Wagner, İtalya Savunma Bakanı'nın başına 15 milyon dolar ödül koydu

İtalya Savunma Bakanı Crosetto, Wagner'in Afrika'dan İtalya'ya göçü körüklediğini öne sürmüştü

2023'ün başından bu yana İtalya'ya gelen göçmen sayısı önceki yıllara göre üç kattan fazla arttı (Reuters)

Rus paralı asker grubu Wagner, İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto'nun başına 15 milyon dolar ödül koydu.

İtalyan istihbaratının Wagner'in ödül kararını yaklaşık 10 gün önce öğrendiği ancak konunun bu haftaya kadar açığa çıkmadığı belirtildi. İtalyan medyasına yansıyan konuyla ilgili resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı. 

İtalya Savunma Bakanı Crosetto, Afrika'dan İtalya'ya artan göçmen akını için Wagner'i suçlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wagner'in İtalya ve Avrupa'da siyasi kargaşa yaratmak için Afrika'nın bazı ülkelerinde sahip olduğu gücü kullanarak göçmen akınını körüklediğini belirten Crosetto, AB ve NATO'yu Avrupa'nın güneyinin giderek daha tehlikeli hale geldiği konusunda uyarmıştı.

Wagner şefi Yevgeny Prigozhin, İtalyan Savunma Bakanı'na verdiği yanıtta iddiaları yalanlayarak, "Crosetto başkalarının işine değil, muhtemelen hiçbir zaman çözemeyeceği kendi problemlerine odaklanmalı. Göçmen kriziyle ilgili ne olduğunu bilmiyoruz ve ilgilenmiyoruz. İlgilenmemiz gereken kendi problemlerimiz var" demişti.

Prigozhin ayrıca Telegram sayfasından Crosetto için Rusça ağır hakaret içeren ifadeler kullanmıştı.

Göçmen sayısında üç kattan fazla artış

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de İsrail'e yaptığı ziyarette aynı konuya dikkat çekerek, "Endişe verici sayıda göçmen Wagner'in kontrol ettiği bölgelerden İtalya'ya geliyor" ifadelerini kullanmıştı.

İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre 1 Ocak ile 15 Mart arasındaki periyotta İtalya'ya 20 bin 21 göçmen geldi. Bu rakam 2022'nin aynı periyodunda 6 bin 263, 2021'de ise 6 bin 41'di.

Kremlin'le yakın bağları bulunan Rus paralı asker grubu Wagner, Libya, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde faaliyet gösteriyor. Grup ayrıca Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Bahmut kentini ele geçirme operasyonuna da öncülük ediyor.

Wagner'den Pornhub'a reklam

Birçok ülkede operasyonlarını devam ettiren Wagner, bir yandan da yeni askerler bulmak için çalışmalar yapıyor.

Rus paralı asker şirketi son olarak, popüler pornografi sitesi Pornhub'a reklam vererek izleyicileri Wagner'e katılmaya çağırdı. 15 saniyelik reklam filminde ağzında lolipop olan bir kadın, "Dünyadaki en havalı orduyuz. Rusya'nın tüm bölgelerinden asker istihdam ediyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Reklamın ne kadar süredir yayında olduğu veya kaç kişi tarafından izlendiği bilinmiyor.

Wagner grubu daha önce Rusya'daki cezaevlerinde bulunan kişileri, cezalarını affedilmesi karşılığında Ukrayna'da savaşmak üzere saflarına katmıştı. En az 20 bin kişinin cezaevlerinden çıkarılarak Wagner'e dahil edildiği düşünülüyor.

ABD yönetimi Ukrayna'daki savaşın başından bu yana 30 binden fazla Wagner savaşçısının çatışmalarda öldüğünü tahmin ediyor. 


Independent Türkçe, Euractiv, Ansa, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU