TFF'nin "akademisyen" başkan adayı Devecioğlu: 40 yıllık birikimimi Türk futboluna aktarmak istiyorum

"Türk futbolunu hep birlikte yöneteceğiz" mottosuyla başkanlığa adaylığını açıklayan Prof. Sebahattin Devecioğlu, adaylık sürecini ve projelerini Independent Türkçe'ye anlattı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 22-23 Haziran'da yapılacak olağan genel kurulunda yeni başkanını seçecek. 

Spor basınında kamuoyunun yakından tanıdığı mevcut başkan Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra Göksel Gümüşdağ, Ahmet Ağaoğlu, Servet Yardımcı, Haluk Ulusoy gibi isimler adaylık için konuşuluyor.

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu ise başkanlığa aday olduğunu duyuran ilk isim.

19 Mayıs 1968 Elazığ doğumlu Prof. Devecioğlu, Fırat Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapıyor.

 

 

Prof. Devecioğlu, adaylık sürecini ve projelerini Independent Türkçe'ye anlattı.

1983'ten bu yana futbolun içinde olduğunu ve 43 yıldır spora hizmet ettiğini söyleyen Devecioğlu, adaylık sürecinde son yıllarda futbolda yaşanan olumsuzlukların etkili olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ve TFF'nin 100. yılının kutlandığı bu dönemde aday olması gerektiğini hissettiğini dile getiren Devecioğlu, "40 yıllık birikimimi Türk futboluna aktarmak adına aday oldum. Futbolda yönetimsel, hukuki ve ekonomik anlamda birtakım dengelerin değişebileceğine inanıyorum. Bunu birilerinin yapması gerekiyor" diye konuştu. 

"'Akademik birikimi uygulamaya dönüştürme' fikri cesaret verdi" 

"Akademik birikimi sahada uygulamaya dönüştürmek" fikrinin kendisine cesaret verdiğini ifade eden Devecioğlu, şunları kaydetti:

Bilgi birikimime güveniyorum, inanıyorum. Birtakım dengelerin de değişeceğine inanıyorum. Eğer bu dengeler değişirse Türk futbolu Avrupa'da yarışmacı olacaktır. Dünya markası olacaktır. Bu iddiayla ortaya çıkıyoruz.

 

Mehmet Büyükekşi-AA.jpg
Mehmet Büyükekşi, Haziran 2022'deki olağanüstü kongrede başkanlığa seçilmişti / Fotoğraf: AA

 

"TFF'nin kurumsal yapısı Türk futbolunu yönetmeye yetmiyor"

Mevcut TFF'nin kurumsal yapısının Türk futbolunu yönetmek için yeterli olmadığını savunan Devecioğlu, "Bu yapının dünyada gelişen yeni ekonomi ve teknolojilerle değişime ihtiyacı var. 5 ana, 20 alt başlıkta çok güzel projelerimiz var. Bu projeleri yaparken Avrupa'daki kulüp ve lig modellerini inceledik. Türkiye'de de bu potansiyelin olduğunu gördük. Bu potansiyeli harekete geçirdiğimizde dünyada hatırı sayılı yerde olacağız" yorumunda bulundu.

Projelerini hayata geçirebilmek için fırsat verilmesini istediğini beyan eden Devecioğlu, "Fırsat verilirse Türk futboluna katkı sağlar, heyecan katar, marka değerini artırırız" dedi.

"Süper Lig'i, Premier Lig, La Liga gibi şirketleştireceğiz"

Türk futbolunun şu an için en önemli sorununun TFF kanunu olduğunu düşünen Devecioğlu, şunları kaydetti:

Şu ana kadar 7 kez kanun değişikliği yapılmış. Dünyadaki futbol mantığını kapsayan bir kanuna sahip değiliz. Bu mutlaka değişmeli. İkincisi de yönetim yapısının değişmesi. Türkiye'nin tüm paydaşlarının içerisinde olduğu bir kurumsal yapının test edilmesi gerekir.

 

Sebahattin Devecioğlu-Twitter.jpg
Prof. Devecioğlu, Fırat Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapıyor / Fotoğraf: Twitter

 

Süper Lig'in şirketleşerek TFF'den ayrılması gerektiğini düşünen Devecioğlu, "Lig organizasyonunun değişmesi gerekiyor" diyerek gerekçelerini söyle anlattı:

Süper Lig dünyada 8-9. sırada geliyor. Biz lig organizasyonundan, yayın gelirlerinden kar edemiyoruz. Bu yapı Türk futbolunu yönetmeye yetmiyor. Hedeflerimden biri Süper Lig'in, Premier Lig, La Liga gibi şirketleştirmek. Sorumluluğu şirket alacak, TFF'nin yükü hafifleyecek. Ve şirket organizasyonu Avrupa'daki liglerle yarışmacı olabilecek, marka değeri artacak. Bu üç yapıyı değiştirmemiz gerekiyor."

"Bugünkü dünya futbol düzeni içerisinde kulüplerin şirketleşmesi elzem"

Devecioğlu, Süper Lig'de yer alan kulüplerin de şirketleşmesinin test edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Avrupa'da gelirleri yüksek olan kulüplere bakıldığında bunun örneklerinin görüleceğini ifade eden Devecioğlu, "Manchester United, City gibi kulüplerin hepsi şirket. Bunu test etmek zorundasınız. En azından Süper Lig'i dönüştürmemiz gerekiyor. Bugünkü dünya futbol düzeni içerisinde şirketleşme elzem. Yoksa borç yükü altından kalkıp sportif başarıya yönelemiyor, dünyaya açılamıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Afrika, Asya, Amerika kupası var, Türk dünyası kupası neden olmasın?" 

TFF Başkanlığına seçilmesi halinde Türk kulüplerini, Türki Cumhuriyetlerdeki kulüplerle daha çok ilişki kurmasını sağlayacaklarını aktaran Devecioğlu, "Tarihi kökenlerimiz var. 7 Türk Cumhuriyeti, geniş bir coğrafya var. Milli Takımı maçlarını takip ediyor, seviniyor, üzülüyorlar. Bunu harekete geçirip bir Türk dünyası futbol şampiyonası düzenleyebiliriz. Böyle bir girişim vardı ama hayata geçirilemedi. Afrika, Asya, Amerika kupası varken Türk dünyasıyla ilgili bir kupa neden olmasın?" şeklinde görüş belirtti.

"Hep birlikte yöneteceğiz"

Devecioğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

Amacımız bu paydaşları bir araya getirip ortak futbolu hep birlikte yönetmek. Sloganımız da 'Hep birlikte yöneteceğiz'. Bunun için buradan futbolun yönetimini seçen üyelere sesleniyoruz. Bize bir fırsat versinler. Kısa sürede Türk futboluna belli bir seviye kazandıracağımıza inanıyoruz."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU