İki kayyum protestosundan şiddet görüntüleri… Polis göstericilere orantısız güç uyguladı

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atanmasını protesto edenler polis müdahalesiyle karşılaştı

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyum atanması, bir çok yerde protesto edildi.

Başta belediyesine kayyum atanan iller olmak üzere İstanbul’da da sokağa çıkıp kayyum kayyum kararını protesto edenlere polis müdahale etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda yer alan ilk görüntü, Van'da belediye başkanı Bedia Özgökçe’nin yerine kayyum atanmasını protesto eden bir grubun polis müdahalesi sırasında sığındığı kafeteryadan çekiliyor.

Göstericileri kovalayan polisler, kafeterya içinde sıkıştırdıkları kişileri darp ediyor. Darp sırasında bir kişinin kafasına coplar ve kaskla defalarca vurulduğu görülüyor.

Yakın mesafeden plastik mermi sıktı!

İkinci görüntüyü ise gazeteci Fırat Fıstık Twitter hesabından paylaştı.

Kadıköy’de kayyum kararını protesto edenlere müdahale eden polis, bir kişiyi yere yatırarak gözaltına alıyor. Bu sırada elinde plastik mermi silahı olan bir çevik kuvvet polisi, yerde yatan göstericiye 50 santimetre mesafeden defalarca atış yapıyor.

AK Partili Yeneroğlu tepki gösterdi

Van’daki görüntülere AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da Twitter hesabından tepki gösterdi.

Yeneroğlu, polis şiddetinin görüntülerini paylaşarak “Van'daki bu görüntüler korkunç! Hukuk içinde görevini yapan emniyet güçlerimizi de zan altında bırakan bu vahşet kabul edilemez! Vatandaşlarımıza bu zalimliği reva gören kişilerin bir an evvel görevden alınması ve yargılanması için gereken mutlaka yapılacaktır.” dedi.

Öte yandan Van Valiliği, kameralara yansıyan şiddet görüntüleriyle ilgili açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklamada olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldığı belirtildi. 

Valilikten yapılan açıklama şöyle:

İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediyesine yapılan Başkan Vekilliği görevlendirilmesini protesto etmek için toplanan ve kanunsuz eylem yapan gruplar için görevlendirilmiş Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli personele, bekleme yaptıkları Van il merkezi Yüzbaşıoglu Sokak'ta bir şahıs tarafından demir tabure ile saldırıda bulunulmuştur. Saldırı sonucu bir polis memurumuz yüzünden, boynundan ve kolundan yaralanmıştır. Saldırıda bulunan şahıs kovalamaca sonucu zor kullanılarak yakalanmıştır. Sahsın 2013 yılında PKK terör örgütünün kırsal alanına katılım yaptığı, 2014 yılında Diyarbakır ilinde güvenlik kuvvetlerine teslim olduğu ve çok sayıda suç kaydının olduğu ayrıca, psikolojik rahatsızlığının (şizofren) bulunduğu anlaşılmıştır. Valilğimizce olayla ilgili gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU