Casus balondan sonra şimdi de "casus şamandıra": Kanada, Çin'in Arktika'daki cihazlarının ele geçirildiğini duyurdu

"Hem araştırma hem askeri istihbarat amacıyla kullanılıyor"

Çin ve Kanada arasında son dönemde casusluk tartışması yaşanıyor (Reuters)

Kanada ordusu, Çin'in Arktika'da "casus şamandıra" kullandığını öne sürdü.

Kanada Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, ülkenin güvenliğine yönelik tehditlerin önceden belirlenmesi için düzenlenen Limpid Operasyonu kapsamında, Çin'in Arktika'ya casusluk cihazları yerleştirdiği iddia edildi.

Ulusal Savunma Bakanlığı Sözcüsü Daniel Le Bouthillier, Çin'in Arktik bölgesindeki şamandıralarının hem araştırma hem de askeri istihbarat toplama amacıyla kullanıldığını savundu.

Le Bouthillier, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Ulusal Savunma Bakanlığı ve Kanada Silahlı Kuvvetleri, Çin'in son zamanlarda Kanada hava sahasında ve denizinde çift amaçlı teknolojiler kullanarak gözetleme faaliyetleri yürüttüğünün tamamen farkında.

Yetkili, söz konusu cihazların geçen yıl sonbaharda ele geçirildiğini ve incelemeye alındığını söylerken, şamandıraların ne zaman ve nasıl tespit edildiğine dair açıklama yapmadı. 

İncelemelerde neler bulunduğunu da söylemeyen Le Bouthillier, operasyonun güvenliği için daha fazla bilgi paylaşamayacağını ifade etti. 

Kanada'nın önde gelen gazetelerinden Globe and Mail'a konuşan emekli Korgeneral Michael Day ise söz konusu şamandıraların ABD'nin nükleer denizaltılarının gözetlenmesi, deniz tabanının haritalandırılması ve buz kalınlığının ölçümü gibi amaçlarla kullanılabileceğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Day, iklim değişikliğiyle kuzeydeki denizlerin taşımacılığa daha elverişli hale gelmeye başladığına dikkat çekerek, Pekin yönetiminin bu bölgeyle yakından ilgilendiğini söyledi.

Emekli Korgeneral, Çin'in bu bölgede ABD ve Kanada donanmalarının askeri hareketlerini de yakından takip etmek istediğini savundu. 

Kanada ordusunun iddiaları, ABD - Çin arasında krize neden olan "casus balon" tartışmalarının ardından geldi.

ABD ordusuna ait savaş jetleri bugüne dek 4 cisim düşürdü. 

Bu cisimlerden ilki, 4 Şubat'ta Güney Carolina eyaleti açıklarında, ikincisi Alaska üzerinde 10 Şubat'ta, üçüncüsü Kanada hava sahasında 11 Şubat'ta, sonuncusuysa ABD'nin Michigan eyaletinde yer alan Huron Gölü üzerinde 12 Şubat'ta vurulmuştu.
 


Washington, 4 Şubat'ta düşürülen cismin Çin'e ait bir casusluk balonu olduğunu ve istihbarat topladığını öne sürmüştü. Pekin ise iddiaları reddederek cismin meteoroloji balonu olduğunu ve ABD hava sahasına sürüklendiğini savunmuştu. 

ABD Başkanı Joe Biden, diğer üç cisminse casusluk faaliyetleriyle ilişkili olmadığını söylemişti. 

Kanada hava sahasındaki cisim, Başbakan Justin Trudeau'nun Biden'la görüşmesinin ardından, ABD ve Kanada ordusunun ortaklığıyla kurulan Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı'na (NORAD) ait bir F-22 tarafından düşürülmüştü.

Washington, 4 Şubat'ta vurulan "casus balonun" kalıntılarının ele geçirildiğini ve inceleme için FBI'a gönderildiğini bildirmişti.

Kanadalı ve ABD'li yetkililer, diğer üç cisim için başlatılan arama çalışmalarınınsa durdurulduğunu duyurmuştu. Bu cisimlerin enkazlarının bulunamadığı ifade edilmişti.



Independent Türkçe, Globe and Mail, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU