İyi bir uykunun anahtarı: Çoraplar

İyi bir uykunun ve çorapların vücut sıcaklığıyla ilişkisi var

Ayak sıcaklığının uyku kalitesine etkisini inceleyen araştırmalar çoraba işaret ediyor (Pixabay)

Bilimsel araştırmalar, iyi uykunun çoraplarla yakından ilişkili olduğuna işaret ediyor.

Diğer bir deyişle, uykusuzluktan kaçınmanın ve kaliteli bir gece uykusu çekmenin sırrı çorap çekmecesinde saklı olabilir.

2018'de yapılan bir araştırma, çorapla yatağa giren katılımcıların çorap giymeyenlere göre daha hızlı uykuya daldığını, daha uzun süre uyuduğunu ve uykularının daha az bölündüğünü ortaya koymuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılara göre bunun vücut sıcaklığıyla ilgisi var.

Vücut sıcaklığınız sirkadiyen ritimle, yani vücudun 24 saatlik iç ritmiyle birlikte yükseliyor ve düşüyor.

Vücut, akşamın erken saatlerinde, 16.00 ve 20.00 arasında en sıcak haline geliyor. Yorgunluk hissi geldiğinde ise sıcaklık düşmeye başlıyor. Bu da vücudun uyku vaktinin geldiğini anlamasını sağlıyor.

Bu sayede bireyler soğuyarak daha rahat uyuyabiliyor ve geceleri uykusuzluğa ya da kalitesiz uykuya yol açabilecek aşırı ısınmanın önüne geçiliyor.

Öte yandan vücut ayakların üşüdüğünü hissederse, sıcaklığı artırmaya başlıyor. Vücut sıcaklığı arttığında uyumak daha zor olabiliyor.

Geceleri çorap giymek, ayakları ısıtıyor ve kan damarlarının genişlemesine neden oluyor. Bu süreç vazodilatasyon diye biliniyor ve sonuçta vücut sıcaklığını düşünüyor.

Uykusuzluk belirtilerini azaltabilir

İnsomnia diye de bilinen uykusuzluk sorunun ardında ruh sağlığı bozuklukları ve başla tıbbi rahatsızlıklar da dahil olmak üzere birçok faktör var.

Öte yandan araştırmalar, yatmadan önce ayakları ısıtmanın uykuya daha hızlı dalmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu da geceleri çorap giymenin uykusuzluk belirtilerini azaltabileceğini düşündürüyor.

Ayak çatlaklarını önler

Ayak çatlakları veya topuk kurumasından mustarip kişiler, gece yatmadan önce ayak bakımı yapıp çoraplarla uyumayı düşünebilir.

Nemi hapsetmek için temiz ve  nefes alabilen pamuklu çoraplar ideal.

Uyarılara dikkat: Bazı hastalar için tehlikeli olabilir

Öte yandan yatakta giymek için nefes alan, doğru türde çoraplar seçilmesi önemli. 

Her şeyden önce bol ve rahat bir çift çorap seçmek gerekiyor. Çok sıkı çoraplar, kan dolaşımını etkileyebilir. Ayrıca doktor önermedikçe varis çorabıyla uyumamak gerek.

Benzer şekilde, sentetik malzemelerden ziyade doğal malzemelerden yapılmış çoraplar seçilmeli. Pamuk ve kaşmir gibi doğal lifler daha fazla nefes alıyor.

Bunun yanı sıra çorapla uyumak herkes için iyi olmayabilir.

Örneğin dolaşım sorunlarından veya ayak şişmelerinden mustarip kişilerde çorapla uyumak, kan akışını azaltabilir. Bu da dolaşım sorununu daha da kötüleştirebilir.

Çıplak ayakla uyumak kötü mü?

Çorapla uyumanın faydaları olsa da bu, çıplak ayakla uyumanın kötü olduğu anlamına gelmiyor. Çorapsız uyumak sağlığı olumsuz etkilemiyor. Ancak uykusuzluktan veya gece terlemelerinden mustarip kişilerin çorap giymesi semptomların hafiflemesini sağlayabilir.

 

Independent Türkçe, CNET, Nature

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU