Tayvanlı pilotların, Çin liderini Ayı Winnie olarak tasvir eden peçlerinin satışları fırladı

Şi'nin Ayı Winnie olarak tasvir edildiği bazı görseller, daha önce de Çin'deki sosyal medya platformlarında yer almış, Pekin yönetimi bunlara sansür uygulamıştı

Peçlerin satışları askeri tatbikatlardan sonra fırladı (Reuters)

Tayvan Hava Kuvvetleri’ndeki askerlerin taktığı ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i Ayı Winnie olarak tasvir eden peçleri (üniforma yaması) büyük ilgi topladı.

Wings Fan Goods Shop adlı mağazasında peçleri tasarlayan Alec Hsu, özellikle Çin’in Tayvan etrafında yaptığı üç günlük askeri tatbikatın ardından satışların fırladığını söyledi. 

Peçte, Tayvan bayrağı tutan adaya özgü kara ayının, Çin liderini temsil eden Ayı Winnie’nin suratına yumruk attığı görülüyor. Ayrıca peçlerde "7/24 açığız" ve "Özgürlük için savaş" sloganları da yer alıyor. 

Tayvan’ın fiili ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda da "Bunun gibi bir peçi nereden bulabiliriz. En çok satanlar arasında girmesi garanti!" ifadeleri kullanıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu peçi tasarlayarak askerlerimize moral vermek istedim" diyen Alec, sipariş verenler arasında sivillerin yanı sıra askeri personelin de yer aldığını söyledi.

Tayvan Hava Kuvvetleri tarafından Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters’a yapılan açıklamadaysa, peçlerin resmi üniformanın bir parçası olmadığı ve bunların askerler tarafından takılmasının çok desteklenmediği belirtildi. Buna rağmen peçlerin kullnılmasına yönelik "açık fikirli bir yaklaşımın benimsendiği" de ifade edildi. 

Öte yandan Şi’nin Ayı Winnie olarak tasvir edildiği bazı görseller, daha önceden de Çin’deki sosyal medya platformlarında yer almış, Pekin yönetimiyse bunlara sansür uygulamıştı. 
 


Çin’in Tayvan etrafında "Müşterek Kılıç" adıyla başlattığı üç günlük askeri tatbikat, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'inABD ziyaretinin ardından, Washington’a tepki olarak düzenlenmişti. 

Tsai, Guatemala ve Belize'yi gitmeden önce "transit geçiş" gerekçesiyle ABD'ye gayri resmi ziyarette bulunmuştu. Tayvan lideri 30 Mart'ta düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nün toplantısına katılmış, 5 Nisan'da da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve partiler arası Kongre heyetiyle görüşmüştü.

McCarthy'nin selefi Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Tayvan'a yaptığı ziyaret de Washington'la Pekin arasında benzer bir krize yol açmıştı. Çin ordusu, ziyaretin ardından ada çevresinde fiili abluka oluşturan askeri tatbikatlar düzenlemişti.
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU