Afganistan'daki savaş suçları: Avustralya'nın madalyalı özel harekatçısı, 35 milyon dolarlık davayı kaybetti

"Bugün adalet yerini buldu"

Roberts-Smith, ülkesinde bazı kesimlerce savaş kahramanı olarak görülüyor (AP)

Avustralya ordusunda en fazla madalyaya sahip eski asker Ben Roberts-Smith, hakkında açılan savaş suçu davasını kaybetti. 

Avustralya Federal Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada Roberts-Smith'in, hakkında savaş suçu işlediğine dair haber yapan The Age, The Sydney Morning Herald ve The Canberra Times gazetelerine karşı açtığı iftira davası karara bağlandı.

Yargıç Anthony Besanko, gazetelerin ortaya attığı toplamda 6 iddiadan 4'ünün doğru olma ihtimalinin, yanlış olma ihtimalinden daha yüksek olduğuna karar verdi.  

44 yaşındaki eski asker, Afganistan'daki savaşa katılan Avustralya ordusuna bağlı Özel Hava Harekatı Alayı'nda (SAS) 2003-2013'te görev yapmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetelerin iddialarına göre Roberts-Smith, SAS'in Afganistan'daki Kakarak köyüne 2009'da düzenlediği "Whiskey 108" kod adlı operasyonda, tünelde saklanan yaşlı bir adamın öldürülmesini emretti.

Ayrıca eski özel harekatçının, aynı operasyonda engelli bir Taliban savaşçısını öldürüp, adamın protez bacağını savaş ganimeti olarak yanına aldığı da öne sürüldü. Buna göre eski asker ve silah arkadaşları, protez bacağı daha sonra bardak olarak kullandı. 

Buna ek olarak gazeteler, Roberts-Smith'in 2012'de Darvan köyünde esir aldığı bir çiftçiyi uçurumdan aşağı attıktan sonra, bölüğündeki bir askere ağır yaralanan adamı vurmasını emrettiğini de yazdı. 

Eski özel harekatçı, 2018'de yayımlanan iddiaların hepsini reddederek, 2021'de gazetelere iftira davası açmıştı.

Davada çıkan kararda, haberlerdeki mevzubahis iddiaların nitelikli kanıtlar sunduğu ve iftira olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi. 

Öte yandan eski askerin savaş suçu işlediğine dair bir karara varılmadı. Roberts-Smith hakkında iddialarla ilgili henüz bir hukuki işlem de başlatılmadı. Eski askerin duruşma sırasında Bali'de olduğu ve mahkemeye katılmadığı bildirildi.

Haberleri hazırlayan gazetecilerden Nick McKenzie ve Chris Masters, kararın ardından "Bugün adalet yerini buldu" dedi.

Roberts-Smith'in avukatı Arthur Moses ise "Kararı gözden geçirip değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.
 


Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, eski özel harekatçının gazetelerin yaklaşık 35 milyon dolarlık mahkeme masraflarını ödemesinin beklendiğini yazdı. 

Roberts-Smith, 10-14 Haziran 2010'da Avustralyalı özel harekatçıların, Afganistan ordusu ve ABD'nin hava desteğiyle Taliban güçlerine karşı düzenlediği Şah Vali Kot Operasyonu'nun ardından, ülkesindeki en yüksek dereceli madalya olan Viktorya Haçı'yla ödüllendirilmişti.

Eski askerin, dava sonucunda bu madalyayı kaybedebileceği de aktarıldı.

Roberts-Smith, 2013'te ülkesine döndüğünde Avustralya'da "Yılın Babası" seçilmiş ve dergilerde ailesiyle fotoğrafları yayımlanmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU