Bakan Koca: Deprem bölgesinde bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler kontrol altında

Koca, "10 afet ilindeki hastanelerimizde deprem sebebiyle yatan hasta sayısı 6 bin 108'dir" dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat Maraş depremlerinden etkilenen illerin başında gelen Hatay'da açıklamalarda bulundu. 

Hastanede tedavi gören kişi sayısına ilişkin bilgi veren Koca, "Dün taburcu olan 1607 hasta ile taburcu olanların toplam sayısı 13 bin 612'dir. 10 afet ilindeki hastanelerimizde deprem sebebiyle yatan hasta sayısı 6 bin 108'dir" dedi.

25 adet sahra hastanesinin kurulduğunu belirten Koca, "Sahra hastanelerimizden 12'si tam teşekküllü birer hastane özelliğindedir. Sağlık hizmetlerinde hiçbir kapasite sorunu bulunmamaktadır" diye konuştu.

Koca şöyle devam etti:

Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ın 906 köyünde 21 bin 415 hasta ve yaralıya sağlık hizmeti sunuldu. Hatay'da 100 ambulansımız halen köylerde sağlık taraması yapmaktadır. Depremde yaralanıp tedavi altına alınan vatandaşlarımızın büyük kısmı taburcu edildi. Tedaviye ihtiyaç duyan hastalarımız için gerekli sağlık hizmeti özenle veriliyor.

"Suyun sağlıklı olması halk sağlığının başta gelen şartlarındandır"

"Örnekler deprem gibi afetlerden sonra salgın hastalıkların can yakıcı olabileceğini göstermektedir" diyen Koca, "Suyun sağlıklı olması halk sağlığının başta gelen şartlardandır. Bakanlığımızca şebeke suyunun gittiği yerlerle birlikte bin 181 noktada klor ölçümü yapılmıştır. Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır. Sarılık, grip gibi hastalıklar günlük olarak takip edilmekte. 1483 kişide döküntülü hastalıklara, 61 bin 880 kişide grip benzeri hastalıklara rastlanmış ve tedavilerine başlanmıştır. Bu tehdit edici değildir, tedavilerine başlanmıştır. Tetanos hastalığına karşı gerekli aşı yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Şu an itibarıyla sağlık hastalıklara meydan vermeyecek şekilde hazırlık yapmış durumdayız" diyen Koca şöyle devam etti:

Sağlıklı su temini, ortak kullanılan alanların hijyeni, ilaçlama çalışmaları başlatılmıştır. Şehrimiz Hatay'da geniş bir organizasyonu hayata geçirmiş durumdayız. 37 il ve ilçe belediyemiz 3 ana konuda Amasya Valimiz koordinasyonuyla görev almıştır. Kolera ve tifo gibi hastalıklara rastlanmadı. Bölge halkı titizlik içinde, bizler teyakkuz halinde olmalıyız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU