Jeff Monson'ın MMA dövüşçülüğünden politik aktivizme yolculuğu

Bir zamanlar travmatik deneyimler yaşayan çocuklara psikolojik destek sağlayan 57 yaşındaki dövüşçü, artık Kremlin'e yakın isimlerden

Monson, Amerikan karma dövüş sanatları organizasyonu UFC'de de yarıştı (AFP)

Karma dövüş sanatlarının (MMA) tanınmış isimlerinden Jeff Monson, son dönemde Ukrayna savaşıyla ilgili sözleriyle ve ABD yurttaşlığından çıkmasıyla da gündemden düşmüyor. 

Monson, 23 Mayıs'ta İstanbul'daki ABD Büyükelçiliği'ne giderek ülkesinin vatandaşlığından çıktı. Dövüşçü, bu kararının ardından Rus hükümetine ait medya kuruluşu Sputnik'e söyleşisinde, Washington yönetimini eleştirerek, "ABD, Donbass halkına saldırıyor. Ukrayna'ya destek vererek binlerce kişinin ölümüne sebep oldular" dedi.

Rusya'yla herhangi bir köken bağı bulunmayan Monson, Rus devletine ait haber ajansı TASS'a açıklamasında da "Tüm düşüncelerim ve geleceğim sadece Rusya'yla ilgili. Artık bir Amerikalı değilim, sadece Rusum" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

52 yaşındaki Monson, psikolojik danışmandan profesyonel güreşçiye, daha sonra da Kremlin'e yakın isimlerden birine dönüştü.  

18 Ocak 1971'de Minnesota eyaletindeki St. Paul şehrinde dünyaya gelen Monson, dövüş kariyerine ABD'deki üniversitelerler arası Divison I turnuvasında güreşçi olarak başladı.

Illinois Üniversitesi'nde psikoloji bölümünü tamamlayan Monson, dövüşçülük kariyerine paralel 5 yıl boyunca psikolojik danışman olarak da görev yaptı.

Başkent Washington'daki Cascade Mental Health adlı kurumda özellikle travmatik deneyimler yaşayan çocuklarla birlikte çalıştı.
 

monson 1.jpg
Monson, Rus yurttaşlığına geçtikten sonra özellikle ABD'nin dış politikasına yönelik eleştirilerini artırdı (TASS)


Ancak Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de 1999'da düzenlenen uluslararası turnuvada altın madalya kazanmasıyla, psikolojik danışmanlık çalışmalarını sonlandırarak kendisini karma dövüş sanatlarıyla uğraşmaya adadı.

Dövüşçünün Rusya'yla ilk yakınlaşmasıysa 2011'de çıktığı bir müsabakada gerçekleşti.

Monson, Rusya'nın başkenti Moskova'da MMA'in efsane isimlerinden Rus dövüşçü Fyodor Yemelyanenko'yla karşı karşıya geldi. Olimpik Arena'daki karşılaşmayı izleyen isimler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yer alıyordu. 

O dönem başbakan olarak görev yapan Putin, bacağını kırmasına rağmen müsabakaya devam eden Monson'un performansından etkilenerek, kendisinin "Rusya'nın ruhunu" yansıttığını söyledi. Bunun ardından Rusya'daki farklı müsabakalara katılan Monson, ülkedeki en popüler dövüşçülerden biri haline geldi.
 

monson.jpg
Dövüşçü, Putin'le yakınlaşmadan önce Rusya Komünist Partisi'nin üyesiydi (AFP)


2015'te Rusya vatandaşlığına geçmek istediğini belirten Monson, ABD merkezli Newsweek dergisinde kaleme aldığı bir yazıda, şu ifadeleri kullandı: 

Rusya'yı 2011'de ilk kez ziyaret ettiğimde, Rus halkıyla bir dayanışma hissettim. Buranın benim evim, kendimle ve çevremle barışık hissettiğim tek yer olduğunu derinden hissettim. Ve bu, neredeyse her Amerikalı için olduğu gibi benim için de beklenmedik bir şeydi.

Dövüşçü, 2018'de Rus yurttaşlığına geçmeden önce siyasete de atıldı. Monson, 2016'da Rusya Komünist Partisi'ne katılarak, partinin spor alanından sorumlu özel temsilciliğini yaptı. Aynı yıl dövüşçü, Luhansk Halk Cumhuriyet'i (LHC) pasaportunu alan ilk ABD vatandaşı da oldu. 

LHC, Donetsk Halk Cumhuriyeti'yle (DHC) birlikte 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Putin ise 24 Şubat'ta Ukrayna savaşını başlatmadan önce 22 Şubat'ta LHC ve DHC'nin bağımsızlığını tanıyan kararları imzalamıştı. 

2018'de Rus yurttaşlığına geçtiğinde Monson, aynı yıl Moskova Oblastı'nda yer alan Krasnogorsk'daki yerel meclise de komünist olmasına rağmen Putin'in iktidardaki Birleşik Rusya partisinin listesinden girdi. 
 


Bu dönemde Rusya'da gittikçe ünlenen dövüşçü, devlete ait Russia Today'de Monson TV adında kendi programını bile sunmaya başladı.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta da Monson, Kremlin'in propagandasının yayılmasına destek oldu. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi "faşist diktatör" diye niteleyen dövüşçü, Moskova yönetiminin söylemini kullanarak, Rusya'nın Ukrayna'yı Nazilerden arındırdığını öne sürdü.


Independent Türkçe, Guardian, Sputnik, TASS, Bloody Elbow

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU