Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Saadet Partisi’nden AK Parti’ye İzmir göndermesi

Saadet Partisi, Cemil Tugay'ın geçişini İzmir Marşı'nı içeren bir video ile duyuran AK Parti'ye video ile yanıt verdi. 

“Sürpriz fonlu!” başlığının kullanıldığı videoda fon skandalında adı geçen isimlerin para saydığı anlar yapay zeka ile gösterildi.


KKTC'de batan yolcu gemisinde bir kişinin daha cesedine ulaşıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Başbakanlığından yapılan açıklamada, Girne açıklarında yolcu gemisinin batmasının ardından sürdürülen arama çalışmaları kapsamında bugün bir cesede daha ulaşıldığı, kimlik tespitine yönelik gerekli çalışmaların başlatıldığı kaydedildi.

Olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 24'e yükselirken, kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

KKTC'deki Girne Limanı ile Mersin'deki Taşucu Limanı arasında sefer yapan "Filo Jet" isimli yüksek hızlı yolcu gemisi, 30 Ağustos Pazar günü öğle saatlerinde Girne'den hareket ettikten kısa süre sonra ön kısmından su almaya başlamış, Girne Limanı'na dönmeye çalıştığı sırada batmıştı.


ABD'de iki doz ölümcül ilaca rağmen hayatta kalan idam mahkumu bilincini geri kazandı

ABD'nin Tennessee eyaletinde idam mahkumu Christa Pike'a iki doz ölümcül ilaç verilmesine rağmen infazın gerçekleştirilememesinin ardından hastaneye kaldırılan Pike'ın bilincini geri kazandığı bildirildi.

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, avukatları Pike'ın sağlık durumu hakkında bilgilendirmede bulundu. Avukatları, iki doz ölümcül ilaç verilen ancak kalbi durmayan 50 yaşındaki Pike'ın hastanede tedavisinin sürdüğünü, bilincinin yerine geldiğini ve konuşabildiğini aktardı. Birden fazla ölümcül dozda ilaç verilmesine rağmen hayatta kalan ilk kişi olduğu düşünülen Pike'ın yeniden infaz edilip edilmeyeceğinin sağlık durumuna bağlı olarak belirleneceği ifade ediliyor. ABD Yüksek Mahkemesi, neden idam cezasına çarptırıldığını "makul şekilde kavrayamayan" kişilerin infaz edilmesini yasaklıyor.

Pike, 1995'te 18 yaşındayken sınıf arkadaşı Colleen Slemmer'ı öldürmekten suçlu bulunarak idama mahkum edilmişti. İdam cezasının infazı için Pike'a 30 Eylül'de 2 doz ilaç verilmiş ancak Pike'ın kalbi durmamıştı. Pike, cezaevi dışındaki bir sağlık kuruluşuna sevk edilmişti. Tennessee Valisi Bill Lee, olayın incelenmesi için talimat verirken, eyalette yılın geri kalanı için planlanan infazlar da inceleme süresince durdurulmuştu. Pike'ın avukatları, 2 Ekim'de yaptıkları açıklamada, Pike'ın hastanede solunum cihazına bağlı ve bilinçsiz olduğunu ifade etmişti.


Pasifik ülkeleri, COP zirvesi öncesinde küresel sıcaklık artışı hedefine yönelik çabaların artırılmasını istedi

Pasifik Okyanusu'ndaki bir ada ülkesi olan Fiji'de düzenlenen iklim konferansında bir araya gelen delegeler, küresel sıcaklık artışının 1.5 santigrat derecenin altında tutulması, yükselen deniz seviyesi ve ekstrem hava olaylarının etkilerinin kısıtlanması için salınımı azaltma çabalarının artırılması gerektiğini belirtti.

İklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeler arasında yer alan Pasifik ülkeleri, Kasım'da Türkiye'de düzenlenecek COP 31 iklim zirvesinden önce düzenlenen bakanlar arası toplantıda belirledikleri öncelikleri küresel iklim müzakerelerine dahil etmeye çalışıyorlar.

Pasifik ülkeleri, iklim değişikliğiyle mücadelede için finansmana daha iyi erişim talep ederken okyanusların korunmasını ve küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesindeki seviyelere göre 1.5 santigratın altında tutulması hedefine uyulmasını istiyorlar. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre yakında sıcaklık hedefinin üzerine çıkılacak.

Fiji İklim Bakanı Lynda Tabuya, 50'den fazla ülkenin temsilcisinin olduğu bakanlar arası toplantıda "1.5 derece sıcaklık sınırını hızla aşıyoruz... gelgit evimize ulaşıyor, büyükannelerimiz artık soluk renkli resifleri tanımıyor, köylerimizi taşımak zorunda kaldık" dedi.

COP31 Başkanı olan Türkiye Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1.5 derecelik sınırın aşılmasını sınırlamanın zirvenin ortak hedefi olduğunu söyledi.


Trump, Hürmüz Boğazı'ndan son dönemde "inanılmaz" miktarda petrol taşındığını belirtti

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'ndan son dönemde "inanılmaz" miktarda petrol sevkiyatı yapıldığını ifade ederek petrol fiyatlarının düşmesini beklediğini söyledi.

ABD Başkanı Trump, Baltimore kentinde düzenlenecek bir açılışa katılmak üzere Beyaz Saray'dan ayrılırken basın mensuplarına gündemi değerlendirdi.

İran'ın ekonomik olarak "çok kötü" durumda olduğunu savunan Trump, İranlı Petrol Bakanı Muhsin Paknejad'ın "ülkedeki durumun hiç iyi olmadığını" söyleyerek istifa ettiğini anlattı.

Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki petrol sevkiyatlarına ilişkin, boğazın açık olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı, "Son birkaç gün içinde inanılmaz miktarlarda, milyonlarca varil petrol sevk edildi. Sevkiyatları, savaş öncesindeki seviyelere ulaşan hatta bu seviyeleri aşan düzeylerde gerçekleştiriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Petrol fiyatlarının yakında düşmesini beklediğini söyleyen Trump, "seçimlere giderken ülkedeki tüm fiyatların yavaş yavaş düştüğü" yorumunu yaptı.

DAHA FAZLA HABER OKU