"Askeri Casusluk" hakimine bir dava daha açıldı

Yüzlerce kişinin fişlendiği, onlarca askerin yargılandığı İzmir Askeri Casusluk davasında tutuklama kararı veren eski hakim "kamuyu zarara uğratmaktan" yargılanacak

Hakim Serdar Ergül hakkında yakalama kararı çıkmadan önce yurtdışına çıktı / Fotoğraf: AA

İzmir Askeri Casusluk soruşturması şüphelilerinden emekli tuğgeneral Erdal Şener, birçok başka şüpheliyle birlikte 2012'de tutuklandı. 2 yıl cezaevinde kaldı, 2014 yılında tahliye edildi.

Bu süre içinde, Fetullah Gülen yapılanması ile AK Parti hükümeti arasında krizler yaşanmaya başlanmış, FETÖ, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı tutuklamak istemiş ve 17-25 Aralık operasyonları yapılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçok üst düzey bürokrat ve subayın özel hayatlarının didik didik edildiği İzmir Askeri Casusluk davasında tutuklu sanıklar serbest bırakılmaya başlanmıştı.

Dava 2016 yılının şubat ayında bitti. Soruşturma ve davayı kurgulayan polisler ve yargı mensupları artık başka bir "kumpas davasının" şüphelisiydi.

Karar: Beraat

Bütün sanıklar davadan beraat etti. 

Beraat kararından 5 ay sonra 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı.

İzmir Askeri Casusluk davasından beraat eden Şener, 2016 yılında haksız gözaltı ve tutuklama iddiasıyla tazminat davası açtı. Emekli tuğgeneral Şener, devletten tazminat kazandı.

Onun hakkındaki bu tutuklama kararını veren İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinden Serdar Ergül, "haksız tutuklamayla kamuyu zarara uğratma" suçlamasıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından soruşturuldu.

Şener dahil çok sayıda kişiyi cezaevine atan Ergül şimdi Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

15 Temmuz'un ardından meslekten ihraç edilen Ergül, hakkında tutuklama kararı çıkmadan önce yurtdışına çıkmıştı.

İzmir Askeri Casusluk davası nedir?

10 Ağustos 2010'da İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne e-posta yoluyla bir ihbar gönderildi.

İhbarın ardından başlatılan soruşturmada, "gizli askeri belgeleri ele geçirmeye çalışan" bir örgütün olduğu iddiasıyla 357 sanık hakkında dava açıldı.

Yargılananlardan 49'u muvazzaf askerdi.

İddianamede, aralarında devlet memuru, istihbarat personeli ve askerlerin olduğu 831 kişinin bu örgüt tarafından fişlendiği, mahrem sırlarının dahi ele geçirildiği iddia ediliyordu.

Örgüt tarafından oluşturulduğu iddia edilen fişleme notları dava sürecinde hem basına servis edildi hem de kişilerin çalıştıkları kurumlara gönderildi.

Hem bu fişlemelerin hem de davanın kamudaki kilit noktalarda görev yapan kişilerin tasfiyesi için kullanıldığına yönelik bir kanaat bulunuyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU