Sonsuz İhtiras'ta Nicole Kidman'ın canlandırdığı Pamela Smart, müebbet hapisten kurtulamadı

New Hampshire Yüksek Mahkemesi kararda "yargı yetkisi eksikliği" olduğunu belirtti

2010'da hapishaneden verdiği bir röportaj sırasında Pamela Smart (ekran görüntüsü/WMUR TV)

ABD'de bir eyalet Yüksek Mahkemesi, Pamela Smart'ın ömür boyu hapis cezasını hafifletmek için başka bir şansı olmayacağına karar verdi.

New Hampshire Yüksek Mahkemesi, Smart'ın temyiz başvurusunu çarşamba günü reddetti. Lehte bir karar, eyalet kurulunu Smart'ın erken tahliyeye yönelik argümanını yeniden değerlendirmek zorunda bırakacaktı.

55 yaşındaki Smart, kocasının 1990'da öldürülmesine ilişkin şartlı tahliyesiz ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı ve 30 yıldır hapiste. O dönem Smart 22 yaşındaydı ve bir okulda çalışıyordu. Smart bu okulda 15 yaşında bir çocukla ilişkiye başlamıştı.

İlişki yaşadığı genç William Flynn, Smart'ın kocası Gregory Smart'ı vurup öldürmüştü. Savcılar Smart'ı suçla ilişkilendirmiş, onu cinayet planlamaya ilişkin komplo suçlamasından mahkum etmişti. The Associated Press'e göre Smart, Flynn'in cinayet işleme niyetinin farkında olmadığını savunuyor.

Smart'ın davası kamuoyunda çokça yer bulmuş ve nihayetinde Sonsuz İhtiras (To Die For) kitabı ve filmine ilham olmuştu.
 

To Die For
Sonsuz İhtiras, 1995'te gösterime girmişti (Columbia Pictures) 

 

Mahkumiyetinden bu yana Smart, cezasının adli incelemeye tabi tutulması için tüm seçeneklerini tüketti. Ceza indirimlerini yöneten eyalet yönetim kurulu, kocasının ölümünün sorumluluğunu tam olarak kabul etmediğini savunarak Smart'ın dilekçelerini üç kez reddetti.

Smart'ın avukatı Mark Sisti, eyaletin inceleme kurulunu, Smart'ın erken tahliye için son temyiz başvurusunu gözden geçirirken üç dakikadan az zaman harcamakla suçladı. Smart'ın dilekçesinde diğer mahkumlardan ve hapishane amirlerinden çok sayıda destek mektubu bulunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5 üyeli bir Yürütme Konseyi olan eyalet kurulu, Smart'ınki gibi dilekçelerle ilgili kararların yanı sıra Vali Chris Sununu'nun yasama gündemini de oyluyor. Kıdemli Başsavcı Yardımcısı Laura Lombardi, konseyin gündemine dilekçeyi dahil etmeyi seçtiğini ancak üyelerin eylem maddelerine ayırması gereken zamanı belirleyen herhangi bir kural olmadığını savundu.

Yüksek Mahkeme nihayetinde bir eyalet kurumuna usulle ilgili standartlar dayatma yetkisine sahip olmadığına karar verdi.

New Hampshire Yüksek Mahkemesi Yargıcı Patrick Donovan, görüşünde, "Ceza hafifletme sürecinde yürütme organına usul kuralları veya standartlar dayatmak güçler ayrılığı doktrinini ihlal edeceği için, 11. Kural yargı yetkisi eksikliği dilekçesini reddediyoruz" dedi.

Flynn sonunda savcılarla iş birliği yapmış ve ömür boyu hapis cezasından kurtulmuştu. Flynn, daha sonra hapishaneden tahliye edildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU