Feministim diyen herkes Katy Perry hakkındaki suçlamaları ciddiye almalı

Eğer Josh Kloss bir kadın, Katy Perry de bir erkek olsaydı Kloss'un suçlamaları bütün haberlere çıkar, radyolarda artık Perry çalmazdı. Ama öyle olmadı

Yaklaşık iki yıldır taciz iddialarıyla gündeme gelen ünlüler camiasında bu kez bir kadın (Katy Perry), iki erkeğe ve bir kadına cinsel istismar uyguladığı suçlamalarıyla karşı karşıya (AFP)

Ünlü bir kadın, cinsel istismarla yani sadece güçlü erkeklerden beklememiz gerektiği öğretilen bir eylemle suçlanırsa ne olur? #MeToo ve Time's Up (Süre Doldu) hareketlerinin akabinde Katy Perry vakası tam da bunun cevabını vermeye namzet görünüyor.

Şarkıcı, cinsel istismar suçlamalarıyla karşı karşıya. Rus gazeteci Tina Kandelaki bir iş partisinde alkollü olduğu esnada Katy Perry'nin, rızası olmadığı halde kendisini ellediğini ve öptüğünü iddia etti. 2010'da Teenage Dream videosunda Perry'yle çalışan model Josh Kloss şarkıcıyla birlikte katıldığı bir partide şarkıcının, Kloss'un cinsel organını rızası olmadığı halde arkadaşlarına gösterdiği suçlamasıyla ortaya çıkmıştı.

Bu, Perry'nin tartışmalı cinsel davranışlar sergilediği ilk vaka da değil. Birkaç yıl önce bir American Idol yarışmacısı Perry'nin rızası dışında kendisini öptüğünü iddia etmiş fakat suç duyurusunda bulunmayı reddetmişti. Perry ayrıca 2017'de o zamanlar hala genç bir çocuk olan Shawn Mendes'in poposunu avuçlarken kameralara yakalanmıştı.

Fakat bu kez suçlamalar daha ciddi. Kloss bir Instagram postunda şöyle yazdı:

Arkadaşımı tanıştırmak için döndüğümde Adidas eşofmanımı ve iç çamaşırımı çekebildiğince çekerek birkaç erkek arkadaşına ve etrafımızdaki kalabalığa penisimi gösterdi. Ne kadar utandığımı hayal edebiliyor musunuz? Bunu ancak şimdi dile getiriyorum çünkü kültürümüz sadece güç sahibi erkeklerin sapkınlığını kanıtlamaya teşne. Ancak güç sahibi kadınlar da aynı derecede mide bulandırıcı.

Kloss haklı. Uygunsuz davranışta bulunduğuna dair hakkındaki üç suçlamaya rağmen Perry henüz "program iptalleriyle" veya toplu kınamalarla karşılaşmış değil. Şarkıcının henüz halka açık şekilde kabul etmediği suçlamaların doğruluğu kanıtlanırsa Perry'nin sektörden sürülmesi ve dışlanması gerekir.

Ne var ki Kloss'un, Perry'nin istenmeyen hamlelerinin kurbanı olduğunu açığa vurduğu postun altındaki yorumlarda Kloss hem taciz ediliyor hem suçlanıyor hem de ilgi çekmeye çalışmakla itham ediliyor. Eğer bunlar tanıdık geldiyse bunun sebebi cinsel şiddet kurbanı kadınlara yöneltilen söylemin aynısı olmalarıdır.

İddialara göre Kloss bir cinsel saldırı kurbanı. Hikayesini anlatmak için 9 yıl bekledi çünkü kariyerini bitirebilecek güçte bir kadına karşı gelmekten korkuyordu. Eğer kendisi kadın, Perry de erkek olsaydı iddia edilen saldırı bütün haberlere çıkar, radyolarda Perry çalmazdı. Ama durum bu değil.

Erkekler cinsel şiddet mağduru olduğunda daha az ciddiye alınıyor. Suçlamalarıyla cesurca öne çıkan bu mağdurlara sıklıkla "erkek olmaları" ve "keyfini çıkarmaları" söyleniyor. Toksik erkekliği güçlendiren bu tarz söylemler, erkeklerin kendilerine yapılan saldırı aslında bir saldırı değilmiş gibi hissetmesine ve mağduriyetlerinin derinleşmesine yol açıyor. Fakat 2015'te yayımlanan bir rapora göre Amerikan erkeklerinin neredeyse çeyreği hayatlarının bir noktasında cinsel şiddete maruz kalıyor yani bu ciddi ve yaygın bir sorun.

Perry bir feminist olarak tanınabilir ama bu tarz suçlamalar gücün ve şöhretin cinsel tatmin için suistimal edilmesinin sadece erkeklere özgü olmadığını kanıtlıyor. Feministler erkeklere yönelik cinsel şiddetin kadınlara yönelik cinsel şiddet kadar gerçek ve geçerli olduğunu kabul etmeli.

Ben, bir feminist olarak, Josh Kloss'a inanıyorum. İddia edilen saldırganının karşısındaki adalet arayışında onu destekleyeceğim. Eğer Dr. Christine Blasey-Ford'un, Rose McGowan'ın ve R. Kelly'yi suçlayan sayısız kişinin yanında durduysanız bugün Josh Kloss'un da yanında durmalısınız.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU