Beyaz cilt takıntısı... Sudan'da "güzellik laneti"

Doktorlar cilt beyazlatmanın tehlikelerini belirtirken, din adamları bunun haram olduğunu söylüyor

Beyazlatıcı kremlerin kullanımına karşı çıkanlar sadece doktorlar değil zira din adamları da bu tartışmaya cesur ifadelerle dahil oldu / Fotoğraf: AFP

Sudan'da zaman zaman cilt beyazlatıcı ürünler kullanan kadınların hikayeleri gündeme geliyor.

Bir grup insan bunun bir kimlik değişikliğini içerdiğini düşünürken, doktorlar bunun neden olabileceği sağlık komplikasyonlarının tehlikeli olduğunu açıkladı.

Ancak "beyazlık takıntısı" sadece kadınlarla sınırlı kalmadı ve Sudanlı erkek de beyazlatıcı krem arayışlarına girdi.

Bu durum, din adamlarının da söz konusu tartışmaya dahil olmasına neden oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Psikiyatri ve sosyal danışman Ali Beldu, geçen hafta yerel gazetelerde yayımlanan bir yorumla gündeme geldi.

Beldu yorumunda "Sudanlı kadınların güzellik ve beyazlatma için harcadıkları para Sudan'ın dış borçlarını kapatmaya yeter" ifadelerini kullandı. Beldu "Sudanlı erkekler bu olgunun ana nedeni zira Sudanlı kadınlarda güzelliğe düşkünler. Bu durum, genç ve güzel kadınların bakış açısına göre, eşlerini veya nişanlılarını kaybetme, iş veya romantik fırsatlar bulamama korkusu ve endişesi yaşatıyor" dedi. 


Topluma karışmış bir olgu

"Hiçbir fetva, mevzuat veya yasal metin, 'Siyah olmaktansa güzel bir beyazlıkla ölmek daha iyidir' ifadelerini slogan haline getiren Sudanlı kadınları beyazlatıcı krem bağımlılığından alıkoyamaz" diyen Ali Beldu, "Bu, güzellik kavramını bulanıklaştıran, depresyon ve intihar girişimleri başta olmak üzere tehlikeli psikolojik ve sağlık sıkıntılarına neden olan çeşitli faktörlerin bir sonucunda topluma karışmış bir olgu" ifadelerini kullandı.  

Kadınları ciltlerini beyazlatarak güzellik aramaya iten nedenler hakkındaysa Beldu, "Özgüven sağlayan, hırslarını ve toplumun arzularını karşılayan belirli bir görünüme sahip olma arzusu onları buna yönlendirdi" dedi.

Beldu, bu olguya karşı çıkma nedenleri hakkında şunları söyledi:

Pek çok kadın, kanserin yanı sıra böbrek yetmezliği, cilt bozulması ve kalp krizi başta olmak üzere sayısız fiziksel etkiye yol açmalarına rağmen, kremler ve haplar kullanarak güzellik bağımlılığı dünyasına girdi. 


Erkeklerin de cilt beyazlatma takıntısına sahip olması hakkında ise Beldu, "Durum güzelleştirme bağlamından çıkarak kadınları taklit etmek için cilt rengini açmaya döndü. Bu, kişi hissetmese bile tehlikeli bir psikolojik ve ahlaki sapmadır. Düzgün ve temiz bir görünüme sahip olmak ile kadınları taklit etmek arasında fark olmasına rağmen, çoğunluk bunu bir güzelleşme biçimi olarak görüyor" dedi. 


Din adamlarının görüşü

Beyazlatıcı kremlerin kullanılmasına karşı çıkanlar sadece doktorlar olmadı ve din adamları da bu tartışmaya dahil oldu.

En son vaiz Muhammed Haşim el-Hakim erkeklerin beyazlatıcı krem kullanmasını eleştiren ancak kadınların kullanmasını engellemeyen bir fetva verdi. 

Birçok tartışmaya yol açan fetvada "Güzelleşmenin kuralları vardır. Yasak veya zararlı bir şey olmamalıdır. Allah'ın yarattığını değiştirmemelidir. Krem ve karışımlarla renk değiştirmek, eğer kalıcı bir değişiklik ise haramdır. Aylarca süren enjeksiyonlar gibi uzun vadeli bir değişiklikler de haramdır" ifadelerini kullandı. 

El-Hakim fetvasında "Kadınların yüzün derisini vakumlama ve yakma yoluyla cildin önce kırmızı olması ve bir süre sonra renginin değişmeye başlaması için başvurdukları bilinen beyazlatma olgusu, zararlı olduğu için haramdır ancak güvenli ve sağlıklı yöntemlerle yüz güzelleştirmede yanlış bir şey yoktur" dedi.

El-Hakim, erkeklerin güzellik dünyasına girmesiyle ilgili olarak, "Bu korkunç bir felaket, Allah, kadınlara benzeyen erkekleri lanetler, erkek haşin görünüşlü olmalıdır. Ömer bin el-Hattab'in rivayet ettiği hadiste de 'Korkun, çünkü nimetler kalıcı değildir' diyor" şeklide konuştu. 


"Din adamlarını ilgilendirmez, onlar yozlaşmayla ilgilensinler"

Sosyal medya kullanıcıları fetvayı şaşkınlıkla karşılarken, çoğunluk "Mesele din adamlarını ilgilendirmez, onlar yöneticilerin yozlaşmasıyla ilgilensinler" ifadelerini kullandı.

Bazıları ise 'kadınların çıkarına olan ve dikkate alınması gereken bir tavsiye' olduğunu düşünerek fetvayı destekledi.

Bu bağlamda sosyal araştırmacı Sawsan Selame, "Sudan toplumu, özellikle kadın meselelerinde din adamlarının rehberliğini izlemiyor, çünkü açıklamaları onlara karşı her zaman sertti" ifadelerini kullandı.

Ayrıca "Hassas konulara karşıtlık, bilimsel bir şekilde ele alınmalıdır. Bu uygulamaları yaptırmak isteyenlerin vesayet altında hissetmemesi için din adamları, psikologlar ve diğerleri bundan uzak durmaları gerekiyor, ki bu yöntemler genellikle başarısız oluyor" diye konuştu. 


"Tehlikeli bir şey yok"

Tüm dünyanın güzellik ve estetik arayışında olduğu bir dönemde Sudanlı kadın bu operasyonları yaptırırken yoğun eleştirilere maruz kalıyor.

Bu bağlamda, plastik cerrah Mustafa Muhammed, "İyi sonuçlar alınması için cilt beyazlatma operasyonlarının uzman doktorlar tarafından yapılması gerekir. Güzellik belirli bir renkle sınırlı değildir ancak kadınların ve hatta genç erkeklerin ciltlerini beyazlatma isteği toplum tarafından kabul görmeli" diye belirtti. 

Muhammed, "Dünya güzellik ve kozmetoloji konularında ileri aşamalara ulaşıldı, öyle ki insanlar görünüşlerini tamamen değiştirmek için operasyonlar geçiriyorlar ve eleştiriye maruz kalmıyorlar. Bu nedenle, psikologlar bu operasyonların insan ruhunu iyileştirdiğini, aksi bir şey olmadığını görmeleri gerekir" ifadelerini sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU