Dünya ülkelerinin yardımı sürüyor… Erdoğan: AB, NATO ve 45 ülkenin yardım teklifi tarafımıza ulaştı

İlk yardım haberi Bakü'den geldi. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibinin gönderileceğini duyurdu

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki deprem için dünyadan yardım haberleri gelmeye başladı.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekininin gönderileceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremin etkilerinin ortadan kaldırılması ve arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla Türkiye'ye yardım edilmesi talimatı verdiği belirtildi.

Azerbaycan'dan yola çıkan arama kurtarma ekipleri Adana'da

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından çalışmalara katılacak Azerbaycanlı arama kurtarma ekipleri, Adana'ya ulaştı.

370 kişiden oluşan ekibin komutanı Tuğgeneral Muharrem Hasanov, Azerbaycan'ın arama kurtarma ekiplerinin son ana kadar kardeş Türkiye'nin yanında olacağını söyledi.

İsrail'den yardım talimatı

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Kahramanmaraş merkezli deprem için "derin üzüntü duyduğunu" belirterek, acil bir yardım programı hazırlanması için talimat verdiğini duyurdu.

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoaz Gallant'ın da İsrail ordusu ve bakanlık kurumlarına insani yardım sağlanması için talimat verdiği paylaşıldı.

 

deprem

Kahramanmaraş depremi çevre ülkelerde de etkili oldu / Fotoğraf: AA

 

Hollanda ve Romanya'dan ekipler yola çıktı

AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, deprem sonrası Türkiye'nin de katılımcıları arasında yer aldığı AB Sivil Koruma Mekanizması'nın harekete geçirildiğini duyurdu.

AB Acil Durum Müdahalesi Koordinasyon Merkezi'nin Avrupa genelinden kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini belirten Lenarcic, "Hollanda ve Romanya'dan arama kurtarma ekipleri şu anda yolda" ifadesini kullandı.

"Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor"

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'de yaşanan depremle ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Miçotakis, paylaşımında depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardım edecek" ifadelerine yer verdi.

 

deprem
Çöken binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

Almanya: Hızlı bir şekilde yardım ulaştıracağız

Depremde hayatını kaybedenlere başsağlığında bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Türkiye ve Suriye'den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim bu korkunç depremlerde hayatını kaybedenlerin aileleri, arkadaşları ve komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Partnerlerimizle birlikte hızlı bir şekilde yardım ulaştıracağız" paylaşımında bulundu.

Fransa: Yardıma hazırız

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Twitter'dan "Türkiye'yi sarsan ve çok sayıda can kaybına yol açan korkunç depremin ardından mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu'na, ülkesine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi ilettim. Fransa, Türk halkının yanındadır" açıklamasını yaptı.

Colonna, ülkesinin Türkiye'ye yardıma hazır olduğunu belirtti.

İtalya: Türk halkının yanındayız, yardımımız eksik olmayacak

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Çok sayıda can kaybına yol açan şiddetli bir depremin vurduğu Türk halkının yanındayım. İtalya'nın yardımı eksik olmayacak. Dışişleri Bakanlığı, depremden etkilenen bölgedeki tüm İtalyanlarla temas kuruyor" ifadelerine yer verdi.

deprem

Deprem Doğu ve Güneydoğu ve İç Anadolu'da da hissedildi / Fotoğraf: AA

 

Stoltenberg: NATO destek için seferber durumda

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu ve yardım seferber ettiğini duyurdu.

Genel Sekreter sosyal medya heabından yaptığı paylaşımda "Türkiye ile tam dayanışmadayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla temastayım. NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumda" ifadelerini kullandı.

Polonya, Romanya ve Litvanya'dan yardım açıklaması

Polonya, Romanya ve Litvanya da deprem nedeniyle Türkiye'ye yardım göndereceğini duyurdu.

 

Deprem
Depremin yaşandığı bölgelerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor / Fotoğraf: AA

 

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, ülkesinin 76 itfaiyeci ile 8 kurtarma köpeğinin, Türkiye'ye gönderileceğini söyledi.

Romanya Acil Durumlar Komitesi, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile istişarenin ardından, depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ve sağlık ekipleri göndereceklerini açıkladı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielus Landsbergis de depremden büyük üzüntü duyduğunu belirterek "Litvanya olarak kurtarma ve yardım operasyonuna destek olmak için çadır, battaniye ve tıbbi hizmetler sağlamaya hazırız" ifadesini kullandı.

Erdoğan: AB, NATO ve 45 ülkenin yardım teklifi tarafımıza ulaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuyla ilgili yaptığı açıklamada uluslararası yardım için Türkiye ile temasların kurulmaya başlandığını belirterek, NATO, Avrupa Birliği ve 45 ülkenin yardım için tekliflerinin ulaştığı bilgisini paylaştı.

 

deprem
Depremde şu ana kadar 912 vatandaş hayatını kaybetti / Fotoğraf: AA

 

Rusya: En üst düzeyde yardıma hazırız

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kahramanmaraş merkezli deprem dolayısıyla Türkiye'ye yardım sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Peskov, "Burada, Türk tarafının ihtiyaçları önemli. En üst düzeyde yardımcı olmaya hazır olunduğu belirtildi. Türk dostlarımızdan sinyal bekliyoruz. Bu destek, Türkiye Cumhuriyeti'nin ihtiyaçlarına bağlı olacak. Genel olarak, elbette Türkiye, kurtarma operasyonlarını düzenleme konusunda oldukça büyük bir potansiyele sahip" diye konuştu.

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden İslam alemine yardım çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, İslam dünyasına deprem bölgelerine acil yardım çağrısında bulundu.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, birliğin, bölge ülkelerini de etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye halklarıyla dayanışma içinde olduğu belirtildi.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dilenen açıklamada, İslam ülkelerine ve yardım kuruluşlarına deprem bölgelerine acil yardım ulaştırılması çağrısında bulunuldu.

 

deprem
Yaşanan depremde ölü ve yaralı sayısı sürekli artıyor / Fotoğraf: AA

 

"Birleşik Krallık elinden gelen her yardımı yapacağız"

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bu sabah düşüncelerim Türkiye ve Suriye halkıyla, özellikle de mahsur kalanları kurtarmak için yiğitçe çalışan ilk müdahale ekipleriyle. Birleşik Krallık elinden gelen her şekilde yardıma hazırdır" ifadelerini kullandı.

Sırbistan: Gerekli tüm yardımı sağlamaya hazırdır

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara şifa dilediğini belirtti. 

Başbakan Vucic, "Sırbistan bu zor zamanlarda yanınızdadır ve gerekli tüm yardımı sağlamaya hazırdır" paylaşımını yaptı.

İspanya kurtarma çalışmaları için acil uçak gönderiyor

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de resmi Twitter hesabından şu açıklamada bulundu:

"Tarihlerinin en büyük depremlerinden biri karşısında Türkiye ve Suriye ile dayanışma içerisindeyim. Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasının talebi üzerine, Sivil Koruma ve Askeri Acil Müdahale ekipleri aracılığıyla İçişleri ve Savunma bakanlıkları aktif duruma geçirilerek kurtarma çalışmalarına destek için acil uçak gönderiliyor."

 

Kızılay
Birçok yerde kan vermek isteyen vatandaşlar Kızılay'ın önünde uzun kuyruklar oluşturdu / Fotoğraf: AA

 

Pakistan: Mümkün olan her türlü yardım için hazırız

Depremde yaşanan can kayıpları için taziye mesajı yayınlanan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Türkiye Pakistan'ın her zor anında yardım elini uzattı. İslamabad mümkün olan her türlü yardımı yapmaya hazırıdır" açıklamasında bulundu.

Hindistan: Trajediyle başa çıkmak için elimizden geleni yapacağız

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sosyal medya hesabından "Kederli ailelere taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralıların tez zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içindedir ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

Mısır: Felaketle yüzleşmek için yardıma hazır

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtildi.

Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu ifade edildi.

 

Deprem
Bir yandan arama kurtarma çalışmaları devam ederken, öbür taraftan da itfaiye ekipleri mahsur kalan vatandaşları kurtarıyor / Fotoğraf: AA

 

Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'ni Türkiye'ye gönderiyor

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği, Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin Türkiye'ye gönderilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Japonya'dan gönderilmesi planlanan Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin 3 üyesinden oluşan bir öncü ekip ile 15 kişilik kurtarma ekibini taşıyan uçağın bugün Haneda Havalimanı'ndan havalanıp, İstanbul aktarmalı olarak Adana'ya ulaşacağı belirtildi.

Katar, BAE ve Kuveyt'ten depremzedelere destek

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye'deki afetzedeler için yardım ve destek açıklamaları yaptı.

Katar Kızılayı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenenler için acil yardım kampanyası başlattığını duyurdu.

 

deprem

İskenderun Limanında depremde devrilen konteynerlerde yangın çıktı / Fotoğraf: AA

 

BAE resmi ajansı WAM'dan yapılan açıklamada da BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın talimatları doğrultusunda depremzedelere destek için bir sahra hastanesi kurulacağı kaydedildi.

Kuveyt Uluslararası Hayır Kurumu Genel Müdürü Bedr es-Samid de Türkiye'nin güney kesimi ve Suriye'nin kuzeyindeki depremzedeler için acil yardım kampanyası başlattığını açıkladı.

Kırgızistan'tan 63 kişilik arama kurtarma ekibi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un talimatı üzerine Acil Durumlar Bakanlığına bağlı 63 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi.

Arama kurtarma görevlilerinin yanı sıra sağlık çalışanları ve psikologlardan oluşan ekibin beraberinde iki özel eğitimli köpeğin de bulunduğu öğrenildi.

 

deprem

Çok sayıda ekip deprem bölgesine hareket ediyor / Fotoğraf: AA

 

IKB: 3 acil durum ekibi ve 25 ambulans hazır

Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye ve Suriye'deki Kızılay ekipleriyle koordinasyonu için talimat verdiği bilgisini paylaştı.

Başbakan Barzani, "Bu amaçla şu ana kadar 3 acil durum ekibi ve 25 ambulansı hazır duruma getirdik" dedi.

BM'ye bağlı kuruluşlardan "yardıma hazırız" mesajı

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı kuruluşlar, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremler dolayısıyla taziye mesajları yayımlayarak, yardıma hazır olduklarını bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı depremlerden etkilenen halkla dayanışma içerisinde" ifadesini kullandı.

 

deprem

Türkiye’nin birçok kentinde depremzedeler için yardım kampanyası başlatıldı / Fotoğraf: AA

 

IKB: 3 acil durum ekibi ve 25 ambulansı hazır

Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye ve Suriye'deki Kızılay ekipleriyle koordinasyonu için talimat verdiği bilgisini paylaştı.

Başbakan Barzani, "Bu amaçla şu ana kadar 3 acil durum ekibi ve 25 ambulansı hazır duruma getirdik" dedi.

Arap Birliği'nden dayanışma çağrısı

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için Türkiye ve Suriye'ye başsağlığı diledi.

Ebu Gayt'ın uluslararası topluma "Türkiye ve Suriye'yi sarsan deprem nedeniyle Suriye'nin kuzeyindeki afet bölgelerine acil yardım yapılması" çağrısında bulundu.
 

 

Independent Türkçe
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU