Hekimler eğitim kalitesi ve hasta güvenliği için mücadele ediyor

Hekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Dr. Hatice Çerçi Balcı, sağlık hakkını koruma çabalarını vurgulayarak, halkın sağlık konusundaki haklarını savunmaya odaklandıklarını söyledi

Hekim Birliği Sendikası'nın 25 bin üyesini temsil eden Genel Başkan Dr. Hatice Çerçi Balcı, halkın sağlık hakkını korumak ve hekimler arasında dayanışmayı sağlamak için büyük bir mücadele verdiklerini belirtti. 

Sağlığın önemine ve hekimlik mesleğinin gerekliliklerine sıkı sıkıya inanan Balcı, nitelikli sağlık hizmetlerinin sunulması ve hastaların haklarının korunması için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.   


"Halkın sağlık hakkını koruma mücadelemiz"

Hekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Dr. Hatice Çerçi Balcı, sağlık hakkını koruma çabalarını vurgulayarak, halkın sağlık konusundaki haklarını savunmaya odaklandıklarını ifade etti.

Balcı, hastaların taleplerini anlatmaya çalıştıklarını ve hekimlerin işlerini etkin bir şekilde gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Balcı, muayene sürelerinin kısaltılmasının, hekimlerin işlerini hızlandırmak amacıyla yapıldığını anlattı.

Ancak, kendisinin daha sağlıklı ve doğru tanı koyabilme çabasında olduğunu ve hastaları tedavi maliyetlerinden, ek ilaç yükünden ve sağlıksız uygulamalardan korumaya çalıştığını da sözlerine ekledi. 

Hekimlerin mücadelesinin her zaman halk için olduğunu vurgulayan Balcı, insan sevgisinden yoksun olan bir kişinin hekim olamayacağını savundu.

Balcı'nın ifadelerine göre, sendika halkın sağlık hakkını koruma amacıyla mücadele etmekte ve hekimlerin görevlerini etkili bir şekilde yerine getirebilmesini sağlamak.
 

Hekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Dr. Hatice Çerçi Balcı.jpg
Hekim Birliği Sendikası Genel Başkanı Dr. Hatice Çerçi Balcı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Hekim olmak için gayret gerektiren bir meslek"

Hekim olmanın insanlar için bir gayret ve bunu istemeyi gerektirdiğini vurgulayan Balcı, tesadüfi bir şekilde ya da sadece puanı yettiği için veya son tercih olarak hekim olunamayacağını belirtti.

Hekim olmak için ekstra bir çaba sarf etmenin önemine değinen Balcı, hekim olmak isteyenlerin genellikle liseyi bitirdikten sonra insanlara faydalı olma arzusuyla hareket ettiklerini ifade etti. 

"Bu, hekimlerin temel argümanıdır" diyen Balcı, hayatları boyunca bu istekle çalıştıklarını söyledi. İnsanlara faydalı olma isteğinin, hekimlik mesleğinin temel motivasyonu olduğunu vurgulayan Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hekim olmak isteyenlerin, insanlara yardım etme arzusuyla dolu bir şekilde bu mesleği seçmeleri gerekiyor. Hekimlik mesleği, insan sağlığına hizmet etme amacını benimseyen ve bu gayretle çalışan kişiler tarafından icra ediliyor.


"Geçim derdi hekimlerin çalışma koşullarını etkiliyor" 

Balcı, hekimlerin kendi özgür iradeleriyle işlerini yapmak durumunda olmadıklarını ifade ediyor ve bu durumun zorluklarına dikkati çekti.

Balcı, geçim derdi, hayatlarını nasıl sürdürecekleri, çocuklarını nerede okutacakları gibi konuların hekimlerin çalışma koşullarını etkilediğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda nöbet yükünün altında nasıl bir gün geçireceklerini, günün ne zaman biteceğini düşünmek zorunda olduklarını dile getiren Balcı, zorlu bir nöbetin ardından bile, bir gün sonunda, 25 saat içinde meslektaşının geleceğini ve onları kurtaracağını düşündüğünü ifade etti.

Bu düşünceyle hekimlerin, gelen hastaların tüm şikayetleriyle tamamen ilgilenebilmeleri gerektiğini kaydeden Balcı, hekimlerin, mesleklerine profesyonelce odaklanabilmeleri için hayatları dışında ekstra kaygılarının olmaması gerektiğini söyledi. 

Balcı, hekimlerin karşılaştığı engellerin işlerine odaklanmalarını zorlaştırdığını belirtti. Geçim sıkıntısı, belirsiz çalışma saatleri ve ağır nöbet yükü gibi faktörler, hekimlerin tam anlamıyla hastaların sağlık sorunlarına odaklanmasını engelleyen zorluklar arasında yer alıyor.

Bu sorunlara çözümler bulunması gerektiğini vurgulayan Balcı'ya göre, hekimlerin daha iyi çalışma koşullarına sahip olmaları, hastalara daha nitelikli ve etkili sağlık hizmeti sunmalarını sağlayacak.


"Hekimlik mesleği insan hayatı üzerinde büyük bir etkiye sahip"

Hekimlik mesleğinin kaynağı insan olan bir meslek olduğunu ve bu nedenle diğer mesleklerden farklı olduğunu hatırlatan Balcı, hekimlerin hatalarıyla ilgili olarak telafisinin olmadığını ve hatasız çalışma konusunda büyük bir özveriyle yüzde sıfıra yakın bir hatayla çalışmak zorunda olduklarını belirtti. 

Hekimlerin diğer mesleklerle kıyaslanamayacak bir durumda olduğunu vurgulayan Balcı, insan hayatı üzerinde risk aldıklarını ve her bir hata durumunda bu hatanın herkesin acısı olarak yansıdığını ifade etti.  

Balcı, şunları söyledi:

Hekimlik mesleği insan hayatı üzerinde büyük bir etkiye sahip ve hataların sonuçları herkesi etkiler. Hekimler, bu bilincin farkında olarak hatasız çalışma konusunda büyük bir çaba sarf ediyorlar. İnsan hayatının risk altında olduğu bu meslekte hataların minimize edilmesi ve güvenli bir sağlık hizmeti sunulması büyük bir önem taşıyor.
 

Pixabay.jpg
Fotoğraf: Pixabay

 

"Hekimler insanlara zarar vermek için değil, tedavi etmek için orada"

Hiç kimsenin bir hekim yüzünden acı çekmek istemediğini belirten Balcı, hekimlerin de hiç kimsenin acı çekmesini istemediklerini vurguladı.

Halkla karşı karşıya geldiklerinde, asıl unutulan şeyin, hekimlerin insanları zarar vermek için değil, tedavi etmek için orada olduklarını dile getiren Balcı, "Eğer bir hekim bir kişiye zarar veren bir duruma sebep olduysa bunun arkasında, hekim dışında kaynaklanan birçok sebep oluyor.  Hekimler, halkın sağlığını korumak ve tedavi etmek amacıyla görevlerini yerine getiriyor" dedi.


"Hekimlerin nitelikli hizmet vermek için mücadele ediyor" 

Hekimlerin çok çalıştırıldığı, uzun mesai süreleri, eksik personel, kalitesiz malzemeler gibi faktörlerden dolayı hatalar oluşturabileceğini belirten Balcı, aynı zamanda hekimlerin, hastalarının dertlerine dertlendiğini aktardı.

Balcı, Hekim Birliği Sendikası olarak mücadelenin, hekimlerin sıfır hataya yakın bir şekilde çalışmasını ve bu şekilde hastalarına daha iyi hizmet sunmalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Sendikanın amacının, hekimlerin hastalarına dolayısıyla sağlıklı bir toplumun oluşmasına katkı sağlayacak koşullarda çalışmalarını mümkün kılmak olduğunu ifade eden Balcı, Hekim Birliği Sendikası'nın çabalarının hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve hatasız bir şekilde hizmet sunmalarının sağlanması yönünde olduğunu söyledi.


"Halk hekimlerin daha iyi çalışma koşullarına sahip olmaları için destek vermeli"

Sendika olarak bir yıldır bu amaç doğrultusunda çaba sarf ettiklerini ve seslerinin duyulmasını istediklerini söyleyen Balcı, halkın, sendika eylemlerinin hastaların ihmal edilmesi anlamına gelmediğini anlamasını ve hekimlerin daha iyi çalışma koşullarına sahip olmaları için destek vermelerini beklediklerini dile getirdi.

Bir hastayı en az 15 dakika muayene etmek istediğini ve bu sürenin hastaların detaylı bir şekilde dinlenmesi, fizik muayene yapılması ve gereken tetkiklerin istenmesi için önemli olduğunu belirten Balcı, kısa süreli muayenelerin "görünmüş" olarak nitelendirilebileceğini söyledi.  

Balcı, bu durumun hastaların şikayetlerinin tam anlamıyla değerlendirilememesine yol açabileceğini anlattı. 
 

Pixabay2.jpg
Fotoğraf: Pixabay

 

"Hastaların daha fazla zaman ve dikkatle muayene edilmesinin sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için önemli bir adım"

Hekimlerin hastalarını dinlemek, fizik muayene yapmak, ayrıntılı anamnez almak ve geçmiş hastalıkları hakkında bilgi edinmek için yeterli zamanı olması gerektiğini vurgulayan Balcı, bu şekilde gereksiz tetkiklerin ve kan alımlarının önüne geçilebileceğini ve hastaların o günkü şikayetlerinin etkili bir şekilde giderilebileceğini ifade etti. 

Kronik hastalığı olan bireylerin sık sık doktora gitme ihtiyacının da azalacağını belirten Balcı, hastaların daha fazla zaman ve dikkatle muayene edilmesinin sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Bu sayede hastaların ihtiyaçlarına daha iyi cevap verilebileceğini ve gereksiz prosedürlere başvurulmadan doğru teşhislerin konulabileceğini kaydeden Balcı, hekimlerin daha fazla vakit ayırabilmeleri ve hastalarla daha yakın bir ilişki kurabilmeleri için çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.


Sendika şubeleşmeleriyle birlikte hekim evlerinin oluştu

Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Dt. Özgür Öz, sendikanın temel amacının hekimler arasında dayanışma oluşturmak olduğunu belirtti.

Öz, Sendika şubeleşmeleriyle birlikte hekim evlerinin oluştuğunu ve doktorların mesleki konular üzerine yeniden bir araya gelmeye başladığını ifade etti. 

Performans sisteminin rekabeti ön plana çıkaran ve dayanışmayı zedeler nitelikte olduğunu belirten Öz, bu algının halk arasında da yaygın olduğunu dile getiriyor.

Öz, uygulanan şiddetin sağlık alanında bir ilerleme şeklinde algılandığına dikkat çekiyor ve bu olumsuz algıların düzeltilmesi ve ortadan kaldırılması için çaba harcadıklarını vurguladı. 
 

Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Diş Hekimi Özgür Öz.jpg
Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Diş Hekimi Özgür Öz / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Nitelikli sağlık hizmetlerine sahip olmak savunuluyor

Hekim Birliği Sendikası'nın mücadelesinin sadece hekimlerin haklarıyla sınırlı olmadığını belirten Öz, temelde nitelikli tedavi olma hakkına sahip olan insanların bu hakkını korumak için çalıştıklarını anlattı. 

Hekim Birliği Sendikası'nın amaçları arasında sağlık sisteminin iyileştirilmesi, hastaların nitelikli tedavi alabilme hakkının korunması, şiddetin önlenmesi, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konuların yer aldığını belirten Öz, hekimlerin yanı sıra toplum sağlığını da gözetmeyi hedeflediklerini söyledi.

Öz, sendikanın faaliyetleriyle birlikte hekimler arasında dayanışma ve mesleki birlik duygusunun güçlendiğini ve nitelikli sağlık hizmetlerinin sağlanması için adımlar attıklarını belirtti.  


Tıp ve diş hekimliği eğitiminde kalite ve nitelik önemli

Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Dr. Münasip Budak, tıp eğitimi ve diş hekimliği eğitimi gibi alanlarda eğitimin önemine dikkati çekti.

Budak, fiziki koşulların, malzemenin ve teknik alt yapının yanı sıra insan iş gücünün de doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Budak, bu sayede eğitim alan hekim adayları, en doğru, kaliteli ve nitelikli eğitimi almış olacaklarını ifade etti. 
 

Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Dr. Münasip Budak,.jpg
Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Dr. Münasip Budak / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Eğitim sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için uygun koşulların sağlanması gerektiğini vurgulayan Budak, bu koşulların tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sağlanması için çaba harcadıklarını söyledi. 

Fiziki altyapının yanı sıra gerekli malzeme ve teknolojik alt yapıya da önem verdiklerini belirten Budak, bu unsurların eğitim kalitesini yükseltmeye ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olduğunu dile getirdi. 

Hekim Birliği Sendikası olarak, tıp ve diş hekimliği eğitiminin iyileştirilmesi, öğrencilerin en iyi eğitimi almaları için gerekli adımların atılması, eğitim sürecindeki sorunların çözülmesi ve öğrencilerin gelecekteki mesleki başarılarının desteklenmesi gibi konuların üzerinde durduklarını belirten Budak, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yetiştiği ortamların daha nitelikli hale getirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.


"Ne kadar çok vaka görülürse, o kadar donanımlı ve kaliteli hekimler yetişir"

Tıp ya da diş hekimliği eğitiminin sadece kitap okuyarak veya akademik yayınları takip ederek elde edilen bir eğitim olmadığını vurgulayan Budak, bu eğitimin, birebir uygulamaya dayalı olduğunu belirtti.

Hekimlik mesleğinin bir sanat olduğunu ve bu nedenle zanaattan ayrıldığını ifade eden Budak, hekimliğin birçok fikir ve zihinsel zenginlik gerektiren bir iş olduğunu hatırlattı. 

Her vakanın ayrı ve özel olduğunu belirten Budak, uygulamalı eğitimin çok sayıda vaka görmeye dayandığını söylüyor. Budak, eğitim sürecinde hocaların ve kıdemli asistanların yaşadığı deneyimlerin, diğer uzmanlara nasıl bilgi aktardığı ve paylaştığıyla ilgili olduğunu söyledi. 

Ne kadar çok vaka görülürse ve bu vakalara çok yönlü yaklaşımlar sergilenirse, o kadar donanımlı ve kaliteli hekimlerin yetişeceğini dikkat çeken Budak, bu nedenle, eğitim sürecinde vakalara ve deneyimlere önem verilmesi gerektiğini vurguladı. 


"Hekimlik eğitiminde, sayı değil nitelik önemli"

Hekimlik eğitiminde, sayının değil niteliğin önemli olduğunu vurgulayan Budak, "Her alanda olduğu gibi, hekimlikte de kalite ve iyilik, sayıdan ziyade nitelik üzerinden belirlenir. Hekim Birliği Sendikası olarak, nicelikten ziyade nitelikli eğitimin ve yetkinliklerin önemli" dedi. 

Hekim Birliği Sendikası olarak hedeflerinin, hekimlerin nitelikli bir şekilde yetişmelerini sağlamak, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek ve sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmak olduğunu vurgulayan Budak, hekimler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek ve eğitim sürecinde niteliği ön planda tutmak için çaba gösterdiklerini belirtti.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU