İzmir Askeri Casusluk Davası'nın firari hakimi ilanla aranıyor

İzmir Askeri Casusluk Davası'nda bazı sanıklar AYM'ye başvurmuş ve tazminat kazanmıştı. HSK, davanın firari hakimi Ergül hakkında, tazminat nedeniyle kamuyu zarara uğratmaktan soruşturma açılmasını kararlaştırdı ama hakimin izi bulamayınca ilan verdi

Savunma yapması için ilan verilen Ergül, 2016'dan bu yana kayıplarda / Fotoğraf: AA

İzmir Askeri Casusluk Soruşturması kapsamında verdiği tutuklama kararları hak ihlallerine yol açan eski hakim Serdar Ergül resmi ilanla aranmaya başlandı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Ergül'den 15 gün içinde yazılı savunma yapmasını istedi. Eski İzmir Hakimi Ergül, uzun zamandır firari.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Çok konuşulan dava da 'ihbar mektubuyla' başladı

10 Ağustos 2010'da İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen "ihbar mektubu"yla başlayabilen soruşturma sonucunda 357 asker hakkında "casusluk" iddiasıyla başlatılan yargılanmıştı.

Bu, bir dönem kamuoyunun en çok konuştuğu adli dosyalardan bir haline geldi. 

Mahkeme kararıyla emniyet, adliye, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve istihbarat birimleri içine sızan FETÖ üyeleri tarafından kurgulandığı belirlenen bu davada, askerlerin devletin gizli belgelerini çalarak yabancı istihbarat örgütlerine sızdırdığı ve çok sayıda üst düzey bürokratı da fişlediği öne sürülüyordu.

Soruşturma 3 yıl sürmüş, ardından yazılan iddianame sonrası açılan dava da 3 yıl devam etmişti.

Beraatle sonuçlandı

2016'da biten mahkeme sonucunda haklarında 2 yıl ile müebbet hapis cezaları istenen sanıkların tümü beraat etti. 

Soruşturma kapsamında ele geçirildiği iddia edilen "Pandora" isimli harddiskte çeşitli kurumların yöneticileri tarafından hazırlanan bilgi notları olduğu ileri sürülmüş ve bilgi notlarında bürokratların gayriahlaki ilişkileri ve çeşitli zaafları olduğu yazılıydı.

Bu notlar hem basına hem de söz konusu isimlerin görev yaptığı kurumlara gönderildi. Bu yöntemin asıl amacının "itibar suikastı" olduğu ifade edildi. 

AYM, ''Hak ihlali'' dedi

Bürokratların dışında, yabancı servislere bilgi ve belge servisi yaptığı ileri sürülen askerler de bu iddialarla sistemin dışına itilmeye çalışıldı.

O askerlerden biri olan Yavuz Pehlivan, 2013 yılında yargılama haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Başvuruyu 2015 yılında karara bağlayan AYM, Pehlivan'ın haklarının ihlal edildiği sonucuna vardı ve tazminata hükmetti. 

HSK, firari hakim için gazeteye ilan verdi

Bu dosya geçen haftalarda Hakimler Savcılar Kurulu'na geldi.

İzmir Askeri Casusluk Davası'nın hakimlerinden Serdar Ergül'ün verdiği haksız kararlarla tazminat davasının önünü açtığını belirten HSK, daha önce ihraç edilen Ergül hakkında kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle soruşturma izni verdi.

Soruşturma işlemini yapacak olan HSK Genel Sekreterliği'nin Ergül'ün savunmasına ihtiyacı vardı.

Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sırra kadem basan Ergül, bir türlü yakalanmadı. 

HSK da izine rastlanmayan Ergül hakkında resmi ilan çıkartıldı. 

Adresi: Meçhul

23 Kasım 2020'de verilen ilanda adresi "meçhul" olarak görülen Ergül'ün 15 gün içinde yazılı savunma vermesi istendi. 

İzmir Askeri Casusluk Davası'nda rol alanlar hakkında 2017'de başlayan dava 2 yıl sonra sona erdi. Davanın sanıkları arasında Ergül de vardı. 

Yargılanan sadece Ergül de değildi. Dönemin savcıları, hakimleri, emniyet yetkililerinin dışında Fetullah Gülen ile kardeşi ve yeğeni de sanıklar arasındaydı.

280 kişinin yargılandığı dava sonucunda 104 kişiye ağırlaştırılmış müebbet, 21 sanığa 20 yıl, 31 sanığa 7 yıl ile 10 yıl arasında değişen cezalar verildi. 

 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU