Pompeii'de felaketten kurtulmak için fırına sığınanların iskeletleri bulundu

Kazıda, Apollon ve Poseidon'un resmedildiği freskler de gün yüzüne çıkarıldı

Son kazıda Pompeii'de bulunan üç iskeletten biri böyle görüntülendi (Pompeii Arkeoloji Parkı)

MS 79'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasında hayatını kaybeden üç kişinin kalıntıları yakın zamanda İtalyan antik kenti Pompeii'de yapılan bir kazıda gün ışığına çıkarıldı.

İskeletler, yıkıcı yanardağ patlamasından korunmak için bir fırına sığınan iki kadın ve üç ya da dört yaşlarında bir çocuğa ait.

Son keşif pazartesi günü Pompeii Arkeoloji Parkı Müdürlüğü tarafından duyuruldu.

Kazılarda insan kalıntılarının yanı sıra, duvarlarında iki freskin yer aldığı bir yapı ortaya çıkarıldı. Fresklerden biri Yunan mitolojisinde deniz tanrısı Poseidon'u ve Argos Kralı Danaos'un elli kızından biri olan Amymone'u tasvir ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkinci fresk ise yine Yunan mitolojisinde sanatın ve Güneş'in tanrısı Apollon ve onun aşık olduğu su perisi Dafni'yi resmediyordu.

Kazıyı yürüten arkeologlar, bu yapının muhtemelen bir fırın olduğunu ifade ediyor. Yapı, tarihi bir çamaşırhanenin bitişiğinde yer alıyor.

Buluntular kentin ticaretle uğraşan insanların yaşadığı "Regio IX" adı verilen bir alanda gün yüzüne çıkarıldı. Pompeii'nin bu özel bölümündeki kazılar 1888'de başlamış, ancak daha sonra bir asırdan fazla bir süre boyunca duraklamıştı.

Vezüv Yanardağı'nın patlaması Pompeii, Herkulaneum, Torre Annunziata ve Stabiae yerleşimlerini yok etmişti. Bu süreçte yaklaşık 16 bin kişinin öldüğü düşünülüyor.

Yaklaşık 2 bin yıl önce meydana gelen patlamada Pompeii'deki yaşamın da 15 dakika içinde sona erdiği biliniyor.

Patlamanın bir sabah, yerel halkın büyük ölçüde fark edemediği bir dizi küçük sarsıntının ardından başladığı tahmin ediliyor.

Öğle saatlerinde ise dev volkanik kaya sütunlarının yanardağdan dışarı fırladığı ve sıcak gazların stratosferin üst katmanlarına yayıldığı düşünülüyor.

"Plinian fazı" adı verilen bu aşamada, kayalar yerlere düşerken depremler de muhtemelen kenti sallamaya devam etti. Araştırmacılara göre bu kayalar saatlerce şehrin üzerine yağdı.

Yeni keşfedilen iskeletlerin sahiplerinin de patlamanın bu ilk aşamalarında öldüğü belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Heritage Daily

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU