Talal Meddah… İkinci Randevu

Talal, değerli Suudi tacının parıltılı bir mücevheridir; iyi bir varlık üzerinde parlaması için korunmaya ve öne çıkarılmaya hakkı vardır

Merhum büyük Suudi sanatçı Talal Meddah'ın yakın zamanda nasiplendiği cömert onur ne kadar da güzeldi.

Hem Suudi Arabistan'daki Eğlence Genel Kurumu Başkanı Türki eş-Şeyh hem de kurum çalışanları, "Dünyanın Sesi"nin anıldığı gecede bu parlak tabloyu ustaca dokudu.

"Dünyanın Sesi", büyük Arap müzisyen Muhammed Abdülvehhab'ın taktığı "Ziryâb" da dahil olmak üzere Talal birçok lakaba sahipti.

Rahmetli sanatçı Talal Meddah'ın anısına özel olarak tertip edilen "Dünyanın Sesi" gecesinde iş merhumu, onun sanat yolculuğunu ve ölümsüz şarkılarını kutlamakla bitmedi; Eğlence Kurumu Başkanı, merhumun ailesini başkent Riyad'daki Muhammed Abduh Sahnesinde (arena), Suudi Arabistanlı, Körfezli ve Arap müzisyenler, emirler, şairler ve basın mensuplarından oluşan büyük bir kalabalık önünde onurlandırdı.

Keza Suudi Arabistan Mısır Büyükelçisi Ahmed Faruk da sanatçı Talal Meddah'ın ailesini onurlandırdı ve Doğunun gitarı ile ailesini onurlandırmak için Suudi Arabistan'daki Mirvas stüdyolarından birine "Dünyanın Sesi" adı verildi.

Rahmetli, kendisini eğiten Arap sanatçı arkadaşı Muhammed Abduh Amudi ile tüm Arap dünyasını dolaşan Suudi şarkılarını şekillendirdi.

Profesyonel bir şarkıcı, besteci, müzisyen, söz yazarı, sahne ve konser yıldızı olan Talal, Suudi şarkılar da söyledi Yemenli olan ve olmayan Arap şarkıları da.

Fasih şarkı da söyledi ammice şarkı da. Hafif de söyledi ağır da. Romantik şarkı da söyledi ulusal da.

Suudi Arabistan dışında, özellikle de daha önce söylediğimiz gibi ona "Suudi Ziryâb" lakabını takan Mısır'ın ilk müzisyeni Muhammed Abdülvehhab ile sanatsal bir bağ ile bağlandığı Mısır'da sanatsal değeriyle tanınan, tek başına çağlayan bir sanat nehriydi.

[Muhammed] el-Muci, el-Atraş, Mısır ve Arap sanatının diğer zirve isimleriyle bağlantıları vardı.

Talal, "Sessizlik Zamanı", "Ölçüler", "İkinci Randevu" ve "Yağmurun Çocuğu" gibi yükselen onlarca şarkısı aracılığıyla, sesi ve nağmeleriyle Suudi hafızasına bir iz bıraktı.

Ölümsüz milli marşı "Sevgili Ülkem"i kim unutabilir?

Merhum Kral Fahd, ona Suudi Liyakat Nişanı verdi ve Cenadriye Festivalinde Suudi şarkıcı arkadaşlarıyla birlikte merhum Kral Abdullah karşısında vatansever sözler söyledi.
 


Talal'den bahsederken ne söylüyor ne bırakıyoruz?

Ona, el-Miftaha sahnesinde uduna çocuğu gibi sarılırken söylediği son sözleri söylüyoruz:

Allah, adımlarını dostlarının yollarına yöneltsin.


Saf ve ihtişamlı Suudi zamanının, sanatın yumuşaklığı ve ruhsal neşe zamanının, kendiliğinden, doğal etkileşimin dönüşüne tanıklık ediyoruz.

Teşekkürler Eğlence Kurumu ve onun sanattan anlayan cesur başkanı Türki eş-Şeyh.

Talal, değerli Suudi tacının parıltılı bir mücevheridir; iyi bir varlık üzerinde parlaması için korunmaya ve öne çıkarılmaya hakkı vardır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU