Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'a atadığı lider, kendi "Wagner Grubu"nu kurdu

"Komutanlara ayda 75 bin TL veriliyor"

Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta çatışmalar, Donetsk'teki Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda (Reuters)

Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'a atadığı lider Sergey Aksyonov'un, Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'ndan esinlenerek Konvoy adında bir firma kurduğu bildirildi. 

Rus devletine ait Rossiya 24 kanalına konuşan ve kimliği paylaşılmayan Konvoy savaşçısı, "Bu Aksyonov'un kendi paralı asker şirketi ama tüm ekip eski Wagner çalışanlarından oluşuyor" dedi.

Kanalın haberinde savaşçıların ormanda atış talimi yaptığı, hendek kazma ve mayın kurma eğitimi aldığı görüldü.

Muhalif Rus haber sitelerinde paylaşılan bilgilere göre Konvoy'un başında, Madagaskar ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapmış eski Wagner savaşçısı Konstantin Pikalov yer alıyor. Pikalov'un Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in sağ kolu olduğu da ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konvoy şirketinin Rus askeri rezervinin bir parçası olduğu iddia edildi. Buna göre şirkete katılmak isteyen savaşçılar, hem Konvoy'la hem de Rusya Savunma Bakanlığı'yla ayrı sözleşmeler imzalıyor.

Kısa süre Konvoy'da çalışıp ayrıldığını söyleyen ve kimliğini paylaşmayan bir kişi, ayda 200 bin Rus Rublesi (yaklaşık 50 bin TL) ödeme aldığını, bu miktarın yönetim kademelerinde 300 bin Rus Rublesi'ne (yaklaşık 75 bin TL) kadar çıktığını öne sürdü. Ayrıca Aksyonov'un şirketinde bir yıl boyunca savaşan kişilere, Kırım ya da Abhazya'dan toprak verileceğinin vaat edildiğini de savundu.

Konvoy'da yaklaşık 300 savaşçı olduğu bildirildi. Bunlardan bazılarının Ukrayna savaşında Kırım'ın komşusu olan Herson bölgesinde konuşlandırıldığı da iddia edildi. Toplamda kaç askerin cephede olduğu bilinmiyor.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph, Aksyonov'un yorum talebini reddettiğini aktardı.
 


Öte yandan Ukrayna savaşında son dönemde Wagner ve Kremlin arasındaki sorunlar da gündeme gelmişti.

Kremlin'e ve Rus istihbaratına yakın kaynaklar, ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından Bloomberg'e açıklamalarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Wagner'in Ukrayna cephesindeki faaliyetlerine eskisi kadar sıcak bakmadığını savunmuştu.

Rus ordusundaki üst düzey komutanların Putin ve Prigojin'in arasını açarak, Wagner'i savaşta devre dışı bırakmaya çalıştığı da ileri sürülmüştü. 

Kaynaklar, Ukrayna cephesinde yaşadığı sıkıntılar ve Kremlin'le arasındaki gerginlik nedeniyle, Wagner liderinin gelecekte Afrika'daki faaliyetlerini yoğunlaştırmayı hedeflediğini bildirmişti.

Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler, Afrika'da aralarında Libya, Mali, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de yer aldığı en az 10 ülkede faaliyet gösteriyor.


Independent Türkçe, Telegraph, Babel, Meduza

DAHA FAZLA HABER OKU