Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki Sayyida Zeinab bölgesinde, geçtiğimiz salı ve perşembe günü meydana gelen bombalamalar nedeniyle öfke ve gerginlik hakim. Güvenlik güçleri, aşure günü münasebetiyle gerçekleştirilen anma törenlerini korumak için bölgede yoğun güvenlik önlemleri almış ve barikatlar kurmuştu. Ancak bu önlemler, saldırılara engel olamadı.
Salı günü meydana gelen patlama, İran destekli milis ‘Ebu el-Fadl el-Abbas Tugayı’nı anma törenlerini sokaklarda gerçekleştirmekten ve ‘el-Kasım'in düğün alayının’ temsili bir geçidini düzenlemekten alıkoymadı. Aksine taziye meclislerindeki ilahiler ve konuşmalarda yasın ve tehdidin şiddeti arttı.
Perşembe günü meydana gelen patlama, altı kişinin ölümüne ve yirmiden fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Suriye Sağlık Bakanlığı, patlamanın ardından Telegram'da yaptığı açıklamada, yaralılardan üçünün durumunun kritik olduğunu söyledi. Suriye İçişleri Bakanlığı, patlamanın bomba yüklü bir motosikletin bir taksi yakınında patlaması sonucu meydana geldiğini açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şarku'l Avsat’ın Şam'daki kaynaklardan edindiği bilgilere göre Seyyide Zeyneb sakinleri, patlamayla ilgili resmi anlatıları sorguluyor ve güvenliğini sağlamak için bölgede barikatlar kuran ve haraç alan güvenlik ve askeri otoritelere sorumluluk yüklüyor. Ancak kaynaklar, bölgenin İran destekli milislerin karargahlarının bir araya geldiği silahlı bir bölge olması nedeniyle bunun zor olduğunu vurguladı. Kaynaklar ayrıca İran'ın patlamayı bölge üzerinde ‘mutlak’ güvenlik hakimiyetini tesis etmek için faydalanabileceğini aktardı.
Geçtiğimiz perşembe günü meydana gelen patlama, İran destekli ‘Ebu el-Fadl el-Abbas Tugayı’ karargahını hedef aldı. Patlama, bir gün önce aynı bölgede, Rose Hotel kavşağı yakınında bir motosikletin patlaması sonucu iki kişinin yaralanmasına neden olmuştu.
Suriye'nin güneybatısındaki Seyyide Zeyneb bölgesinde meydana gelen patlamada çoğu İdlib'in kuzey kırsalındaki Nebl ve Zahra ile Fua kasabalarından olan birçok kişi öldü ve birçoğu da yaralandı. Bölgede çalışan 39 yaşındaki İbrahim, geçtiğimiz perşembe günü AFP'ye verdiği demeçte, patlamanın ‘güvenlik merkezinin yakınında, Seyyide Zeyneb'in türbesinden yaklaşık 600 metre uzaklıkta’ meydana geldiğini söyledi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı olan ve Irak'taki milislerin Suriye kolu Ebu el-Fadl el-Abbas Tugayı, Suriye'nin başkenti Şam'ın güneybatısındaki Seyyide Zeyneb bölgesinde 2012 yılında kuruldu. Tugayın üyeleri, Suriye'nin geniş bir bölgesinde, özellikle Halep ve kırsalında, Deyrizor ve el-Meyadin'de konuşlanıyor. Halep kırsalındaki Nubl ve Zahra kasabaları, Şiilerin çoğunluğu olduğu için, milislerin temel insan kaynağını oluşturuyor. Milis gücü, en önemlisi Seyyide Zeyneb bölgesinin çevresini kapsayan Şam kırsalı olmak üzere Suriye'deki birçok savaşta yer aldı. 2017 yılında Deyrizor savaşlarına da katılan milis gücü ve yüzlerce Deyrizorlu'yu görevlendirdi. Tugayın, Suriye topraklarında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı en büyük milisler arasında yer aldığı ve 5 binden fazla üyesi olduğu tahmin ediliyor.
Suriye'deki iç savaşın başladığı 2011'den bu yana, Seyyide Zeyneb bölgesi adını veren Seyyide Zeyneb Türbesi'ne yapılan silahlı gruplar tarafından düzenlenen kanlı saldırılara ve bombalamalara maruz kaldı. Bu arada, İran, Irak, Lübnan ve diğer ülkelerden gelen Şii hac kafileleri, Seyyide Zeyneb Türbesi'ne hac ziyaretlerine son vermedi.
Seyyide Zeyneb veya Suriyeliler tarafından telaffuz edildiği gibi ‘es-Sitt Zeyneb’, Şam'ın güneyinde yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta, Şam Uluslararası Havalimanı'na giden otoyol ve Suriye'nin güneyindeki es-Suveyda iline giden yolun üzerinde bulunan bir kasaba. Bu bölge, yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bir bölge ve Sünni ve Şii mezheplerinden insanlar ikamet ediyor. Ancak son yıllarda, İran-Irak Savaşı'nın 80'lerde sona ermesinden bu yana, Suriyeli ve diğer milletlerden (Irak, İran ve diğerleri) Şiilerin ana kalesi haline geldi. 1990'larda, Seyyide Zeyneb bölgesi, yılın her günü milyonlarca ziyaretçiyi çeken bir dini merkez ve kalabalık bir topluluk haline geldi. Ayrıca, Irak'taki Saddam Hüseyin rejimine muhalif Iraklı Şii muhalefeti tarafından cazibe merkezi haline geldi.
Irak Savaşı sırasında (2003) Iraklı Şii mülteciler için temel bir sığınak olmuştu. 2011'de başlayan Suriye Savaşı sırasında, bölge, İran destekli milisler için bir insan kaynağı ve askeri merkez haline geldi. Bu durum, Irak, Lübnan ve İran'dan savaşçılar ve aileleri ile birlikte İdlib kırsalındaki (Nubl, Zahraa ve Fuaa) Şii kasabalarının sakinlerinin bölgeye akın etmesiyle daha da güçlendi.
Şarku’l Avsat