Avrupa'daki süper volkan patlamanın eşiğinde: Civardaki kasaba 4 metre yükseldi

Nisan ayında bölgede 600'den fazla deprem kaydedildi

Çamur birikintileriyle kaplı yanardağın zirvesi, 39 bin yıl önce oluştu (AFP)

İtalya'nın ünlü süper volkanı Campi Flegrei'de beklenen gerçekleşiyor. Yeni bir araştırmaya göre volkan, patlamaya bir adım daha yaklaşmış olabilir.

Birleşik Krallık'taki University of College London'dan ve İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar, yanardağın bazı bölümlerinin neredeyse kırılma noktasına kadar gerildiğini tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu da ülkenin güneyindeki yanardağı zayıflatıyor ve patlamaya daha yatkın hale getiriyor.

En son 1538'de patlayan yanardağdaki gerilme ve huzursuzluk 1950'ler, 1970'ler ve 1980'lerde iki yıllık periyotlar halinde artış göstermişti. Daha sonra biraz daha yavaşlasa da volkandaki huzursuzluk onlarca yıldır devam ediyor.

Bu da bilim insanlarını yanardağla ilgili araştırmalar yapmaya ve beklenen patlamayla ilgili tahminler yürütmeye teşvik ediyor.

Yanardağda 1950'lerden beri binlerce küçük deprem meydana geldi. Bunun sonucunda civardaki Pozzuoli kasabası yaklaşık 4 metre yükseldi.

Hakemli bilimsel dergi Nature'da 9 Haziran'da yayımlanan son çalışmanın başyazarı Profesör Christopher Kilburn şöyle söylüyor:

Yeni çalışmamız, Campi Flegrei'nin kırılmaya yaklaştığını doğruluyor. Ancak bu, bir patlamanın garanti olduğu anlamına gelmez.

Bilim insanı, "Yırtılma kabukta bir çatlak açabilir. Bir patlamanın meydana gelmesi için magmanın doğru yerde yukarı doğru itilmesi gerekir" diye de ekliyor:

Aktif bir volkanda patlamayı tahmin etmeye yönelik çalışmamız türünün ilk örneği. Dünya çapındaki patlama tahminlerini iyileştirme hedefimizde bir adım daha ilerledik.

Vezüv Gözlemevi'nden Dr. Nicola Alessandro Pino da şu ifadeleri kullanıyor:

Bulgularımız  yanardağın bazı bölümlerinin zayıfladığını gösteriyor. Gerilimler 40 yıl önceki son krizden daha küçük olsa bile kırılma yaratabilir.

Campi Flegrei, Avrupa'daki en aktif yanardağlardan biri.

12 ila 14 kilometre çapında bir çöküntüye sahip olan yanardağın zirvesine yakın bölgelerde 360 bin kişinin yaşadığı biliniyor.

Nisan ayında bölgede 600'den fazla deprem kaydedildi.

Vezüv Gözlemevi'nden Dr. Stefano Carlino, bu yüzden yeni bir patlamaya hazırlıklı olmak gerektiğini söylüyor:

Henüz ne olacağını kesin olarak bilmiyoruz. Önemli olan tüm sonuçlara hazırlıklı olmak.

 

Independent Türkçe, SciTechDaily, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU