PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktarıyor

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 26 Mart 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Sahel'de terörden ölenlerin sayısı yüzde 2 bin arttı

2023 Küresel Terörizm Endeksi'ne göre dünyada terörden en çok etkilenen 10 ülkenin 4'ü, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Gambiya, Gine, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya ve Senegal'i kapsayan Sahel bölgesinde yer alıyor.

2011'de endeksin 113. sırasında yer alan Burkina Faso, 2022'de Afganistan'ın ardından dünyada terörden en çok etkilenen 2. ülke oldu. Endekste, Mali 4., Nijerya 8. ve Nijer 10. sıraya yerleşti.

Endekse ilişkin hazırlanan raporda, 2022 yılı boyunca 163 ülkede meydana gelen terör olayları incelenirken, terör faaliyetlerindeki eğilimin gerekçeleri sıralandı.

Yaklaşık 135 milyon kişinin yaşadığı Sahel'de darbelerin yarattığı siyasi istikrarsızlık, kötü yönetişim, etnik kutuplaşma, özellikle Mali ve Burkina Faso'daki IŞİDD ve El Kaide bağlantılı grupları güçlendirdiği belirtildi.


Kenya'da petrol krizi

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, petrol kartellerini Kenya'da yakıt kıtlığına neden olan dolar krizinin sorumlusu olarak ilan etti.

Bu duruma çözüm olarak petrol alımında yerel para birimi olan Kenya şilinini kullanacaklarını açıkladı.

Petrol krizinin temel sebebi olan dolar krizine dair konuşan Başkan Ruto, "Dolar istifleyenlerin yakında zarara uğrayabilecekleri konusunda size ücretsiz tavsiye veriyorum" dedi.


Freddy Kasırgası 500 bin kişiyi etkiledi

Malavi'deki Freddy Kasırgası'ndan ölenlerin sayısı 500'ü geçti. 12 Mart'ta güney Malavi'yi vuran fırtınadan bu yana 500 binden fazla insan yerinden oldu ve 100 binden fazla ev yıkıldı.

Ulusal Meclis sözcüsü Catherine Gotani Hara, Freddy Kasırgası'nın etkisini "hayal edilemez boyutta bir felaket" olarak nitelendirdi.

Hara, "Etki, insan hayatının korkunç kaybının çok ötesine geçiyor" dedi ve yardım taleplerini yineledi.

Kasırga, 76 kişinin öldüğü ve 33 binden fazla evin yıkıldığı komşu Mozambik'i de etkiledi.


Hotel Ruanda kahramanına af çıktı

Ruanda Adalet Bakanlığı, Hotel Rwanda filminde kahraman olarak tasvir edilen muhalif Paul Rusesabagina'nın Cumhurbaşkanı Paul Kagame'nin af çıkarması sonrasında serbest bırakılacağını duyurdu.

68 yaşındaki Paul, Eylül 2021'de yargılandığı bir davadan ceza aldı. Mahkumiyet, Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) isyancı grubu tarafından 2018 yılında Ruanda'nın güneybatısında dokuz sivilin hayatına mal olan terör eylemleriyle ilgiliydi.

Ruanda temyiz mahkemesi, savcılığın yaptığı temyiz başvurusunun ardından geçen sene Nisan ayında Paul'un 25 yıl hapis cezasını onamıştı.

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, cezanın "af talebi değerlendirildikten sonra cumhurbaşkanlığı emriyle hafifletildiği" belirtildi.

Hükümet, aftan yararlananların benzer nitelikteki suçları tekrar etmeleri halinde, hafifletmenin iptal edilebileceği konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ruanda ziyaretinde Kagame ile Paul'un yargılanması ve hapsedilmesi konusunu görüşmüştü.


Ruanda, Birleşik Krallık'tan gönderilecek göçmenler için konut inşa ediyor

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı, Ruanda'ya yaptığı gezi kapsamında, İngiltere'den sınır dışı edilen göçmenler için inşa edilecek konutların temel atma törenine katıldı.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı, 500'den fazla konutun yapılacağı tesis için "Ruanda'da mültecileri barındırma ve ülke çapında binlerce kişiye insani destek sağlama kapasitesini artırmak için atılmış büyük bir adım" ifadelerini kullandı.

Bakan, Birleşik Krallık ve Ruanda'nın göçmen anlaşması için "Birçok ülkenin benzeri görülmemiş sayıda düzensiz göçmenle boğuştuğu küresel bir göç krizi var. İnsani, şefkatli, adil ve dengeli bir çözüm bulma konusunda bu ortaklığa içtenlikle inanıyorum" şeklinde konuştu.

Birleşik Krallık ile Ruanda, Nisan 2022'de yasa dışı göçmenleri Ruanda'ya göndermek için bir anlaşma imzaladı. Birleşik Krallık bu anlaşma için Ruanda'ya 146 milyon dolar ödeyecek.


Etiyopya, isyancı Tigray Partisi'ni terör listesinden çıkarttı

İki yılı aşkın süredir iç savaşın devam ettiği Etiyopya'da barışı sağlamak adına önemli bir adım atıldı.

Etiyopya Parlamentosu, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni (TPLF) terör örgütleri listesinden çıkarttı.

Etiyopya Hükümeti ile Tigray İsyancıları geçen yıl Güney Afrika'da barış anlaşması imzaladı.

Anlaşmanın en kritik hükümlerinden birisi de Tigray Partisi'nin terör listesinden çıkartılmasıydı.

Hükümet güçleri ile Tigray isyancıları arasındaki savaş, Kasım 2020'de patlak verdi.

Tigray çatışması, Kasım 2020'den bu yana binlerce kişiyi öldürdü ve milyonları yerinden etti.

BM raporuna göre, yerinden edilenlerin sayısı 2,75 milyon olarak paylaşıldı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU