Kayyum atamaları diplomatik düzeye taşınıyor… HDP Sözcüsü, “Kayyum darbesine son verilene kadar eylemlerimiz sürecek” dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Günay Kubilay, partilerinin atanan kayyuma karşı izleyeceği yol haritasını değerlendirdi

Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanları / Fotoğraf: Independent Türkçe

İçişleri Bakanlığınca, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerinden uzaklaştırıldı, belediyelere kayyum atandı.

Karar sonrası Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi'nde ise Van Valisi Mehmet Emin Bilmez belediye başkan vekili olarak görevlendirildi.

Van, Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına karşı eylemler devam ediyor.

 

HDP'nin protesto eylemleri sürüyor
HDP'nin kayyum atamalarına karşı protesto eylemleri sürüyor / Fotoğraf: Twitter

 

“Barış politikasını kayyum süreciyle birleştireceğiz”

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının tekrar göreve iadeleri için kesintisiz eylem süreci içinde olduklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sendika, meslek, platform ve tüm demokratik örgütleriyle gerçekleştirecekleri 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne dair hazırlıkların devam ettiğini aktaran Kubilay, “Bu barış politikasıyla kayyum darbesini birleştiren bir süreç izlenmiş olacak. Bu 1 Eylül ile sınırlı bir şey değil. Kayyum darbesine son verene kadar, arkadaşlarımız görevlerine dönünceye kadar devam eden bir süreç olacak. Nihayetinde darbe karşıtı bir demokrasi mücadelesidir. Bunun bir uğrağı ve durağı yoktur” dedi.

 

HDP Sözcüsü Günay Kubilay
HDP Sözcüsü Günay Kubilay / Fotoğraf: HDP Basın

 

HDP Sözcüsü: Meclisi “acil gündem” ile toplantıya çağıracağız

1 Eylül’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni “acil gündem” ile toplantıya çağıracaklarını kaydeden Kubilay, demokrasinin askıya alındığı ve darbeyle ortadan kaldırıldığı bir dönemde meclisin yaşananlara seyirci kalmasını “kabul edilemez” olarak değerlendirdi.

Meclis'te 5’te birlik oran olan 120 vekilin imzasının toplanması için girişimlerini başlattıklarını belirten Kubilay, “19 Ağustos kayyum darbesi, 2016’daki kayyum darbelerinden farklı olarak hem Türkiye’de Batı kamuoyundan muazzam bir tepki aldı. Darbeyle HDP’yi izole edip tecrit etmek isteyen siyasi iktidar bloğunun kendisi bir bakıma izole oldu. Kazanılmış demokratik hakların korunması bakımından her düzeyde meşru girişimlerimizi sürdürüyoruz. Hukuksuz atamaları diplomatik düzeyde de gündeme getireceğiz. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve AK Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’yle de görüşmelerimiz olacak” diye konuştu.

“Silahların gölgesinde barış olmaz”

“Türkiye kendi güvenliğini ve demokratik geleceğini ancak barışçıl politikalarla sürdürüp güvenceye alabilir” diyen Kubilay devamında şunları söyledi:

Türkiye dış siyaset ve bölge politikalarında saldırgan bir tavır sergiliyor. Rojava ve Suriye’ye yönelik saldırgan bir dış politika izliyor. Silahların gölgesinde sürecek bir barış yok. Bununla sağlanamaz. İşte Rusya’ya gidip tıpkı böyle işporta pazarında olduğu gibi yok efendim F-35’i vermediniz Su-35’i Su-57’yi alırız gibi bir ciddiyetten yoksun dış siyasete Türkiye’nin ihtiyacı yoktur.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU