Sosyal koruma ödenekleri düşürülen Gazzeliler, akıbetlerinden endişeli

6 yıl önce ödenekleri düşmeye başlayan 80 bin aile reisi, şimdi 600 dolar yerine 100 dolar alıyor

Sosyal koruma sisteminden yararlananlar kınayan pankartlar açtı  / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

Mutasım, 8 aydır, iki kolu da kesik ve tekerlekli sandalyeyle hareket eden Sosyal Koruma Sistemi'nin kendisine iş göremezlik ve yoksulluk durumunu hafifletmek için yaptığı para transferlerini içeren mesajı bekliyor.

Mutasım, bu parayı Sosyal Koruma Sistemi adı verilen ulusal bir program kapsamında alıyor.

Bu program, Filistinliler arasında yoksulluğu hafifletmek, kenar mahallelerdeki grupları korumak ve güçlendirmek için yoksulluğun yayılmasını önlemek ve onları toplumun aktif üyeleri haline getirmek için bu kesimi korumanın bir yolu olarak başlatılmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal Koruma Sistemi nasıl işliyor?

Sosyal Koruma Sistemi'ni doğrudan Sosyal Kalkınma Bakanlığı, denetliyor. Bu konuda Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından destekleniyor.

Bu program kapsamında, Filistin Yönetimi, yararlanan gruplara her üç ayda bir 600 dolarlık nakit tahsis etmekle yükümlü.

Bununla birlikte Mutasım, Sosyal Koruma Sistemi kapsamındaki nakit tahsisatını henüz alamadı. Filistin Yönetimi, mali sıkıntı ve diğer koşullar nedeniyle tahsisleri dağıtmakta gecikiyor.

Mutasım uzun süredir beklediği para transferi mesajını aldığında çok mutlu oldu. Ancak, mesajı okuduğunda şok oldu.

Mesajda, "Hesabınıza 100 dolar yatırıldı" yazıyordu. Bedensel engeli bulunan Mutasım, hala ne yapacağını bilmiyor. 

Mutasım, çok zor bir durumda. İki kolu da kesik ve tekerlekli sandalye kullanıyor. İlaçlarını bir eczaneden krediyle alıyor ve market borcu 400 dolar.

Ayrıca evinin geçimini sağlayamıyor ve kendisine gelen hayır yardımlarına muhtaç durumda ve aynı zamanda okula geri dönmeye hazırlanan çocukları var.


Ödenek kesintisi

Resmi olarak, Gazze Şeridi'ndeki Sosyal İşler Komitesi Başkanı Subhi el-Mağribi, ödeneklerinin yalnızca 100 dolara düşürülmüş olmasına şaşırdıklarını söyledi.

Bu da Filistin Yönetimi'nin yılbaşından bu yana beklediği paranın yüzde 83'ünü kestiği anlamına geliyor.
 

1.jpg
Ödeneklerin 100 dolara düşürülmesi şaşkınlık yarattı / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Sosyal Koruma Sistemi kapsamındaki para transferlerinin azaltılması, Filistin'deki birçok insan için zor bir durum yarattı.

Filistin Sosyal İşler Bakanlığı'na göre, sistemden 80 binden fazla aile yararlanıyor. Bu ailelerden 53 bini yaşlı ve kronik hastalığı olan kişiler, 28 bini engelli ve 11 bini dul veya boşanmış kadınlardan oluşuyor. 

Filistinli sosyal koruma programının faydalanıcıları, büyük kesintiler dışında karmaşık bir sorunla karşı karşıyadırlar.

Bu sorun, 2017 yılında Filistin Yönetimi'nin faydalanıcılara yapılan ödemeleri yılda dört ödemeden iki ödemeye düşürmesiyle başladı. Ancak, ödemeler 600 dolar civarında bir değerde kaldı.


Prosedürel dışlama

Filistin'deki sosyal koruma programı, 2018'den 2020'ye kadar önemli ölçüde kötüleşti.

Filistin Yönetimi, faydalanıcılara yapılan ödemeleri yılda iki ödemeden bir ödemeye düşürdü. Ödemeleri 600 dolardan 200 dolara düşürdü.

Ayrıca, sosyal koruma programından yararlanmak için çalışma şartı getirdi. Bu durum, birçok faydalanıcının programdan faydalanmasını engelledi.

Filistin'deki sosyal yardım krizi, 2021 ve 2022 yıllarında doruğa ulaştı. Bu yıllarda, Filistin Yönetimi, faydalanıcılara herhangi bir mali yardım sağlamadı.

Filistin Sosyal İşler Bakanı Ahmed Mecdelani, bunun nedeninin ‘erteleme ve aidatların ödenmemesinden kaynaklanan erteleme değil, ortakların mali taahhütlerini yerine getirme taahhüdünün olmaması' olduğunu söyledi.

Filistin Sosyal İşler Bakanlığı, 2022 yılının sonunda faydalanıcılara bir kez tam bir mali ödeme yaptı. Ancak, bu ödemeyi 15 Ağustos 2023'e kadar tekrarlamadı.

Ödemeleri tekrarlamaya başladığında, değer 100 dolara düşürüldü ve faydalanıcılar sayısı azaltıldı.

Kısacası, Filistin Sosyal İşler Bakanlığı'ndan faydalananlar, yaklaşık altı yıldır sadece altı kez ödeme aldı.

Ancak, onlara 18 kez ödeme yapılması gerekiyordu. Bu nedenle, faydalanıcılar, bu uzun ve zor yıllar boyunca hiçbir ödeme almamış olduklarını düşünüyorlar.


Hükümet kesintileri

Sosyal Yardım Programından faydalananlar, 2017'den bu yana yaklaşık 1 milyar dolarlık kesinti yaşadı.

Bu, Filistin Yönetimi'nin programdan faydalananlara yaptığı ödemeleri önemli ölçüde azalttığı anlamına gelir.

Bu kesintiler, faydalananların temel ihtiyaçlarını karşılamalarını zorlaştırmıştır.

Gazze'de sosyal hizmetlerden yararlananların dosyası kamuoyunda soruna dönüştü ve bu kişilerin şikayeti üzerine bölge halkı ayaklandı.

Bunu sosyal medyada dile getirdiler ve hak sahipleri ödeneklerinin azaltılmasını protesto ettiler. Geniş çaplı halk gösterilerine katıldılar ve durumu kınayan pankartlar açtılar.

Mağribi bu konuda, "Bu aileler, tahsisatların ödeneceği anı sabırsızlıkla bekliyorlardı, ancak ödeme değerindeki düşüş bizi şaşırttı. Bu, söz konusu grubun artık yararlanıcılara karşı tüm sorumluluğu üstlenmesi gereken Filistin Yönetimi'nin önceliklerinin başında gelmediği anlamına geliyor" dedi.

Erteleme politikasının, yararlanıcıları aç bırakma ve sosyal işlerin sicilini silmeye yönelik olduğunu vurguladı.


Mali kriz

Filistin Hükümeti adına Bakan Ahmed Mecdelani, faydalanıcıların haklarının ödenmesinin gecikmesi ve bir kısmının azaltılmasının, bunun için gerekli finansmanın bulunmaması nedeniyle olduğunu söyledi.

Bunun, söylendiği gibi haklardan kaçınma ve bu dosyayı silme girişimi olmadığına dikkat çekti.

Mecdelani, "Filistin Otoritesi, özellikle İsrail'in vergi gelirlerine el koyması ve bağışçıların mali taahhütlerini yerine getirmemesi veya zaman zaman azaltmaları ışığında büyük bir mali kriz yaşadı. Çünkü Avrupa Birliği katkı paylarını ödememiş ve bunların mali hazineye aktarıldığı söylenemez" dedi.
 

2.jpg
Filistin Yönetimi büyük bir mali kriz yaşıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Ancak, Mağribi farklı bir görüşe sahip. Mağribi, Avrupa Birliği'nin sosyal yardım bütçesinin yaklaşık yüzde 82'sini, Dünya Bankası'nın yüzde 1'ini ve Filistin Yönetimi'nin yüzde 17'sini karşıladığını belirtiyor.

Bu yıl, katkıda bulunanlar, 66 bin faydalanan aileyi korumak için paylarını tam olarak ödedi.


Avrupa'nın tepkisi

Filistin'deki Avrupa Birliği İletişim ve Bilgi Sorumlusu Şadi Osman, Avrupa Birliği'nin sosyal yardım ödemeleri için 22 milyon euro ödediğini doğruladı.

Bunun, 71 bin ailenin faydalanabileceği tam pay olduğunu söyledi. Osman, "Bu yıl finansal katkılarımızı, 17 yıldır yaptığımız gibi ödedik" dedi.

Osman, Sosyal Kalkınma Bakanlığı'nın yaptığı kesintiye ilişkin olarak, anlaşmalara göre Filistin Yönetimi'nin hükümetin bütçesinden 37 binden fazla aileye nakit ödeme yapması gerektiğini, ancak bu ödemelerin mevcut mali imkanları dahilinde yapılması gerektiğini açıkladı.

Avrupa Birliği Temsilcisi Yardımcısı Maria Velasco, Avrupa Birliği'nin Filistin Yönetimi üzerindeki mali krizi hafifletmek ve Filistin sosyal yardımlar sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak için bu programın önündeki benzeri görülmemiş mali engelleri çözmek için Filistin sosyal koruma sistemini desteklemeye kararlı olduklarını, teyit etti.

Bunun temel bir hak olduğunu ve güvence altına alınması gerektiğini söyledi. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU