Rusya son 5 yılda 50 bin bilim insanını kaybetti

Rus bilim insanları, açılan davalar ve ihanet suçlamalarının çalışmalarını zorlaştırdığını savunuyor

Rusya'nın küresel liderliğini üstlenmekle övündüğü teknolojilerden biri olan hipersonik füzeler saatte 12 bin 500 kilometre hıza ulaşabiliyor (Reuters)

Rusya Bilimler Akademisi'nden (RAS) yapılan açıklamaya göre Rusya son 5 yılda 50 binden fazla bilim insanı kaybetti.

RAS Başkan Yardımcısı Valentin Parmon tarafından yapılan açıklamada, "Geçen 5 yılda, sadece Rusya bilim alanında çalışan bu kadar çok insanı kaybetti" ifadelerini kullandı.

Parmon, "Şimdi herkes teknolojik egemenlikten ve bilim yoğun teknolojiye dayalı gelecekten bahsediyor. Ancak bir devlet olarak Rusya, bunu başarabilecek insanları kaybediyor" diye konuştu.

Bilimsel araştırmalar üzerinde çalışan insanları yeniden çekmek için devletin araştırma bütçesinin yaklaşık üç kat artırılması gerektiğini kaydeden Parmon, ancak böyle bir artışla teknolojide ileri ülkelerin ayırdıkları ortalama bütçeye ulaşılabileceğine dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parmon'un yorumları, RAS'ın Sibirya şubesine bağlı Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü'nde (ITAM) bilim insanlarının yetkililere yazdığı açık mektubun hemen ardından geldi.

Enstitü üyesi üç bilim insanına yöneltilen "ihanet" suçlamasına itiraz edilen mektupta, söz konusu davaların Rusya'nın hipersonik teknolojidek ilerleyişini riske attığı belirtilmişti.

Mektupta, "Çalışmalarımıza nasıl devam edebileceğimizi bilmiyoruz. Herhangi bir makale veya raporun ihanet suçlamasına zemin hazırladığını görüyoruz" denmişti.

Mevcut atmosferin genç bilim insanlarını derinden etkilediğine dikkat çekilen mektupta, "Bugün bile, en iyi öğrenciler bizimle çalışmayı reddediyor. En iyi genç çalışanlarımız bilimi bırakıyor. Bazı bilimsel bölümler, çalışanlar böyle araştırmalara katılmaktan korktukları için kapanıyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Geçen yıl ITAM üyesi üç bilim insanı, Anatoli Maslov, Aleksandr Şipliyuk and Valeri Zvegintsev ihanet suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Hipersonik hava araçlarının geliştirilmesi konusunda çalışan üçlüden Zvegintsev, 2001'de hipersonik teknolojiler üzerine çalışan laboratuvarın kuruculuğunu üstlenmiş, Şipliyuk ise 2006'da laboratuvarın başına geçmişti.

Maslov ve Şipliyuk soruşturma kapsamında tutuklanırken, Zvegintsev ise ev hapsine alınmıştı.

Moskova Devlet Üniversitesi Rektörü Viktor Sadovnişi geçen ay yaptığı açıklamada, son yılda 30 yaş altı bilim insanlarının sayısının yüzde 25 azaldığını söylemişti.

2021'de Rusya'daki bilim insanlarının sayısı 340 bin 100 kişiye düşerek tarihin en düşük seviyesine gerilemişti.

Sovyetler Birliği'nin dağıldığı dönemde 992 bin bilimsel araştırmacıya sahip olan Rusya bu konuda dünyanın zirvesindeydi.


Independent Türkçe, Moscow Times, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU