PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 29 Ocak 2023,

Independent Türkçe için hazırladığım "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Uganda petrol sondaj faaliyetine başladı

Uganda, 20 yıl önce keşfettiği petrol rezervlerini ilk kez çıkartmaya başladı.

Ülkede keşfedilen 2 petrol sahasından biri olan Kingfisher, Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin katılımı ile gerçekleşen törende petrol kuyularında sondaja başlandı. 

Kingfisher petrol sahası Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketi (CNOOC) tarafından işletilirken, Tilenga petrol sahası da Fransız TotalEnergies tarafından işletiliyor.

Uganda'nın hedefi 2025'te günlük 200 bin varil petrol üretmek. Bu sayede Uganda'nın, Doğu Afrika'nın en büyük petrol ihracatçısı olacağı tahmin ediliyor.


Fransa, Burkina Faso'dan çekiliyor

Burkina Faso, Fransa'nın askerlerini çekmesine yönelik istek ve ikazlarının ardından Fransa yönetimi askerlerini geri çağırdı.

2018 yılında yapılan anlaşmaya istinaden Fransa terörle mücadele kapsamında Burkina Faso'ya asker göndermişti.

Komşu ülke Mali'yi örnek gösteren Burkina Faso yönetimi, şiddeti önlemede yeterince çaba göstermeyen Fransız askerlerinin çekilmesini ve ülke savunmasını kendilerinin üstlenmek istediğini söyledi.

Ülkedeki Fransız askerlerinin yerine Rus paralı asker gücü Wagner'in ikame edileceği iddiaları gündemde. 

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir başka açıklamada ise Burkina Faso'da görev yapan büyükelçinin geri çağrıldığı bilgisi verildi.

Burkina Faso yönetimi çok defa büyükelçinin geri çekilmesi talebinde bulunmuş, bu talep her seferinde karşılıksız kalmıştı. 


Ruanda, hava sahasını ihlal eden Kongo'nun savaş uçağını vurdu

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne (KDC) ait "Sukhoi-25" tipi savaş uçağı, Ruanda hava sahasını 3 kez ihlal etti.

Ruanda ordusu tarafından açılan ateş sonucu gövdesine mermilerin isabet ettiği uçak mecburi iniş yaptı.

Ruanda tarafı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni saldırganlığı durdurmaya çağırırdı. Kongo tarafı ise uçağın kendi hava sahasında uçarken vurulduğunu söyledi.  

Ruanda, KDC'yi yabancı paralı askerleri toplayarak savaşa hazırlık yapmakla suçlamıştı.

KDC ise Ruanda'yı ülkesinin doğusunda saldırılar düzenleyen 23 Mart Hareketi'ne (M23) destek olmakla suçluyor.


Malavi'deki kolera salgınında ölü sayısı bini geçti

20 milyon nüfusa sahip Malavi'de toplam vaka sayısı 30 bini geçerken hayatını kaybedenlerin sayısı 1002 oldu.

Vaka sayılarının hızla artmasının ardından Sağlık Bakanı, halka hijyen kurallarına dikkat etmeleri ve temiz su kullanmaları çağrısı yaptı.

Küresel sağlık kuruluşları ve hükümetlerin tedbirleri sonucu yıllardır azalan kolera vakaları, iklim değişikliği, yoksulluk ve çatışmalar gibi nedenlerle yeniden yaygınlaşmaya başladı.

Bağırsak enfeksiyonunun neden olduğu akut ishalli bir hastalık olan kolera, tedavi edilmediği takdirde ciddi su kaybına ve ölüme yol açabilir.


Tanzanya muhalefet lideri sürgünden döndü

Tanzanya muhalefet lideri ve eski başkan adayı Tundu Lissu, Belçika'da yıllarca sürgünde kaldıktan sonra geçen hafta Tanzanya'ya döndü.

55 yaşındaki Lissu, 2017 yılında kimliği belirsiz kişilerce uğradığı silahlı saldırıda 16 yerinden vuruldu, saldırıdan sağ kurtulduktan sonra Avrupa'ya taşındı.

Devlet Başkanı Samia Suluhu Hasssan'ın kendisine tam güvenlik güvencesi verdiği için geri dönmeye karar verdiğini söyledi.

Tanzanya eski devlet başkanı John Magufuli, muhalefet partilerine yönelik miting yasağı getirmişti.

2015-2022 yılları arasında uygulanan miting yasağının yanında muhalif liderlere yönelik sistematik saldırı ve baskı uygulanıyordu. Başkan Hassan, bu yasağı kaldırdı.


ABD'den Nijerya'ya vize kısıtlaması

Amerika Birleşik Devletleri, 25 Şubat tarihinde Nijerya'da düzenlenecek genel seçimler öncesi vize kısıtlaması getirdiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, "Nijerya'da yaklaşan seçimleri desteklemek için bugün Nijerya'da demokrasinin altını oymaya karışanlara yönelik vize kısıtlamalarını duyuruyorum. ABD, Nijerya'nın yolsuzlukla mücadele etme, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü güçlendirme isteklerini destekliyor" dedi.

Seçimlere yönelik sabotaj, hile gibi faaliyetlere girişecek kişilere yönelik uygulanacak vize kısıtlamasının belirli kişilere özel olduğu, Nijerya halkına veya hükümetine yönelik olmadığı vurgusu yapıldı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU