Kanada'da ilk kez "sanayi casusluğundan" dava açıldı: Çinli çalışanın ticari bilgileri çaldığı öne sürüldü

35 yaşındaki Yuesheng Wang, elektrikli araçların batarya sistemleri üzerine araştırma yapıyordu

Kanada, Çin'in seçimlere müdahale ettiğini de öne sürmüştü (Reuters)

Kanada'da elektrikli araç bataryası üzerine araştırma yapan bir kişi hakkında, Çin'e ticari sırları taşıdığı gerekçesiyle hukuki işlem başlatıldı.

Kanada Kraliyet Atlı Polisi (RCMP), Quebec eyaletinin elektrik üretim ve dağıtımı hizmeti sağlayan kamu kuruluşu Hydro-Quebec'te çalışan Yuesheng Wang'ı pazartesi gözaltına aldı.

RCMP'ten yapılan açıklamada 35 yaşındaki çalışan hakkında, "Çin'e fayda sağlayacak ve Kanada ekonomisine zarar verecek ticari sırları ele geçirdiği" gerekçesiyle dava açıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wang şirkette, elektrikli araçlarda ve enerji depolama sistemlerinden kullanılan bataryalar üzerine araştırmalar yapıyordu.

RCMP'ten David Beaudoin söz konusu hukuki işlemin, Bilgi Güvenliği Yasası (Security of Information Act) kapsamında "sanayi casusluğu" suçlamasıyla ülkede ilk kez başlatıldığını ifade etti.

Buna göre çalışan hakkında, Şubat 2018 ila Ekim 2022'de ticari sırları ele geçirdiği, bu sırları elde etmek için sahtecilik yaptığı, güveni kötüye kullandığı ve şirketteki bir bilgisayara yetkisiz erişim sağladığı gerekçesiyle işlem başlatıldı.

Hydro-Quebec'in şirket güvenliğinden sorumlu yetkililerden Dominic Roy, Wang'ın şirket sisteminde şüphe uyandıran işlemlerini ilk kez ağustosta fark ettiklerini söyledi. Şirketin RCMP'ye şikayeti üzerine çalışan hakkında inceleme başlatıldığı belirtildi.

Wang'ın şirkete 2016'da katılmadan önce ABD'deki Arkansas Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı ve Birleşik Krallık'taki Queen Mary Üniversitesi'nde de misafir araştırmacı olarak görev yaptığı bildirildi.

LinkedIn profiline göre Wang, Çin Bilimler Akademisi'nde fizik alanında doktora, malzeme bilimi bölümünden de yüksek lisans derecesine sahip.
 


Öte yandan Kanada'nın medya kuruluşlarından Global News, bu ayki haberinde Çin'in 2019'la 2021'deki seçimlere müdahale ettiğini de öne sürmüştü.

Buna göre Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi (CSIS), Çin'in Kanadalı milletvekillerinin ofislerine politikaları Pekin lehine şekillendirmesi için ajanlar yerleştirdiğini ve eski yöneticilerle farklı işbirlikleri yaptığını iddia etmişti.

Başbakan Justin Trudeau, 7 Kasım'da yaptığı açıklamada "Çin, demokrasimize ve kurumlarımıza karşı agresif oyunlar oynuyor" demişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU