ChatGPT, JPMorgan'ı harekete geçirdi: Yatırım tavsiyesinde bulunan yapay zeka yazılımı geliyor

"JPMorgan gibi şirketler sadece eğlence için marka tescil başvurusu yapmaz"

Merkezi ABD'nin New York kentinde olan JPMorgan Chase, iki şirketin birleşmesiyle 2000'de kuruldu (Reuters)

Dünyanın en büyük bankalarından JPMorgan Chase, ChatGPT'ye benzeyen bir yazılım geliştiriyor. CNBC'nin incelediği belgelere göre şirket, yapay zeka teknolojili IndexGPT adlı yazılımın marka tescili için bu ay harekete geçerek ABD Patent ve Marka Ofisi'ne başvurdu.

Haberde yazılımın, müşterilere yatırım önerileri vermesinin hedeflendiği kaydedildi. Belgelere göre yapay zeka kullanan IndexGPT, menkul kıymetleri analiz ederek müşterilerin ihtiyaçlarına göre tavsiyeler oluşturacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC, yapay zeka teknolojisinin finans sektöründe halihazırda bazı şirketler tarafından kullanıldığını yazdı. Örneğin Goldman Sachs'taki mühendisler kod yazmada, Morgan Stanley de mali danışmanların sorularına yanıt bulmada yapay zekadan yararlanıyor.

Ancak ticaret hukuku avukatı Josh Gerben, CNBC'ye JPMorgan'ın ChatGPT benzeri bir ürünü doğrudan müşterilerine sunmayı amaçlayan ilk banka olabileceğini söyledi:

JPMorgan gibi şirketler sadece eğlence için marka tescil başvurusu yapmaz. Dosya, şirketteki bir yetkilinin 'Evet, bu tescilli markayı kullanmayı planlıyoruz' dediği yeminli bir beyanı içeriyor.

Gerben, ABD Patent ve Marka Ofisi'nin onay almanın yaklaşık bir yıl sürdüğünü, onayın ardından üç yıl içinde IndexGPT'nin kullanıma sunulması gerektiğini açıkladı.

Haberde ayrıca mali danışmanların uzun süredir teknoloji sebebiyle piyasadaki rollerinin değişmesinden ve işsiz kalmaktan korktuğu yazıldı. 

Morgan Stanley ve Bank of America gibi varlık yönetim şirketleri basit robo danışmanlık hizmetleri sunuyor. Ancak bu şirketlerde milyarlarca dolarlık varlıklar üzerinde söz sahibi olanlar, hâlâ insanlar.

 

Independent Türkçe, CNBCFinancial Express

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU