Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Lammy'yi kabul etti

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy ile görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ile bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Şara, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Lammy'yi başkent Şam’da kabul etti.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'nin de katıldığı görüşmede, taraflar, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ile işbirliğini güçlendirme yollarının yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldı.


Erdoğan, TOGG'un yeni modelini sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da TOGG'un yeni modeli T10F'nin deneme sürüşünü gerçekleştirdi.
 


Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı

Gözaltı haberini, gazeteci Şule Aydın duyurdu. Şule Aydın gözaltı nedeninin sosyal medya paylaşımı olduğunu yazdı.

Şule Aydın, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

Timur gözaltına alındı! Şu an Vatan Emniyet’e götürülüyor. Gerekçe X paylaşımları…


Leman dergisine saldıranlara tepki gösteren Barış Akademisyeni Aslı Aydemir tutuklandı

Leman Dergisi'nin Beyoğlu'nda bulunan ofisine 30 Haziran'da saldıran gruba tepki gösteren Barış Akademisyeni Aslı Aydemir, "polise mukavemet ve kasten yaralama" suçlamasıyla tutuklandı.

Sabah ev baskınıyla gözaltına alınan Aydemir, savcılık tarafından tutuklama talebiyle İstanbul 5'inci Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Mahkeme, Aydemir'in tutuklanmasına karar verdi.

Barış Akademisyenleri'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda karara tepki gösterildi. Paylaşımda, "Sevgili hocamız Aslı Aydemir, 30 Haziran günü Leman Dergisi önüne gelen saldırgan grupla yaşadığı tartışmanın ardından önce bu sabah ev baskınıyla gözaltına alındı, biraz önce ise akıl dışı bir gerekçeyle tutuklandı. Hocamızın masumiyeti açıktır, yanındayız!" ifadeleri yer aldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi de Aydemir’in tutuklanmasının ardından sosyal medya hesabından, "Leman Dergisi önünde taşlarla, sopalarla etrafa saldıran cihatçılar serbestçe gezerken saldırıya maruz kalanlar işlemedikleri suçlardan tutuklanıyor. Susmayacağız!" tepkisini gösterdi. 


Özgür Özel'den Halk TV ve Sözcü TV'ye verilen cezalara tepki: Bağımsız medyaya saldırıdır

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV ve Sözcü TV’ye verilen yayın durdurma cezalarına tepki gösterdi. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, cezaların iktidarı rahatsız eden gerçekleri gizleme çabasından ibaret olduğunu söyledi.

Özel, "Halk TV ve Sözcü TV’ye aynı anda verilen cezalar, basit bir yayın durdurma değil, iktidarı rahatsız eden hakikatleri gizleme çabasıdır. Bağımsız medyaya saldırmak, toplumla bağı kopan tüm otokratların birbirlerinden öğrendikleri ortak bir davranıştır. Ancak menfaati için vicdanını karartanlar, bu ülkeyi kendi karanlıklarında boğamayacak. Çünkü halkımız, ekmeğini küçülten, huzurunu bozan 19 Mart Darbecilerinin değil, kendi sesini duyuran bağımsız medyanın yanındadır." ifadesini kullandı.


Bakan Yumaklı: 7 orman yangını kontrol altına alındı, mücadele devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bugün İzmir (Buca ve Ödemiş), Bursa (Yenişehir), Eskişehir (Seyitgazi), Balıkesir (Savaştepe), Kahramanmaraş (Andırın) ve Çanakkale (Çan) ilçelerinde çıkan yangınlarda kontrol sağlandığını açıkladı. 

Bakan Yumaklı, bugün Türkiye genelinde çıkan 10 büyük orman yangınıyla ilgili son durumu paylaştı.

"Bugün şu ana kadar 10 büyük orman yangınıyla mücadele ettik. Kahramanlarımızın alevler karşısında ortaya koyduğu cansiparane mücadele sonucunda: İzmir (Buca ve Ödemiş), Bursa (Yenişehir), Eskişehir (Seyitgazi), Balıkesir (Savaştepe), Kahramanmaraş (Andırın) ve Çanakkale (Çan) yangınlarında kontrol sağlanmıştır. Soğutma çalışmaları sürmektedir.

Muğla Milas ve Manisa Saruhanlı’da yangınlar büyük ölçüde kontrol altına alınırken, tamamen söndürmek için çalışmaların devam ettiğini aktaran Bakan Yumaklı, Hatay Dörtyol’da ise saat 16.19’da başlayan yangına 11 dakika içinde ilk müdahalenin yapıldığını bildirdi. Yangına 2 uçak, 8 helikopter ve kara ekiplerinin sevk edildiğini vurgulayan Yumaklı, “Gece boyunca kontrol altına almak için yoğun mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, “Gece gündüz demeden, alevlere ve zorlu hava koşullarına aldırış etmeden Yeşil Vatan’ımız için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diyerek yangınla mücadeledeki kararlılıklarını yineledi.


İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 64 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne sabah saatlerinden itibaren yoğun saldırılar düzenledi. Saldırılarda en az 64 Filistinli yaşamını yitirdi. Ölenlerden 20’sinin yardım bekleyen siviller olduğu bildirildi.

Görgü tanıklarına göre, hedef alınan noktalar arasında yardım bekleyen siviller, çadır bölgeleri, bir okul, evler ve mülteci kampları yer aldı. Saldırılar özellikle Gazze’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah bölgelerinde yoğunlaştı.

Cibaliya, Tuffah, Sabra, Bureyc ve Nusayrat gibi bölgelerde gerçekleşen saldırılarda çok sayıda kadın ve çocuk da yaşamını yitirdi. Han Yunus’ta yardım bekleyen sivilerin bulunduğu alana yönelik saldırıda ise en az 15 kişi öldü, 90 kişi yaralandı.


Hatay Dörtyol’da orman yangını: Yaylalar tahliye ediliyor

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Kırmızı Burun ve Çökek Yaylası arasında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Alevlerin yerleşim yerlerine yaklaşması üzerine yaylalardaki köylerin tahliyesine başlandı.

Dörtyol Belediye Başkanı Bahadır Amaç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangına karşı mücadele eden ekipler için vatandaşlardan su desteği talep etti. Amaç, “Su takviyesi konusunda sahada görev yapan ekiplerimize destek olmak isteyen vatandaşlarımız, su tankerleriyle dolu şekilde Karakese Bayrağı mevkiine gelerek hazır bulunsun” çağrısında bulundu.

Yangının kontrol altına alınamaması üzerine tedbir amaçlı yaylaların boşaltıldığını belirten Başkan Amaç, “Vekil Kaymakamımız, Erzin Kaymakamımız Onur Bey ile görüştük. Tedbir olması için yaylalar boşaltılıyor. Gereksiz yere trafiği meşgul etmeyelim. Yayladan inişler başladı” dedi.

Bölgede söndürme çalışmaları yoğun şekilde sürüyor.


Bakan Uraloğlu: Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Şam Uluslararası Havalimanı’na bugün ilk uçuş gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan Şam Uluslararası Havalimanı'na bugün ilk uçuşunu gerçekleştiğini belirterek, "Ankara'dan Şam'a uzanan yeni gönül köprümüz köklü dostluğumuzun bir nişanesi olarak hayata geçti" dedi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Ankara’dan Şam'a Yeni köprü. Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan Şam Uluslararası Havalimanı' na bugün ilk uçuş gerçekleşti. Ankara'dan Şam'a uzanan yeni gönül köprümüz köklü dostluğumuzun bir nişanesi olarak hayata geçti. Ankara-Şam hattında Pazartesi, Cuma ve Pazar günleri olmak üzere haftada 3 gün karşılıklı direkt seferler olacak."


Türkiye'de 180 siyasi parti faaliyet gösteriyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının güncellediği kayıtlarına göre, 180 siyasi partinin faaliyette olduğu Türkiye'de, AK Parti 10 milyon 878 bin 733 ile en fazla üyeye sahip siyasi parti konumunda bulunuyor. Başsavcılığın internet sitesinde yayımlanan siyasi parti üye sayılarına göre, AK Parti, Türkiye'de üye sayısı bakımından ilk sırada yer alıyor. 10 milyon 878 bin 733 üye ile ilk sırada bulunan AK Parti'yi, 1 milyon 903 bin 432 üyeyle CHP izliyor.

TBMM'de grubu bulunan partilerden MHP'nin 497 bin 428, İYİ Partinin 392 bin 803, DEM Parti'nin 15 bin 912, Saadet Partisinin 246 bin 842 kayıtlı üyesi bulunuyor. Yeniden Refah Partisinin üye sayısı 650 bin 73 olarak kayıtlara geçerken Demokrat Partinin 315 bin 786, Demokrasi ve Atılım Partisinin (DEVA) 129 bin 112, Büyük Birlik Partisinin ise 111 bin 34 üyesi yer alıyor. Anayasa Mahkemesinde temelli kapatılması istemli davası devam eden Halkların Demokratik Partisinin (HDP) üye sayısı da 13 bin 970.

Diğer bazı partilerin üye sayıları şöyle:

Anahtar Parti 42 bin 851, Anavatan Partisi 22 bin 895, Gelecek Partisi 62 bin 243, Memleket Partisi 50 bin 140, Türkiye İşçi Partisi 36 bin 44, Türkiye Komünist Partisi 6 bin 882, Vatan Partisi 12 bin 343, Zafer Partisi 72 bin 423, Demokratik Sol Parti 23 bin 10, Hür Dava Partisi 15 bin 374, Bağımsız Türkiye Partisi 13 bin 908.


BM, Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişinin öldürüldüğünü açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, yaklaşık bir aylık sürede Gazze'de insani yardım merkezleri yakınlarında 613 kişinin öldürüldüğünü, ölümlerin 509'unun ABD-İsrail güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) çevresinde gerçekleştiğini bildirdi.

Shamdasani, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'deki insani yardım faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı, bazı verileri paylaştı.

Gazze'de insani yardım dağıtım noktaları yakınlarında bir ayda 613 kişinin öldürüldüğünü bildiren Shamdasani, bunlardan 509'unun ABD-İsrail güdümlü GHF çevresinde olduğunu ifade etti.

Söz konusu ölümlere ilişkin hedef göstermeyen Shamdasani, "Ancak İsrail ordusunun, GHF tarafından işletilen dağıtım noktalarına ulaşmaya çalışan Filistinlileri bombaladığı ve ateş açtığı açık." ifadesini kullandı.

Shamdasani, ayrıca bölgedeki olaylara dair bilgilerin gelmeye devam ettiğini belirterek bunun "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Azerbaycan'ın Hankendi şehrinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunuyor.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hankendi Kongre Merkezi'nde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.


Nihat Genç hayatını kaybetti

Gazeteci, yazar ve televizyon yorumcusu Nihat Genç hayatını kaybetti.  69 yaşında olan Genç, bir ay önce entübe edilmişti.

1956 yılında Trabzon’da doğan Genç, üniversite eğitimini Ankara Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde tamamladı.  1990’lı yıllardan itibaren edebiyat ve siyaset üzerine yazmaya başlayan 2000’li yıllarda televizyona çıkmaya başlayan Genç; CNN Türk, Sky Türk ve Halk TV gibi kanallarda yorumculuk yaptı.  Genç, 2019 yılında Veryansın TV adlı dijital platformun yayın hayatına başlamasına öncülük etti. Bir süredir kanserle mücadele eden Genç'in tedavisi yoğun bakımda devam ediyordu. Entübe edilen Genç'in sağlık durumu ciddiyetini koruyordu.


CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin davada asliye ceza mahkemesi tekrar "görevsizlik" kararı verdi

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda "para karşılığı oy kullandırıldığı" iddialarına ilişkin, yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun aralarında bulunduğu 12 sanık hakkında açılan davada, mahkeme ikinci kez "görevsizlik" kararı vererek, görev uyuşmazlığının giderilmesi için dosyayı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesine gönderdi. Yolsuzluk soruşturması çerçevesinde tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun aralarında bulunduğu 12 sanık hakkında açılan davada Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, "görevsizlik" kararı vererek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Mahkeme, sanıkların eylemlerinin "rüşvet" suçu kapsamında olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiğine, ayrıca sanıklardan Erkan Aydın'ın suç tarihlerinden önce üç kez milletvekili seçildiği için ilgili kanun gereği vekillerin görevde olduğu dönemde yaptıkları iddia edilen suçların ağır ceza mahkemesi yetki alanında olduğuna hükmetmişti. Sanık avukatlarının dosyanın asliye ceza mahkemesinde görülmesine dair itirazını da reddeden Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, kararın düzeltilmesine yer olmadığına karar vererek, dosyayı değerlendirmesi için nöbetçi Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı incelemiş ve davanın Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesine hükmetmişti. Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi de yeniden "görevsizlik" kararı vererek görev uyuşmazlığının giderilmesi için dosyayı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesine gönderdi.


HDK operasyonunda tutuklanan Ahmet Saymadi, ikinci mahkemede ceza verilerek tahliye edildi

HDK’ye yönelik operasyonda tutuklanan Ahmet Saymadi’nin 2. duruşması görüldü. Mahkeme Saymadi'nin atılı suçlardan 6 yıl 3 ay ile cezalandırılmasına hükmederken tahliye kararını da açıkladı.

Bin 600’ü İstanbul'da yaşayan toplamda 6 bin kişiye açılan soruşturma kapsamında, farklı tarihlerde ve farklı şehirlerde çeşitli operasyonlar yapılırken operasyonların en kapsamlısı olan 18 Şubat'taki operasyon kapsamında 52 kişi gözaltına alınırken 20’si tutuklandı, 14’üne ev hapsi verildi, 8’i adli kontrolle serbest bırakılmıştı. 

Operasyon kapsamında tutuklananlar arasında olan 2020-2021 arasında 2 dönem HDP Parti Meclisi üyeliği yapan SYKP Parti Meclisi üyesi Ahmet Saymadi, 2011-2013 yılları arasında İstanbul’da HDK çatısı altında yapılan eylem-miting-etkinlikler ve basın açıklamaları gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.


İmamoğlu’ndan RTÜK’e ceza tepkisi

Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi resmi hesabından RTÜK'ün Halk TV ve Sözcü TV'ye verdiği 10 günlük ekran karartma cezasına ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle:

İktidarın artık tahammül edemediği tek şey ne biliyor musunuz? Gerçekler. Gerçekleri gizlemek için son dönemde kullandığı en verimli aparat ise hepimiz için tarafsız hizmet vermekle yükümlü olan RTÜK! RTÜK’ün Halk TV ve Sözcü TV’ye verdiği 10 günlük ekran karartma cezası, yalnızca bu iki televizyonu değil; ifade özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını ve demokrasinin can damarını hedef almıştır. 19 Mart’tan bu yana kendi kanallarınızdan dezenformasyon yaydınız, iftiralar attınız ama milletin feraseti nedeniyle başarılı olamadınız. Şimdi de gerçeklere gözünü kulağını kapatmayan birkaç bağımsız basın kuruluşunu susturup halkı kandırabileceğinizi, gerçekleri karanlığa gömebileceğinizi zannediyorsunuz. Eğer öyleyse siz bu milleti hiç tanımamış, hangi çağda yaşadığımızı anlamamışsınız. Bu karanlıkta bile yolunu bulan bir şey varsa, o da milletin vicdanıdır. Halk TV ve Sözcü TV, bu ülkede bütün baskılara rağmen doğruları haykıran milyonların sesidir. O ses kısılamaz, gerçeklerin üstü karartmayla kapatılamaz.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 17. Zirvesi'ne katılmak üzere bulunduğu Azerbaycan'ın Hankendi kentinde İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 17. Zirvesi'ne katılmak üzere bulunduğu Azerbaycan'ın Hankendi kentindeki ikili temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüştü" denildi. 


Roma’da akaryakıt istasyonunda patlama: 40 yaralı

İtalya’nın başkenti Roma’da bir akaryakıt istasyonunda LPG boşaltımı sırasında meydana gelen patlamalarda en az 40 kişi yaralandı.  Roma'nın doğusundaki Prenestino semtindeki akaryakıt istasyonunda sabah saat 08.00 sıralarında peş peşe patlamalar meydana geldi. Çevredeki bazı binalarda da maddi hasar oluştu. İtfaiye yetkilileri, istasyondaki ilk patlamanın ardından başlayan yangına müdahale sırasında bir patlama daha meydana geldiğini, bu sırada itfaiye ekiplerinden ve olay yerinde güvenlik tedbiri alan polislerden de hafif şekilde yaralananlar bulunduğunu bildirdi.

İtalyan haber ajansı ANSA, patlamalar nedeniyle 40 kişinin yaralandığını, bu kişilerin hayati tehlikelerinin ise bulunmadığını duyurdu.  Roma'nın diğer semtlerinden de alevleri görünen patlamanın ardından mahalle sakinleri büyük panik yaşarken, güvenlik gerekçesiyle bazı binalar boşaltıldı, bölgeden geçen metro hattında da seferler durduruldu. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, patlamayla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini, Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri ve Başbakanlık Müsteşarı Alfredo Mantovano ve yetkililerle sürekli iletişim halinde olduğunu belirtti.


Rize ve Trabzon'un yüksek kesimleri beyaza büründü

Rize ve Trabzon'un bazı yaylalarında temmuzda kar etkili oldu.

Rize'de hava sıcaklığının düşmesinin ardından Kaçkar Dağları Milli Parkı çevresindeki yaylalar beyaz örtüyle kaplandı. İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası ile Çamlıhemşin ilçesinin Kavron ve Samistal'in de aralarında bulunduğu çok sayıda yaylaya kar düştü.

Trabzon'da da yer yer etkili olan sağanak, bazı kesimlerde hava sıcaklığının düşmesiyle kara dönüştü. Hayrat ilçesine bağlı Sarmaşık Mahallesi'nin yüksek kesimleri ile Of ilçesinin Varda Yaylası, karın etkili olduğu yerler arasında bulunuyor.


HÜDA PAR'dan TBMM'ye Cuma Namazı için izin teklifi

HÜDA PAR, cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılmasına yönelik kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu. Teklif yasalaşırsa, cuma namazı vakitlerinde hem kamu çalışanları hem de özel sektör çalışanları izinli sayılacak.

HÜDA PAR Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu ile Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Batman Milletvekili Serkan Ramanlı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç’in imzasını taşıyan teklif, Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde, ibadet özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğuna dikkat çekilirken, cuma namazının çalışma saatlerine denk gelmesi nedeniyle çalışanların dini vecibelerini yerine getirmekte zorlandıkları vurgulandı. Bu durumun bireylerin manevi huzuru, çalışma barışı ve iş verimi açısından olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtildi.

Teklifte, toplumsal taleplerin ve inanç özgürlüğünün dikkate alındığı, düzenlemenin hem bireysel hem de kurumsal düzeyde huzur ve verimliliği artıracağı ifade edildi.


HÜDA PAR'dan en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi için kanun teklifi

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, asgari ücretin, bir çalışanın temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için verilen en düşük ücret olduğunu söyledi. Emekli ve diğer sosyal güvenlik aylıklarının da benzer işlem görmesi gerektiğini savunan Demir, şöyle konuştu:

Sadece asgari ücretli değil, emeklilerin ve diğer aylık alan vatandaşlarımızın da asgari ücretten aşağı olmayan şekilde aylık almaları gerektiğini düşünüyoruz. İnsan onuruna, haysiyetine yaraşır bir yaşam idame ettirebilmeleri için bunun zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Verdiğimiz teklif, emekli, malul, dul, yetim, yaşlılık ve ölüm aylığının asgari ücretin altında kalmamasının sağlanması içindir.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan İklim Kanunu'na parti olarak "ret" oyu verdiklerini belirten Demir, Türkiye'nin, iklim değişikliğiyle mücadelede yüklenilecek sorumluluklarda, sorunun müsebbibi ülkelerle aynı kefeye konulmasının hakkaniyete uygun olmadığını dile getirdi.


Kaçkar Dağları'nın zirvesinde düşen uçağın enkazına ulaşıldığı anın görüntüleri ortaya çıktı

Eskişehir Sivrihisar'dan 2 Temmuz'da kalkıp Rize-Artvin Havalimanı'na inmek üzere yolculuk yaparken Kaçkar Dağları'nın zirvesinde düşen uçağın enkazının bulunduğu ana ait görüntüler ortaya çıktı.

Görüntülerde, uçağın enkazını uzaktan gören kişinin koşarak olay yerine geldiği, yaralı Hicran Kaya'ya "Nasılsınız? Geldik. Öbür arkadaştan ses var mı? İyi misiniz, bilinciniz yerinde mi?" dediği anlar yer alıyor. Bu kişinin, ekiplere de seslenerek, "Gelin, bayan canlı, koşun müdahale gerekiyor" dediği duyuluyor. Kaza sonrasında uçağın gövdesinden kopan motorun durumu da görüntülendi.


Ankara'da askeri uçak, test amaçlı ses hızı aşımı yapacak

Ankara Valiliği, modernizasyon çalışmaları tamamlanan bir askeri uçağın, Beypazarı ile Ayaş ilçeleri arasında test uçuşu kapsamında ses hızını aşacağını duyurdu.

Valiliğin sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, "Mürted tesislerinde modernizasyonu yapılan bir askeri uçak, bugün 15.00-16.00 saatlerinde Beypazarı ile Ayaş arasında 30 bin feet ve üzerinde test amaçlı ses hızı aşımı yapacaktır. Tedirgin olunmaması bakımından güzergahtaki yöre halkının bilgisine sunulur." ifadelerine yer verildi.


Diplomasını yırtmıştı: Şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreninde tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek amacıyla diplomasını yırtan Doruk Dörücü, sabah saatlerinde şafak operasyonuyla gözaltına alındı.

CHP’li Mahmut Tanal sosyal medya hesabından Dörücü’nün gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Tanal şu ifadeleri kullandı:

 Bu sabah evine şafak vakti polis baskınıyla girildi, gözaltına alındı diyen Tanal, “Suçu ne? Anayasa ile güvence altına alınmış ifade özgürlüğünü kullanmak. Gençler düşüncelerini açıklayınca değil, susturulunca tehlike büyür! Bir diplomayı yırtmak, bir hukuksuzluğu göstermekten başka ne olabilir Ciddiyetsiz kurullarınızda, hukuksuzca iptal ettiğiniz diplomaları yırtmak bu kadar mı tehlikeli? Gençlere şafak operasyonu değil,  Ülkenin gençlerine baskı değil, özgürlük yakışır.


Hamas: Gazze'de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla görüşüyoruz

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarının sona ermesi ve insanı yardımların serbestçe geçişinin sağlanması konusunda kararlı olunduğu belirtilerek, Gazze Şeridi'nde ateşkes için arabulucuların sunduğu teklifle ilgili Filistinli grupların yöneticileriyle istişarelerde bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Hamas, bu görüşmelerin tamamlanmasının ardından arabuluculara nihai kararını açıklayacak ve resmi şekilde ilan edecektir" ifadesine yer verildi


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'a gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçak "TUR" ile Azerbaycan'ın Hankendi şehrine gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden İstanbul Valisi Davut Gül ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir uğurladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Halit Yerebakan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sevilay Tuncer ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Hankendi'ye gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaret kapsamında, "Sürdürülebilir ve İklim Değişikliğine Dayanıklı bir Gelecek için Yeni Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Vizyonu" temasıyla, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde yapılacak zirvenin oturumunda hitap etmesi bekleniyor.


Suriye'nin ulusal logosu yenilendi

Suriye'de, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından yeniden inşa sürecinde ülkenin ulusal logosu yenilendi. Suriye'nin başkenti Şam'da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen programla ülkenin yeni ulusal logosu tanıtılarak kamuoyuna sunuldu.

Suriye'de tüm devlet kurumlarına ait sembol, mühür, resmi belgeler ile kimlik kartı ve pasaportlar yeni ulusal logo ile değiştirilecek. Yeni logoda, Suriye illerini temsilen 14 tüylü kanatlı şahin yer alıyor. Ayrıca şahin kalkanındaki 2 yıldız da 3'e çıkarıldı. Eski ulusal logoda yer alan ve tarımsal karakteri simgeleyen 2 buğday başağı da kaldırıldı.

Öte yandan, tanıtımı yapılan yeni ulusal logo ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, ülkenin ulusal logo tanıtım programındaki konuşmasında, şunları söyledi:

"Tarihi inceleyen herkes Şam'ın dünya hikayesinin başlangıcı ve sonu olduğunu görecektir ve devrik rejim döneminde yaşadıklarımızın Şam tarihindeki en aşağılayıcı dönem olduğunu anlayacaktır."

"Bugün ortaya koyduğumuz ulusal logo, bölünmeyi ve parçalanmayı kabul etmeyen, birleşik bir Suriye'yi ifade ediyor." diyen Şara, yeni ulusal logonun inşasına katkıda bulunan tüm Suriyelilere teşekkür etti.


TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Halk TV ve Sözcü TV'ye verilen ekran karartma cezalarına tepki gösterdi

Erkan Baş, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Sözcü ve HalkTV’ye uygulanan bir sansür politikasıdır, karartma cezaları muhalefetin demokratik zeminde fikirlerini ifade etmesini engellemeye dönük Saray hukukunun yansımasıdır. Saraylılar, halk adına size söylüyorum; Ne yaparsanız yapın konuşmaya, yazmaya, sokaklarda haykırmaya devam edeceğiz. Belki televizyon ekranlarını karartırsınız ama gerçekleri karartmanıza izin vermeyeceğiz. Anlamadınız gitti. Gerçekleri gizlemeye; yalanla, baskıyla iktidarda kalmaya çalışanların yeri tarihin çöplüğüdür. Sizi oraya göndereceğiz!" tepkisinde bulundu.


İmamoğlu'ndan Ramazan Gülten çağrısı: Kursağından bir lokma haram geçmeyen bu onurlu arkadaşıma şimdi başka bir zulüm yapılıyor

Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunun CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, cezaevinde tutulan çalışma arkadaşı İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten için çağrıda bulundu. Gülten’in yeni evlendiğini ve eşi Pınar Çalışkan’ın bebek beklediğini belirten İmamoğlu, Ramazan Gülten’in doğum anına şahitlik edebilmek için Bakanlığa yaptığı başvuruların reddedildiğini söyledi.

Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi resmi hesabından yapılan açıklamda şu ifadelere yer verildi:

"Ramazan Gülten benim yol arkadaşım. Görevi süresince İstanbul'un en kıymetli yerlerine çökenlerle mücadele etti, işgalleri kaldırıp kamusal alanları İstanbul'a kazandırdı. Kanal İstanbul adı altında yapılan rant ve talan projelerine karşı İstanbul'u korudu. Tehditler aldı, saldırıya uğradı ama hiç vazgeçmedi. Bu yüzden şu an cezaevinde. Kursağından bir lokma haram geçmeyen bu onurlu arkadaşıma şimdi başka bir zulüm yapılıyor. Hakkında herhangi bir ciddi suçlama olmadan cezaevinde tutulan, ısrarla tutuklu yargılanan Ramazan yeni evlenmişti ve eşi Pınar Çalışkan bebek bekliyordu. Bebekleri yakında dünyaya gelecek ve Ramazan defalarca Bakanlığa başvurarak çocuğunun dünyaya gelmesine şahit olmak istediğini ve gerekli izinlerin verilmesini talep etti. Gelen yanıt hep olumsuz. Buradan ailelere, eşlere, çocuklara hatta dünyaya gelmemiş bir bebeğe ve annesine bu zulmü reva görenlere sesleniyorum; bu çocukların, bu annelerin ahını almayın. Ramazan'a izin verin, bebeğinin dünyaya gelişine şahitlik etsin. Bu kötülüğe de imza atmayın."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU