Seçim sonucunun belli olmasının ardından dikkatler Kemal Kılıçdaroğlu'nun üzerinde yoğunlaşmış durumda.
Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığı'nı bırakıp bırakmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor.
Bu konuyu gündeme getirenlere ilk etapta bir yanıt verildi. Ancak merak tam anlamıyla giderilmiş değil.
Ama şurası kesin: Kemal Kılıçdaroğlu yakın bir gelecekte genel başkanlığı bırakmayacak.
Ulusal ve sosyal medyada bazı kişiler, Kılıçdaroğlu'nun görevi bırakması gerektiğini söylese de CHP taban ve örgütünde bu yönde yükselen ciddi bir talep yok.
Hatta Kılıçdaroğlu'nun ciddi çaba gösterdiği, farklı bir adayla da benzer bir sonuç çıkabileceğini de söyleyenler azımsanmayacak nitelikte.
İmamoğlu, seçimin ardından konuşmasıyla liderliğe göz kırptı
Seçimin ardından en merak edilen noktalardan biri de CHP liderliğini düşündüğü bilinen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu'nun tavrıydı.
İmamoğlu'nun seçimin hemen ardından kollarını sıvamış ve gençliğine de vurgu yaparak mücadeleye devam çağrısı pek çok kişi tarafından "liderliğe hazırım" diye yorumlandı.
CHP'de Kılıçdaroğlu'nun görevi hemen bırakmasının karmaşaya yol açacağı düşüncesi hâkim
Ancak genel olarak Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlıktan hemen ayrılmasının parti içinde bir karmaşaya yol açabileceği düşüncesi CHP'ye hâkim olmuş durumda.
İmamoğlu'nun adı CHP Genel Başkanlığı için dilendiriliyor. Ancak bu konuda ciddi riskler var.
Zira hakkında siyaset yasağı talep edilen davanın istinaf ve Yargıtay aşaması henüz geçilmedi.
Bir onama kararının çıkması hali veya istifası durumunda İBB yönetimi AK Parti'ye geçecek.
Bu da "Kılıçdaroğlu hemen bıraksın" taleplerinin partide destek bulmasını engelliyor.
İmamoğlu'na yakın Günaydın'ı grup başkanvekilliğine getirdi
Tam da bu noktada Kılıçdaroğlu, parti içinde oluşabilecek eleştirilerin önünü kesmek için MYK üyelerinin istifasını istedi.
Bugün yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından meclis grup yönetimi belirlendi.
CHP Grup Başkanı Özgür Özel olurken, grup başkanvekilleri görevine Gökhan Günaydın, Burcu Köksal ve Ali Mahir Başarır getirildi.
TBMM Başkanvekili ise Gülizar Biçer Karaca oldu. Toplantıda, ayrıca, kurultay sürecinin başlatılması kararı da alındı.
Yeni MYK üyelerinin de pazartesi atanması beklenirken, danışman kadrosunda da değişikliklere gidilebileceği kaydedildi.
Kılıçdaroğlu ile ters düşmüş, İmamoğlu ekibine girmişti
Yapılan atamalarda en dikkat çeken isim ise Gökhan Günaydın oldu. Günaydın, Ekrem İmamoğlu’na yakınlığıyla biliniyor.
2010 yılında CHP'den yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan Günaydın'ın sonradan Kılıçdaroğlu ile yolları ayrılmış ve ona yönelik eleştirileri olmuştu.
Kılıçdaroğlu'na olan muhalefetine karşın 2019'da İstanbul'u kazanan İmamoğlu, Günaydın’ı yardımcılığına getirdi.
İmamoğlu'nun talebine karşın Salıcı'yı yakın ekibinde tutacak
Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu arasında yapılan ikili görüşmede örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve yerel yönetimlerden sorumlu Seyit Torun'un değiştirilmesini isteyen İmamoğlu'nun yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına Günaydın'ın getirilmesini istediği iddia ediliyor.
CHP'deki kulislere göre Kılıçdaroğlu'nun güvendiği isimler arasında olan Salıcı'yı yakın çalışma ekibinde tutmaya devam edeceği öne sürülüyor.
Buna karşın İmamoğlu'nun talebine karşın Günaydın'ı yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirmeyerek yerel seçimlerde adayların belirlenmesinde etkinliğini sürdürmek istediği de iddialar arasında.
Başarır, Kılıçdaroğlu ve Özel'e yakın, Köksal ile kadınların gönlü alınacak
Günaydın dışında grup başkanvekilliğine atanan Ali Mahir Başarır ise parti içerisinde hem Kılıçdaroğlu'na hem de Özgür Özel'e yakın isimlerden biri olarak biliniyor.
Burcu Köksal'ın ise milletvekili seçimlerinde kadınlara yeteri kadar yer verilmemesinden dolayı parti örgütündeki kadınlardan gelen tepkilere karşılık da grup başkanvekili yapıldığı kaydedildi.
Her 3 başkanvekilinin de MYK toplantılarına katılma hakkı bulunuyor ancak oy kullanamıyorlar.
Böylece Günaydın da MYK toplantılarına katılabilecek.
Karaca'dan boşalacak PM üyeliğine parti yönetimini eleştiren Hamzaçebi seçilebilir
Karaca'nın TBMM Başkanvekili olmasıyla PM üyeliğinin düşmesiyle yedeklerde ilk sırada yer alan ve son dönemlerde parti yönetimine eleştirileriyle bilinen CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin de PM'ye girmesi bekleniyor.
Özel'in de pozisyonu güçlendi iddiası
Özgür Özel'in CHP Meclis Grup Başkanı olması da Kılıçdaroğlu'nun stratejik denebilecek adımlarından biri.
Çünkü Özel’in de CHP liderliğinde gönlü olduğu biliniyor. Özel gibi hitabeti güçlü bir ismin partisi adına meclis konuşmalarını yapmasının kamuoyu önünde popülaritesinin artmasına ve lider adayı olarak daha fazla sivrilmesine katkı sağlayabileceği belirtiliyor.
Yani Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'na yakın isimlere parti yönetiminde yer verirken, Özel'i de kritik bir noktaya getirerek bir denge de kurmuş oldu.
Kılıçdaroğlu, MYK'da da İmamoğlu'na yakın isimlere yer verebilir
Pazartesi günü gerçekleşmesi beklenen MYK atamalarında da Gökhan Zeybek gibi İmamoğlu'na yakın isimlerin de yer alabileceği iddia ediliyor. Böylece İmamoğlu'nun parti yönetiminde ağırlığının daha da artması bekleniyor.
En kritik atama ise şu an Salıcı'nın üstlendiği örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına kimin getirileceği.
Kılıçdaroğlu'nun bu noktada bir tartışma yaşanmaması için örgütlerden sorumluluğu birkaç kişilik bir komisyona da devredebileceği iddiası dillendirilen iddialardan sadece biri.
İmamoğlu, kurultay sürecinde örgütlerde de gücünü artırmaya çalışacak
Kurultay süreci ise temmuzun başında üye listesinin güncellenmesi listelerin asılmasıyla başlayacak.
Temmuz sonunda mahalle, ağustosta ilçe, eylülde il kongrelerinin bitmesiyle birlikte ekim sonu ve kasımda CHP'de genel başkanlık ve yeni parti meclisinin seçilmesi için kongreye gidileceği belirtiliyor.
Kongre sürecinde de İmamoğlu'nun ilçe ve il yönetimlerinde kendisine yakın isimlerin seçilmesi için çaba göstereceği belirtilmekte.
Özel'in örgüt gücü daha zayıf
Buna karşın en yakın rakibi Özel'in ise parti örgütlerinde o düzeyde etkili olması zor görünüyor.
İmamoğlu'nun kurultay sürecinde ne kadar güç kazanacağı da kurultayda bir lider değişimi olup olmayacağını belirleyecek.
Ancak CHP'de genel kanı Kılıçdaroğlu'nun kurultayda da genel başkanlığı son kez üstleneceği, partisini yerel seçimlere götürdükten sonra oradan çıkacak karara göre hareket edeceği iddia ediliyor.
Mevcut belediye başkanları da Kılıçdaroğlu ile seçime gitme taraftarı
Kılıçdaroğlu'nun bu kararı almasında İmamoğlu dışındaki diğer belediye başkanlarından gelen taleplerin de etkili olduğu belirtilmekte.
Belediye başkanları yeni bir liderin başka bir isimlerle devam etmeyi isteyebileceği düşüncesinden ötürü Kemal Kılıçdaroğlu ile yeniden seçime gitmeyi tercih ettikleri belirtiliyor.
© The Independentturkish