Büyüklerimizden hep duyardık "Nerede o eski ramazanlar" diye. Şimdilerde aslında çocuklar biraz daha şanslı.
Son yıllarda ramazan ayında Türkiye'de de yeni bir süsleme geleneği başladı.
Biz bu süslemeyi daha önceleri Kudüs'te daha yoğun bir şekilde görüyorduk.
Fakat artık Türkiye'de ramazan öncesindeki çocuklara özellikle ramazanı sevdirmek adına yapılan süslemeler yaygınlaşmış oldu.
Bu konuyla ilgili gazeteci Aysel Yaşa ve arkadaşlarının çok güzel bir girişimi var.
Ramazan Penceremde Instagram hesabıyla süslemeleri bir şekilde herkese ulaştırmaya çalışıyorlar. Diğer taraftan bu yıl da daha farklı uygulamaları da oldu.
Peki, bu proje nasıl başladı? Son yıllarda gelişen bu süsleme geleneği nasıl insanlar arasında yayıldı, nasıl yaygınlaştı?
Aysel Yaşa, "Ramazan Penceremde" projesinin hikayesini şu sözlerle anlattı:
Her şey Kovid sebebiyle evlere kapandığımız süreçte başladı. O dönemlerde, Diyanet mensubu, Kur'an kursu yöneticiliği yapan iki arkadaşımla birlikte, ramazanda Kovid sebebiyle evlerde olunca "ne yapabiliriz acaba" diye düşündük. Hepimiz anneyiz, hepimizin çocukları var. Ve bu süreci nasıl geçirebiliriz diye düşünürken önümüze bir Kudüs sokaklarında çekilmiş bir video düştü.
Arap ülkelerinde, Müslüman coğrafyalarda her ramazan özellikle sokaklar ışıklarla aydınlatılır, her evin kapısına fenerler asılır. Gördüğümüz video da böyle bir süslemeden bir kesitti. Ve biz dedik ki; biz neden yapmıyoruz? Hem evlerdeyiz, dışarı çıkamıyoruz. Hiçbir şey yapamıyoruz. En azından camlarımızı süsleyerek o camdan cama ramazan ruhunu yaşatmış oluruz diyerek üç yıl önce yola çıktık.
Ve açıkçası tam ne yapacağımızı da bilmiyorduk ama içimizde çok büyük bir heyecan vardı ve bir Instagram hesabı açarak işe başladık, arkadaşlarımızla paylaştık. Onlara söyledik, onlar da pencerelerini süslediler. Süslenen pencereleri görenler 'Biz bu zamana kadar neden düşünemedik' deyip onlar da süslemeye başladılar. Böylece artık kolektif bir şekilde yayılmaya başladı. Bu bizi çok mutlu etti.
İlk yıl bin kadar takipçileri olduğunu söyleyen Yaşa, "Bizim için çok bereketli bir başlangıç oldu. Devam eden süreçte geçtiğimiz yıl da yine aynı şekilde çalışmalarımızı sürdürdük. Bu yıl çalışmalarımızı biraz daha genişlettik, ekibimize bir grafik tasarımcı arkadaşımız katıldı. Onun katılmasıyla birlikte bu sene insanlara çıktı alıp kolayca pencerelerini asabilecekleri hazır şablonlar, süsleme şablonları hazırladık. İnsanların işlerini biraz daha kolaylaştırdık. Çünkü 'Evet, süslemek istiyorum ama nasıl?', 'İsraf konusunda da çok hani o sınırı da aşmadan ne yapabiliriz?', 'Evlerimizi, pencerelerimizi nasıl süsleyebiliriz?', 'Ramazana nasıl 'merhaba', nasıl 'hoş geldin' diyebiliriz' diyerek yola çıktık. Ve bugün geldiğimiz noktada artık yolda yürürken bile penceresi süslenmiş evler görüyoruz ve bu bizi çok mutlu ediyor" dedi.
Peki, çocukların bu ramazan süslemelerine tepkileri nasıl?
4,5 yaşındaki oğluyla birlikte 3 yıldır ramazanda pencere süslediklerini anlatan Aysel Yaşa, "Bu yıl pencereyi süslerken o kadar mutlu oldu ki bir anda 'Anne Allah'ımız ne kadar güzel değil mi? Bizim için ramazanı, kabeyi ve güzel güzel yemekleri yaratmış' dedi. Ben bu cümleyi duyunca şunu söyledim: Çok şükür biz hedeflediğimiz şeye ulaştık. Aslında biz bunu istiyorduk. Biz çocukların o ramazan heyecanını kalpten gelerek yaşamalarını istiyorduk ve biliyorsunuz çocukların dikkatleri kolay dağılır. Bir şeye çok kolay kanalize olamazlar. Ama böyle bir eğlenceli hale getirince onların da dikkatini çekiyor ve artık çocuklar anneleri zorluyor; 'Hadi süsleyelim. Ne zaman süsleyeceğiz?' diyorlar. Bu da tam olarak bizim istediğimiz şey" diye konuştu.
Bu ramazan süslemeleri nasıl yapılıyor? "Ramazan Penceremde" Instagram hesabından insanlar süsleme konusunda nasıl yardım alabiliyorlar?
"Ramazan Penceremde" Instagram hesabının profilinde bir drive linki mevcut.
Bu linkte yaklaşık 7, 8 farklı süsleme alternatifi var. Bunlar PDF dosyası olarak yüklü.
Ve bu PDF dosyaları, boyutları istenen şekilde ayarlanabilsin diye vektörel olarak ekli durumda.
Süslemeleri bastırmak isteyenler, herhangi bir kırtasiyeye gittiğinde bu süsleme dosyalarını istediği boyutta, istediği renkte basabilir ve bastıktan sonra kesip camlarına yapıştırabilir.
Oldukça kolay bir şekilde süsleme uygulama olduğunu söyleyen Aysel Yaşa, "Biz bu süslemelerin içerisine her şeyi koyduk. Mesela insanlar çok talep ettiler bu sene. Kapı süsü de ekledik. Hani herkes binasındaki insanlar da bununla karşılaşsın istediler. Ve kapı süsü talep ettiler. Kapı süsü tasarımları yaptık. Çocuklar için oruç tacı tasarımları yaptık. Hatta birçok dini eğitim veren okullarda çocuklara bu taçların bastırıldığını gördük. Çocukların kafalarında gördük. Bu bizim için çok büyük bir mutluluktu. Dediğim gibi çok basit hani profilimizdeki linke tıklayıp oradaki PDF dosyalardan beğendikleri alternatifler her zevke göre aslında tasarımlar hazırladık diyebilirim. Kim hangisini beğeniyorsa onu indirip çıka alıp penceresine asabilir" dedi.
Yaşa, sözlerine şunları ekledi:
Bu yıl aslında biraz daha buruk bir ramazana merhaba diyoruz. Yaşadığımız deprem felaketinden dolayı bölgede de ramazan buruk bir şekilde kutlanacak ama oradaki çocuklar için de yine biz kendi evlerimizde nasıl bir şeyler yapmaya çalışıyorsak, çadırlarda işte konteyner kentlerde gönüllüler ve sivil toplum kuruluşları bir şekilde o bölgeyi hareketlendirmeye, canlandırmaya çalışıyor.
Bu sene ramazan süslemelerine başlarken o burukluğu yaşadıklarını söyleyen Aysel Yaşa, "'Acaba insanlar nasıl yaklaşırlar? Acaba depreme yönelik bir çalışma mı yapsak?' dedik ama sonra gördük ki deprem bölgesindeki özellikle çadır kentlerde birçok bildiğiniz gibi SSK ve birçok gönüllü özellikle çadırları süsleyerek bu sürece dahil oldular. Bu bizi çok mutlu etti. İstanbul'da da yürütülen kampanyalar oldu. O çadırlar için süsler toplandı. Hatta biz de tasarladığımız süslemelerin hepsini kendilerine ilettik. Bunları da kullanabilirsiniz dilediğiniz şekilde diye. Ve orada çadırların da süslendiğini gördük ve oradaki çocukların yüzündeki o mutluluğu gördük. İnanın şu anda o çocukların buna daha çok ihtiyacı var" diye konuştu.
"Deprem bölgesinden gelen arkadaşlarımızın izlenimlerini duyunca aslında çok doğru bir şey yaptığımızı gördük. Ramazanın bizim yaralarımızı saracağına dair ümidimiz çok büyük" diyen Yaşa, son olaak şunları söyledi:
Ramazanın yaralarımıza ilaç olacağını biliyoruz. O yüzden yine biz ramazanı büyük bir heyecanla karşılayalım istiyoruz. Çadır kentteki çocuklar ve insanlar da öyle. Onlara da çok iyi geldi bu ve gelen fotoğraflar bizi çok mutlu ediyor. Birçok çadır süslenmiş çocuklar içerisinde çok mutlular. Bu da hani aslında bizim buna ne kadar ihtiyacımız olduğunun çok net bir göstergesi.
© The Independentturkish