1 olimpiyat, 3 dünya, 10 kez de Avrupa şampiyonu oldu... Minderde sırtı yere gelmeyen sporcu: Taha Akgül

Hırvatistan'da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda zafere ulaşan Taha Akgül, 1 olimpiyat, 3 dünya şampiyonluklarının yanı sıra 10 kez Avrupa şampiyonu olmanın gururunu yaşıyor

Benim için kritik bir eşikti. 10. şampiyonluk farklı bir deneyim oldu. Ezeli rakibimle karşılaştım, çok önemli şampiyonları yenerek Avrupa şampiyonu oldum. Çok mutluyum. İstiklal Marşı'mızı yeniden okuttuğum için gururluyum. Manevi hazzı için yapıyorum. Finalde ayağımı ciddi incittim. Ayağımızı verdik ama madalyayı vermedik. Bunu başardığım için çok mutluyum."

Türkiye'nin son yıllarda güreşteki en başarılı temsilcilerinden Taha Akgül, Hırvatistan'daki zaferi sonrası duygularını bu sözlerle ifade etti.

Akgül, uzun süredir hazırlandığı turnuvada önemli rakiplerini saf dışı bırakarak 10. kez Avrupa şampiyonu olmanın gururunu yaşıyor. 

Hırvatistan'daki Avrupa Güreş Şampiyonası'nda serbest stil 125 kilo finalinde Gürcistan'dan Geno Petriashvili'yi mağlup ederek kariyerinin 10. altın madalyasını kazandı.

 

 

Türkçe öğretmeni olacaktı, güreşin efsanesi oldu

Taha Akgül, 22 Kasım 1990'da Sivas'ta doğdu.

Babası Recep Akgül'ün o dönem Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ'de (TÜRASAŞ) çalışması nedeniyle kariyerine 12 yaşında Sivas Demirspor'da başladı. 

Verdiği röportajlarda babası ve abisini kendisine örnek aldığını söyleyen Akgül, 17 yaşına kadar ki süreçte güreşin temel eğitimini ve püf noktalarını abisinden öğrendi.

Takip eden süreçte başarılı olamayan ve farklı bir hedef çizen Akgül, üniversite sınavına girdi ve Türkçe öğretmenliği bölümünü kazandı.

 

 

İzmir'de okuduğu dönemde yeniden şansını denemesi gerektiğini hisseden Akgül, tekrar antrenmanlara başladı.

Çalışmalarının karşılığını madalyayla alan ve yeteneğinin yeniden farkına varan Akgül, her şeyi bırakıp yeniden güreşe odaklandı. 

Akgül, 2020'de Eurosport'a verdiği röportajda, "O günden beri bu sporun içindeyim. Türkçe öğretmeni olacakken güreşe yöneldim. Geriye dönüp baktığımda, 'İyi ki de böyle olmuş' diyorum" dedi.

2009'da henüz 19 yaşındayken gençlerde Türkiye Şampiyonası'nda ilk derecesini ikinci olarak elde eden Akgül, 2011'de ASKİ Spor Kulübü'ne geçerek efsane olma yolundaki ilk adımını attı.

 

 

Madalyalara ambargo koydu

Taha Akgül, o günden sonra ulusal ve uluslararası turnuvalarda birçok altın madalya elde etti. 

Akgül, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022'nin ardından 2023'te de Avrupa Şampiyonu unvanını elde ederek toplamda 10 defa zafere ulaştı. 

Akgül, geçen eylül ayında Sırbistan'da düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'na da damga vurmuştu.

Turnuvada serbest stil 125 kilo finalinde Moğol rakibi Lkhagvagerel Munkhtur ile karşılaşan Akgül, altın madalya kazanarak 2014 ve 2015'ten sonra üçüncü kez dünya şampiyonu unvanını elde etti. 

Akgül, 2017 ve 2019'da ise finalde Gürcü rakibi Geno Petriashvili ile karşılaşmış ancak son saniyelerde kaybederek dünya şampiyonluğu unvanını 5'e çıkarma fırsatından yararlanamamıştı.

 

 

"Hayalim, o altın madalyayla secdede minderi öpmek. Öyle nokta koyacağım, bana da efsaneye de yakışan bu olur"

Milli sporcunun kazandığı madalyalar içerisinde biri var ki hepsinden ayrı tutuluyor. 

2016'da Brezilya'da düzenlenen olimpiyatlarda 4 kez mindere çıkan Akgül, rakiplerini sırasıyla mağlup ederek altın madalya kazandı.

Geçen ekimde Anadolu Ajansı'na (AA) konuşan Akgül, olimpiyat madalyasının önemini şu sözlerle ifade etmişti:

Allah'ın izniyle hedefim olimpiyatlarda noktayı koymak. Başarılarımız, altın madalyalar kolay değil. Şimdi sayarken 9 Avrupa, 3 dünya diyoruz ama onun ardında öyle bir hazırlık aşaması var ki... 2024 Paris Olimpiyatları'nda işimiz kolay olmayacak ama ben zirvede noktayı koymak istiyorum çünkü bize de yakışan bu. 12 sene zirvede kalabilmek kolay değil. Biz başardık. Canımı dişime takıp, o altın madalyayı almak için her şeyi yapacağım. Bu psikolojiyi kaldırabilecek güçteyim. Bize zirvede bırakmak yakışır. Hayalim, inşallah o altın madalyayla secdede minderi öpmek. Öyle noktayı koyacağım, bana da efsaneye de yakışan bu olur.

 

 

Akgül birçok madalya ve unvana sahip oldu 

2011'de Azerbaycan'da düzenlenen Golden Grand Prix finalinde Fatih Çakıroğlu'nu mağlup eden Taha Akgül, altın madalya kazandı.

Aynı yıl FILA Test Turnuvası ve Yaşar Doğu Turnuvası'nda üçüncülük elde etti.

2012'de 3 altın, 1 gümüş, 2013'te 5 altın, 1 bronz, 2014 ve 2015'te 3'er altın, 2016'da 2 altın, 2017'de 1 altın, 1 gümüş, 2018'de 2 altın, 2019'da 3 altın 2 gümüş, 2021'de 1 altın, 2 gümüş, 2022'de 3 altın, 2023'te de 2 altın madalya kazandı.

 

 

Akgül, uluslararası müsabakalarda bugüne kadar 28 altın, 6 gümüş, 1 bronz madalya elde etti.

Milli sporcu 2022'de Dünya Güreş Birliği (UWW) tarafından yılın serbest stil güreşçisi seçildi.

Taha Akgül, 2016'dan bu yana Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Sporcu Komisyonu Başkanı görevini yürütüyor. 

Şampiyon sporcu 2021'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Müşaviri olarak atandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU