Ürdün sosyal medyasında, ABD'nin yeni Ürdün Büyükelçisi Yael Lambert'in Ürdün şavurmasını Ortadoğu'nun en iyisi olarak övgüde bulunduğı video bir anda gündemin üst sırasına yerleşti.
Ürdün şavurmasının (döner) yankısı, ABD Kongresi'ne kadar ulaştı. ABD'li Büyükelçi birkaç hafta önce Ürdün'ün başkenti Amman'ı ziyaret ettiği sırada, Ürdünlüler arasında popüler olan yemeği yerken çekilmiş bir fotoğrafını yayımladı.
Videoda, büyükelçileri onaylayan bir Kongre komitesi üyesi, Lambert'e Ortadoğu'daki en iyi şavurmanın hangisi olduğunu sordu.
Lambert, hassas bir konuda önyargılı olmakla suçlanacağını ancak Ürdün şavurmasının Ortadoğu'nn en iyisi olduğunu söyledi.
En popüler yemek
Şavurma, geçen yıl fiyatı neredeyse iki katına çıkmasına rağmen Ürdünlüler arasında, özellikle çalışan aileler ve anneler arasında halen popülerliğini koruyor.
Ürdün pazarında, Kovid-19'a bağlı kapanma ve sokağa çıkma yasağı politikası nedeniyle şavurma satışları durmuş, ardından benzeri görülmemiş bir yüksek fiyat dalgasının ortasında fiyatı yaklaşık 2,8 dolardan 5 dolara yükselmişti.
Restoran Sahipleri ve Şekerciler Sendikası Başkanı Ömer el-Avad, şavurmanın halen en çok talep edilen yemeklerin başında geldiğini belirtti.
Yetkililerin uyguladığı sıkı denetime rağmen, başkent Amman ve diğer şehirler son yıllarda sık sık zehirlenme olaylarına tanık olundu.
2020'de Ürdün Sağlık Bakanlığı, bir buçuk doları geçmeyen bir fiyata müşterilere cazip bir teklif sunan bir restoranda şavurma yedikten sonra gıda zehirlenmesi geçiren bir çocuğun yaşamını yitirdiğini, 700 kişinin de zehirlendiğini duyurdu.
Ürdün makamları başkent Amman'daki şavurma dükkanları için bir elektronik denetim sisteminin olduğunu ve bu sistemin daha sonra Krallığın geri kalan valiliklerine ve şehirlerinde de uygulanabileceğini belirtti.
Ürdün Gıda ve İlaç İdaresi, şavurma satan işletmeleri yüksek riskli olarak sınıflandırıyor bu nedenle söz konusu işletmeleri sıkı bir şekilde kontrol ediyor.
Ürdün yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası haline geldi
Şavurmanın Ürdün'e 20'nci yüzyılın 1960'lı yıllarında girdiğine ve sonra Ürdün'ün en popüler yemeklerinden biri haline geldiğine inanılıyor.
Şavurma, Ürdün yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak yıllar içinde gelişti. Hem yerel halk hem de turistler arasında çok popüler oldu.
Bununla birlikte bugün Krallığa akın eden Suriyeli mülteci dalgası nedeniyle, başkent Amman'da el-Medine el-Münevvere Caddesi'nde Suriyelilerin rekabete dahil olması ile bu restoranların yelpazesi genişledi.
Cadde boyunca Suriye usulü şavurma satan onlarca restoran açıldı ve büyük başarı elde etti.
Ürdün'de şavurma satışı yapan işletmelere yönelik tam bir sayı bulunmuyor ancak Restoranlar Sendikası tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ülkede 10 binden fazla işletme bulunuyor ve yaklaşık 120 bin kişinin bu alanda çalışıyor.
Ürdün'de 64 binden fazla gıda işletmesi bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 45 bini Gıda ve İlaç İdaresi'nin doğrudan denetimi altında bulunurken geri kalanı ise belediyeler ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetleniyor.
Rekabet arenasında yalnız değiller
Birkaç eski şavurma işletmesi popülerliğe ve yayılmaya karşı direniyor. Cebel Amman bölgesinde, sokağın dar bir köşesine yakın bir yerde, 1975 yılından bu yana şavurma hizmeti veren bir restoranın önünde şavurma sevenler, vatandaşlar ve turistler, en sevdikleri yemeği almak için uzun kuyruklar oluşturuyor.
Ancak bu işletmeler, özellikle Ürdün restoranlarında şavurma sunumunda birçok iyileştirme ve değişiklik yapıldıktan sonra, artık rekabet arenasında yalnız değiller.
Bazıları, eski restoranların sektördeki tekelini kırmak amacıyla, yemeğinin sunumuna farklı ve benzersiz yollarını buldu. Bazıları şirak ekmeği veya somon ekmeği arasında hazırlarken, bazıları geleneksel yöntemi terk ederek eti şişte değil saçta yapıyor ve alışılmışın dışında eklemelerde bulunuyor.
Diğer yandan, Ürdün'deki ilk şavurma öğretmeni olan Mervat Derviş de (Ümmü Hamza) dahil olmak üzere bazı Ürdünlü kadınlar bu alana girmeye başlamadan önce, yıllar boyunca şavurma sektöründe erkeklerin egemenliği vardı.
Independent Arabia