Sudan'da 72 saatlik ateşkesin ardından çatışmalar yeniden başladı

Hartum çatışmalar nedeniyle ağır tahribata sahne oluyor

Fotoğraf: AP

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri’nin Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunda kabul ettiği 72 saatlik ateşkesin sona ermesinin ardından başkent Hartum ve diğer bazı bölgelerde, çarşamba gecesi ve dün duyulan füze ve topçu sesleri bölgede endişeye neden oldu.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, görgü tanıkları dün sabah Hartum’un doğusundaki 60. Cadde’ye top atışı yapıldığını bildirirken, diğer bölge sakinleri de başkentin batısındaki Omdurman’ın kuzeyinden füze saldırıları yapıldığını söyledi. Çatışmanın iki tarafı, çarşamba günü birbirlerini ‘sivillere karşı suç işlemekle’ itham etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu, Hızlı Destek Kuvvetleri’ni ateşkesi kullanarak kuvvetlerini seferber etmek ve sivillere yönelik ihlaller yapmakla suçladı.

Hızlı Destek Kuvvetleri ise yaptığı açıklamada, orduyu bir ‘tecavüz videosu’ uydurmak ve bu menfur eylemi üzerlerine yıkmaya çalışmakla’ suçladı.

Söz konusu açıklamada, “Bu alçak eylemi gerçekleştirenlerin, suçlarının kanıtlarını gizleyemedikleri açıktır” ifadeleri kullanılarak, ordu üniformasına atıfta bulunuldu.

Şarku’l Avsat’ın görgü tanıklarından aktardığı bilgilere göre başkentin dışında, Güney Darfur’un başkenti Nyala şehri çarşamba gecesi ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalara tanık oldu. Kuzey Kordofan eyaletinin başkenti Ubeyd şehrinde de top atışları duyuldu.

Diğer yandan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Kurban Bayramı yaklaşırken Sudan’da savaşan taraflara çatışmaların acil ve kapsamlı bir şekilde durdurulması için çağrıda bulundu.

İbrahim Taha dün yaptığı açıklamada, çatışan tarafları tüm şiddet eylemlerini durdurmanın yanı sıra Sudanlıların çektikleri acıları dindirmek, yardım kuruluşlarının görevlerini yapabilmelerini sağlamak ve tüm Sudan topraklarındaki bölgelere acil insani yardım sağlanması için çalışmaya çağırdı.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU