Wagner Grubu'ndan kaçan Rus paralı asker "balyozla öldürüldü"

Wagner'in lideri ikinci bir videoda görüntüler hakkında şüphe uyandırmaya çalışsa da videoda Rus mahkumun ölümüne dövüldüğü görülüyor

Sırbistan'ın Belgrad kentinde bir adam, bir duvarda Rusya'nın Wagner Grubu logosunu tasvir eden, üstünden geçilmiş bir duvar resminin yanından yürüyor (AP)

Görüntüler, Wagner Grubu için savaşan bir Rus mahkumun, savaştan kaçmakla suçlandıktan sonra balyozla ölümüne dövüldüğünü gösteriyor gibi görünüyor.

Kendisini 44 yaşındaki Dmitri Yakuşenko olarak tanıtan adam, paralı asker grubundan kaçıp Ukrayna'ya iltica etmekle suçlandı.

Wagner Grubu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le uzun süredir bağlantıları olan milyoner Yevgeny Prigozhin tarafından yönetilen özel bir askeri şirket.

Grey Zone (Gri Bölge) Telegram kanalı tarafından yayımlanan doğrulanmamış bir videoda Yakuşenko, Kırım'da doğduğunu ve paralı asker grubuna katılmadan önce hapishaneden ayrıldığını söyledi. Fakat Prigozhin tarafından yayımlanan başka bir videoda asker "Affedildim" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakuşenko'nun şu anki durumu belirsiz. İkinci bir videoya ve Prigozhin'in Telegram'da yazdığı bir mesajda Yakuşenko için "iyi bir adam" demesine rağmen hayatta olup olmadığına dair bir doğrulama yok. İki videonun da ne zaman çekildiği bilinmiyor.

"Vatana ihanet davasından video" başlığıyla yayımlanan ilk görüntülerde, kafası tuğla duvardaki bir bloğa bantlanmış 44 yaşındaki adamın arkasında kamuflajlı, kimliği belirsiz bir kişinin elinde balyozla durduğu görülüyor.

Oturarak kameraya bakan adamın, daha sonra adını ve doğum yılını söylediği görülüyor.

Videodaki adam, "Dnipro şehrinin sokaklarındayken kafama vuruldu ve bilincimi kaybettim, bu odada uyandım ve yargılanacağım söylendi" diyor.

"Aynen dedikleri gibi, kaçmak için bir boşluk bulmayı planlıyordum" diye belirtiyor ve "bunun benim savaşım olmadığını fark ettim" diye ekliyor.

Videonun devamında, arkasındaki kişinin balyozu kaldırıp adamın kafasına salladığı görülüyor.

Video bu noktada bulanıklaştırılmış ama yüksek bir ses duyuluyor ve Yakuşenko yere yığılıyor. Ardından infazcısı balyozu tekrar savuruyor.

Daha sonra videoda "Mahkeme oturumu kapanmıştır" yazan bir yazı beliriyor.
 

Wagner
Wagner grubunun lideri Yevgeny Prigozhin (AP)


Grey Zone, adamın Ukrayna'nın Dnipro kentinde yakalandığını belirtti.

Grey Zone, başka bir paralı askerin kasımda gösterilen balyozla infazına atıfta bulunarak "Bundan sonra, meslektaşı Yevgenny Nuzhin gibi, Ukrayna şehirlerinde insanları bayıltan aynı hastalıktan kaptı… ve sonra son duruşmasında bir bodrum katta uyandı" açıklamasını yaptı.

Cheka-OGPU Telegram kanalına göre, ön cephede Ukrayna birliklerine teslim olduktan sonra, Yakuşenko'nun önceki haftalarda Ukrayna'yla Rusya arasında bir savaş esiri takasının ardından Wagner'in eline düştüğü bildirildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU