Enerji içecekleri profesyonel sporcuların dişlerine zarar verebilir

Çoğu sporcu dişlerini düzenli fırçalıyor ve diş ipi kullanıyor ancak buna rağmen yüksek şekerli beslenme tarzı diş sağlığını olumsuz etkiliyor

Uzmanlar enerji içecekleri, barları ve jellerinin ağız ve diş sağlığının yanı sıra uyku bozukluğu, obezite, böbrek yetmezliği ve psikolojik sorunlara da yol açtığını söylüyor (Pinterest) 

Enerji içecekleri ve jellerinin seçkin sporcuların dişlerine zarar veriyor olabileceği yeni yapılan bir araştırmayla ortaya kondu.

University College London’dan (UCL) araştırmacılar, 256’sı 2016’daki Rio Olimpiyatları müsabakalarına katılmış 352 seçkin ve profesyonel sporcuyu muayene etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sporcular yüzme, bisiklet, futbol, kürek, yelken ve atletizmin de bulunduğu 11 farklı dalda yarışmıştı.

Yaşları 18 ila 36 arasında değişen katılımcılar dişlerini ne sıklıkla fırçaladığı, ne kadar şeker tükettiği, sigara içip içmediği, sakız çiğneyip çiğnemediği ve en son ne zaman dişçiye gittiği gibi çeşitli değişkenleri araştıran anketi doldurdu.

Anket sonucuna göre sporcuların yüzde 94’ü dişlerini günde iki kez fırçalarken yüzde 44’ü de düzenli olarak diş ipi kullanıyor.

Araştırma ayrıca yüksek şeker seviyeleri sebebiyle dişlere zarar verdiği bilinen sporcu içeceklerinin yüzde 87, enerji barlarının yüzde 59 ve enerji jellerinin de yüzde 70 oranında kullanıldığını ortaya koydu.

 

 

British Dental Journal’da yayımlanan bulgular, sporcuların ağız hijyenine dikkat etmesine rağmen “azımsanamayacak” miktarda diş problemi yaşadığını gösterdi.

Araştırmanın yazarları, diş problemlerinin yüksek şeker içeren ve hiçbir diş sağlığı uyarısı verilmeden satılan enerji içecekleri ve barları gibi besinlerin tüketiminden kaynaklanabileceğini öne sürdü.

Ağız Sağlığı ve Performansı İçin UCL Eastman Diş Enstitü Merkezi’nden Dr. Julie Gallagher şöyle konuştu:

Fark ettik ki anketimizdeki sporcuların çoğu ağız sağlığına dikkat ediyor: Günde iki kez dişlerini fırçalıyor, düzenli olarak dişçiye gidiyor, sigara kullanmıyor, iyi bir beslenme tarzı var. Ancak antrenman ve müsabaka esnasında sık sık sporcu içeceği, enerji jelleri ve barları kullanıyorlar. Bu ürünlerdeki şeker miktarı çürük olasılığını, artan asit derecesi de aşınma riskini artırıyor. Bu ürünler, kontroller esnasında karşılaştığımız çokça çürüğe ve asit aşınımına katkı sağlıyor olabilir.

Araştırmayı yürüten ekip, seçkin sporcuların yoğun çalışırken yaşadığı ağız kuruluğu sebebiyle ağız hastalıklarına yakalanma olasılığının da yüksek olabileceğini belirten eski çalışmalara dikkati çekti.

Röportaj yapılan sporcular ağız sağlığı problemleriyle mücadele etmek için gargarayla ek florür almak, daha sık dişçiye gitmek ve sporcu içeceğini azaltmak gibi daha sıkı önlemler almayı göz önünde bulundurduğunu söyledi.

Diğer yandan, İngiliz Dişhekimleri Birliği (BDA), bugünlerde İngiltere’de küçük çocukların hastaneye gitmelerinin bir numaralı sebebinin diş çürükleri olduğunu belirtiyor.

Son verilere göre İngiltere’de her gün 170 çocuk ve genç hastaneye yatıp genel anestezi altında diş çekme ameliyatı oluyor.

Resmi veriler 2012’den bu yana hastanelerdeki diş çekme ameliyatlarında yüzde 18’lik artış olduğunu ortaya koydu. Bu ameliyatlar İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’ne 205 milyon sterline (yaklaşık 1 milyar 450 milyon TL) mal oldu.

BDA ağız sağlığını korumak için florür içeren diş macunu kullanmayı, dişleri günde iki kez fırçalamayı, gazlı içecek ve şekerli abur cubur yemeyi bırakmayı ve daha sık dişçiye gitmeyi öneriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU