi aldığı belirlendi.

Diğer taraftan Anbar vilayetinden bir güvenlik kaynağı, vilayetin batısında kurulan pusuda aralarında örgütün önde gelen liderlerinden birinin de bulunduğu üç IŞİD üyesinin öldürüldüğünü belirtti. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bir güvenlik kaynağı “hedeflerin koyun güden iki çobanının kaçırılmasında ve daha sonra korkunç bir şekilde öldürülmelerinde parmakları olduğunu” bildirdi. Kaynak “Teröristler Suriye sınırına yakın çöl alanlarından Rutbe Çölü’ne doğru sızdı. Bu bölgelerde yıllardır güvenlik güçlerinin bilgisi dahilinde günlük işlerini yürüten ve koyun güden çobanlar bulunuyor” dedi.

Kaynak “güvenlik güçlerinin tüm güvenlik kontrolleri düzeyinde önlemleri sıkılaştırdığını ve suç örgütü üyelerinin yakalanması amacıyla Rutbe Çölü’nün çeşitli bölgelerine baskın ve arama operasyonu başlattığını” belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU