Yunanistan'daki göçmen faciasında yeni detaylar: Pakistanlılar zorla güverte altında tutulmuş

Teknenin batışından önce 6 kişinin susuzluktan öldüğü öne sürüldü

Göçmenleri taşıyan tekne batmadan önce Yunanistan sahil güvenlik ekipleri tarafından görüntülenmişti (Reuters)

Geçen hafta Yunanistan'da yüzlerce göçmeni taşıyan teknenin batışıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Yaklaşık 500 kişinin hala kayıp olduğu felaketten kurtulanların tanıklıkları, göçmen teknesinde yaşananlara da ışık tuttu.

Batan tekneden kurtulan göçmenler, teknedeki kadın ve çocukların kilit altında tutulduklarını ve Pakistan uyruklu kişilerinse güvertenin altında seyahat etmeye zorlandıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurtulan göçmenlerin sahil güvenlik ekiplerine verdiği ifadelere göre, Pakistanlılar teknenin en tehlikeli bölümü olan güverte altında yolculuk ederken, diğer ülke vatandaşlarına güverteye çıkma izni verildi.

Teknededeki Pakistanlıların temiz su arayışı veya tekneden kaçma amacıyla güverteye çıktıklarında gemi mürettebatı tarafından aşağılandıkları ifade edildi.

Kurtulanlar arasında kadın ve çocuk olmadığı biliniyor.

Pakistan medyasında yer alan haberlerde olayda 298 Pakistanlının öldüğü, bunlardan 135'inin Keşmir bölgesinden olduğu belirtildi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise kurtulan 104 kişiden sadece 12'sinin Pakistanlı olduğunu açıkladı.

Tekne batmadan önce de 6 kişi hayatını kaybetti

Yüzlerce kişiyi taşıyan teknenin batışından önce de yolcuların zorlu koşullarla mücadele ettiği biliniyor.

Guardian'da yer alan habere göre, içme suyunun bitmesi nedeniyle tekne batmadan önce yolculardan 6'sı hayatını kaybetmişti.

Fas asıllı İtalyan aktivist Nawal Soufi yolcuların tekne batmadan bir gün önce yardım çağrısında bulunduklarını belirterek, "Bu insanların herhangi bir yetkili tarafından kurtarılmayı istediklerini söyleyebilirim" diye konuştu.

Ancak Soufi'nin sözleri Atina yönetiminden gelen açıklamalarla çelişiyor. Zira Yunanistan hükümeti, yolcuların sahil güvenlik ekiplerine yardıma ihtiyaç duymadıklarını söylediklerini öne sürmüş ve göçmenlerin İtalya'ya gitmek istediklerini iddia etmişti.

Felaketten kurtulan bir göçmen, "Cuma günü şafak vaktinde yolculuğa başladık. Teknede yaklaşık 700 kişiydik. Üç gün boyunca ilerledikten sonra motor bozuldu" ifadelerini kullandı.

Yunan sahil güvenlik ekiplerinin rolü sorgulanıyor

Libya'dan İtalya'ya giderken Yunanistan sularında batan tekne felaketinde Yunan sahil güvenliklerinin rolüyle ilgili sorular da artmaya başladı.

Konuyla ilgili iddialardan biri Yunan sahil güvenlik botunun göçmen teknesine bir halat bağladığı ve tekneyi çekerken aşırı sürat nedeniyle teknenin alabora olduğu yönündeydi.

Yunanistan makamları ilk olarak iddiaları yalanladı. Sahil güvenlik ekipleri tekneye belli bir mesafeye kadar yaklaşmadıklarını söylese de, Yunanistan hükümet sözcüsü daha sonra tekneye bir halat fırlatıldığını doğruladı.

Yunanistan sahil güvenlik ekiplerinin tekneyi Yunan sularından uzaklaştırmak için halatla çekmeyi denemiş olabilcekleri de belirtiliyor.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU