Eski Pakistan Başbakanı Han: Demokrasi pamuk ipliğine bağlı

Orduya seslenerek "Neden kendi partinizi kurmuyorsunuz?" dedi

İmran Han, kendisine Kasım 2022'de düzenlenen suikast girişiminin arkasında üst düzey yetkililerin olduğunu savunuyor (AFP)

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, cuma serbest bırakıldıktan sonra YouTube'dan bir açıklama paylaştı. Han "Bugün demokrasimiz pamuk ipliğine bağlı, bu iplik de yargıdır. Bugün yargı sayesinde burada oturuyorum. Bütün milletin yargının yanında yer alması gerekiyor" dedi.

70 yaşındaki siyasetçi destekçilerine seslenerek ülke genelinde "özgürlük" protestoları düzenlenmesini istedi:

Özgürlük kolay kazanılmıyor... Bunun için fedakarlık yapmalısınız.

Takipçilerinin bugün sokaklarda gösteri tertip etmesini isteyen Han, erken seçim yapılması için gerçekleştirdiği çalışmalara çarşamba devam edeceğini duyurdu.

Han, Pakistan ordusuna siyasi parti kurmayı tavsiye etti:

Siyasete atıldınız. Neden kendi partinizi kurmuyorsunuz? Kimsenin orduya benim verdiğim kadar zarar vermediğini ve bizi ezeceğinizi söylediğiniz için biraz utanın.

Ne olmuştu?

Han hükümeti, parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla düşürülmüştü.

Ülkede üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022'de parlamentodaki seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Han, erken seçim ilan edilmediği gerekçesiyle 28 Ekim 2022'de Lahor'dan başkent İslamabad'a yürüyüş başlatmıştı.

Han, 9 Mayıs'ta İslamabad'da adliye çıkışı gözaltınmıştı. Eski Pakistan lideri yasadışı şekilde bir araziyi elde etmekle suçlanıyor. Han hakkında yabancı liderlerin kendisine hediye ettiği eşyaları satma suçlamasıyla ayrı bir soruşturma da yürütülüyor.

İslamabad Yüksek Mahkemesi ise Han hakkında dün iki hafta süreyle "geçici kefalet" kararı çıkardı. Karar sayesinde Han iki hafta boyunca tutuklanamayacak.

Bağımsızlığını ilan ettiği 1947'den bu yana siyasi istikrarsızlıklar, rejim değişiklikleri ve askeri darbelerle karşı karşıya kalan Pakistan'da ordu, iktidarda kimin olacağı konusunda belirleyici bir rol oynuyor.

Han daha önce defalarca kez orduyu Başbakan Şerif'le birlikte kendisine karşı kumpas kurmakla suçlamıştı. Onbinlerce Han destekçisinin orduyu hedef alması, en tepesinde askerin yer aldığı rejime yönelik bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Ülkede geçen hafta çıkan olaylarda en az 9 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı ve 4 bini aşkın göstericinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, India Today, NDTV, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU