Kılıçdaroğlu'ndan kayyum yorumu: Darbe ruhuyla yapılmış bir adım

Kılıçdaroğlu: Bu yapılan demokrasiyle bağdaşmıyor. Milletin iradesine darbe indirildi

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek’e konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) HDP’nin belirlediği isimlerle ilgili adaylığı engelleyecek bir sakınca görmediğini hatırlattı. 

Görevden uzaklaştırılan başkanlarla ilgili mahkeme kararının bulunmadığını anımsattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu iktidara yakın medya tarafından suçlu gösterilmesi ile ilgili şu yorumu yaptı:

Bir kişinin suçlu olduğuna ne zamandan bu yana mahkeme dışındakiler karar veriyor. Dünyanın her yerinde yargı karar verir. Mahkemelerin hepsi elinde olduğu halde mahkemenin kararını bile beklemiyorsun, hızlıca kendin karar verip adım atıyorsun. Bu mesele HDP ya da başka bir parti meselesi değil. (Ahmet) Davutoğlu’na başbakanlığı bıraktırdıklarında da aynı tepkiyi gösterdik. AKP’li başkanlar görevden istifa ettirilirken de… Bu yapılan millet iradesine saygısızlıktır.

Kılıçdaroğlu "Kayyum atanacak ise sandığı niye koydunuz?" diye sordu, bu gibi durumların 12 Eylül döneminde bile yaşanmadığını söyledi:

Madem böyle yapacaktınız sandığı niye koydunuz? Madem sandığı koydunuz, niye gereğini yapıp vatandaşın iradesine saygı göstermiyorsunuz? Aklın, mantığın alacağı şeyler değil bunlar. Bu yapılanlarla dünyanın hiçbir yerinde ,‘Türkiye’de demokrasi var’ı anlatamayız. 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL resmen bitti ama fiilen devam ediyor. Zaten Erdoğan ilan etmişti. ‘Seçilirlerse görevden alırız’ demişti. Her şey bir kişinin iki dudağı arasında. Kenan Evren’de, darbe dönemlerinde bile yaşanmamıştı böyle şeyler.

Sokağa çıkmayı doğru bulmuyoruz

Kılıçdaroğlu, parti olarak alınan ve alınabilecek diğer kayyum kararlarıyla ilgili ise sokağa çıkmanın bir seçenek olmadığını belirtti:

Bu tür olaylar yaşanınca sokağa çıkmak, protesto etmek gibi durumları doğru bulmuyoruz. Biz milletin ferasetine güveniyoruz. İstanbul’da da aynı şeyi YSK eliyle bize yaptılar. ‘Ya sokağa çıkın ya boykot edin’ dediler. İkisini de yapmadık. Halkın ferasetine güvendik ve gördük.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU