BM uyardı: "Arakanlı Müslümanlar, Filistinliler gibi olabilir"

"Tamamen sıkışmış durumdalar"

Cox's Bazar'daki mülteci kampında 2021'de çıkan yangında 15 kişi ölmüştü (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Olivier de Schutter, uluslararası toplumun yeterli desteği sağlamaması halinde Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) durumunun, Filistinlilerden farksız olacağını söyledi. 

De Schutter, Bangladeş'teki Arakanlı mültecilerin yerleştirdiği kamplara yaptığı ziyaretin ardından, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a "Buradaki vaziyet çok kötü" dedi.

BM yetkilisi, ülkenin güneydoğusundaki Cox's Bazar'da yer alan kamplarda 1 milyondan fazla mültecinin yaşadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

Durum son derece endişe verici. Ailelerin içinde bulunduğu çaresizlik hafife alınmamalı. Buradaki mülteciler insani yardıma bağlı yaşıyor. Çalışmaları yasak. Tamamen sıkışmış durumdalar.

Dakka yönetimi, Bangladeşlilerin iş bulmalarına engel olacakları ve kamu hizmeti sistemlerine fazladan yük bindirecekleri gerekçesiyle Rohingyaların çalışmasına izin vermiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

De Schutter, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını öne sürerek, "Çalışabilirlerse vergi de ödeyebilirler ve başkaları için istihdam fırsatı yaratabilecek küçük işletmeler kurabilirler" dedi. 

BM raportörü, uluslararası toplumun dünyadaki diğer krizlere odaklanıp Arakanlı Müslümanları unuttuğuna ve desteğin arıtılması gerektiğine işaret ederek, "Aksi takdirde, 10 yıl sonranın Filistinlileri bu mülteciler olacak" dedi.

De Schutter, fon yetersizliği nedeniyle Dünya Gıda Programı'nın mültecilere verdiği aylık gıda kuponlarını 12 dolardan 10 dolara düşürmek zorunda kaldığını hatırlatarak, bu rakamın 1 Haziran itibarıyla 8 dolara ineceğini bildirdi.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ve Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda binlerce Müslüman katledilmiş, yüzlerce ev ve işyeri ateşe verilmişti.

Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de yapılan eş zamanlı saldırıları sebep göstererek kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM verilerine göre, Ağustos 2017'deki eylemler sonrasında 1 milyonu aşkın Arakanlı Müslüman, Bangladeş'e sığındı.

Uluslararası insan hakları örgütleri ve BM, Rohingyalara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" diye niteliyor. 


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU