ABD'den Çin'in tatbikatlarına yanıt: Savaş gemisi Tayvan Boğazı'ndan geçti

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, "Askerlerimiz her zaman alarmda" dedi

USS Milius, 1995'te ABD Donanması'na katılmıştı (Reuters)

Çin'in askeri tatbikatlarının ardından ABD Donanması'na ait bir savaş gemisi Tayvan Boğazı'ndan geçti.

ABD Donanması'ndan yapılan açıklamada, güdümlü füze taşıyan muhrip USS Milius'un, uluslararası yasalara uygun şekilde seyir özgürlüğü hakkını kullanarak dün Tayvan Boğazı'ndan geçtiği bildirildi.

Geminin boğazda takip ettiği rotanın, hiçbir devlete ait olmadığı da savunuldu. Pekin yönetimiyse Tayvan Boğazı'nın kendi sınırında yer aldığını iddia ediyor.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre ABD Donanması'na ait bir savaş gemisi, ocaktan beri söz konusu boğazdan ilk kez geçiş yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun sözcüsü Şi Yi ise bugünkü açıklamasında askerlerin "her zaman yüksek alarm halinde olduğunu, ulusal egemenlik ve güvenliğin yanı sıra barış ve istikrarı kararlılıkla savunacaklarını" söyledi. 

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada da USS Milius'un geçişinin yakından takip edildiği ve hiçbir sorun yaşanmadığı bildirildi.

ABD Donanması'na ait savaş gemisinin geçişi, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in ABD'ye ziyaretleri nedeniyle Washington - Pekin hattında gerginliğin tırmanmasının ardından geldi. 

Tsai, Guatemala ve Belize'ye gittiği programında ABD'ye gayri resmi ziyarette de bulunmuştu. Tayvan lideri 30 Mart'ta düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nün toplantısına katılmış, 5 Nisan'da da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve partiler arası Kongre heyetiyle görüşmüştü.

Bunun üzerine Pekin, 8 Nisan'da ada etrafında yoğun askeri tatbikatlar başlatmıştı. 

Üç günlük tatbikatların son günündeyse Washington, USS Milius'u Pekin yönetiminin üzerinde hak iddia ettiği Güney Çin Denizi'ne göndermişti. Çin ise buna tepki göstermiş, savaş gemisinin sulara "yasadışı giriş yaptığını" savunmuştu.
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU