6’lı Masa 11’inci kez toplandı: Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi gündemde

CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi genel başkanları, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev sahipliğinde toplandı

Altı parti liderinin ikinci tur görüşmeleri kapsamındaki 11'inci toplantısı, İYİ Parti Genel Merkezi'nde yapılıyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, liderler buluşmasına makam araçlarıyla ayrı ayrı gelen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan,

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nu parti genel merkezinin kapısında karşıladı.

Bugün 12:15 sularında başlayan toplantı basına kapalı gerçekleşiyor. Toplantı sonrası bir yazılı açıklamanın paylaşılması bekleniyor. 

Cihan Paçacı istifa etti

Toplantı 4 saati geride bırakırken beklenmedik bir gelişme yaşandı. 

Habertürk’ten Nagehan Alçı’ya verdiği röportajda Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhtemel adaylığı ile ilgili “Parti yetkili kurulları şu anda Kemal Bey’i onaylayacak noktada değil” açıklamasını yapan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, İYİ Parti’deki Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. 
 


Açıklamasında, verdiği demecin, “maksadı aşan yorumlara neden olduğunu” söyleyen Paçacı, altılı masa toplantısı devam ederken, sinirli bir şekilde İYİ Parti Genel Merkezi’ni terk etti. 

Ortak video

Öte yandan görüşme öncesi liderlerden ortak video geldi.

Bu ayın başında paylaşılan 'Yarının Türkiyesi İçin Cesaret Zamanı' adlı videonun ardından bugün 'Milletimiz İçin Buradayız' başlıklı ortak video paylaşıldı.

Videoda altı genel başkanın kısa açıklamalarına yer verildi.
 


Altı partinin lideri son olarak 5 Ocak’ta Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde bir araya gelmiş ve görüşme 9 saat sürmüştü. 

Söz konusu görüşme sonunda yapılan yazılı açıklamada “Genel başkanlar arasında ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verdik" ifadesi yer almıştı. 

Hem bu açıklama hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihi için 14 Mayıs’ı işaret etmesi nedeniyle, aday konusunun bugünkü altılı masa gündeminde yer etmesi bekleniyor. 

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, konuyla ilgili 23 Ocak’ta yaptığı açıklamada “Bu toplantıda ilk kez bu kadar yoğun ve kapsamlı şekilde cumhurbaşkanı adayı üzerinde durulacak” demişti. 

Cumhurbaşkanı adayı halka sorulabilir

Ancak bu, adaylık için bir ismin açıklanacağı ya da netleşeceği anlamına gelmiyor. 

Liderlerin bazı isimleri masanın gündemine getirme ihtimali var.

Masanın daha fazla odaklanacağı konu ise cumhurbaşkanı adayının nasıl bir yöntemle belirleneceği.  
 

altılı masa
Altılı masanın 5 Ocak'taki toplantısı 9 saat sürmüştü/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi


Bu yöntemlerden biri, altı parti liderinin bir isim üzerinde tam mutabakata varması. 

Diğer ihtimal ise kamuoyuna birden fazla isim sunularak bir anket ya da kamuoyu yoklaması düzenlenmesi.

Herkesin merak ettiği “Aday ne zaman açıklanacak?” sorusuna da yakın zamanda partilerin temsilcilerinden yanıtlar geldi. 

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, geçen hafta yaptığı açıklamada “Başkan adayının ismi muhtemelen şubat ayı içerisinde açıklanacak” demişti. 

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da T24’e verdiği bir röportajda şubat ayını işaret etmişti. 

Uysal, aynı röportajda Kemal Kılıçdaroğlu için “Ana muhalefet liderinin aday olma potansiyelinden daha tabii bir şey olamaz” değerlendirmesini yapmıştı. 
 

Meral Akşener Gültekin Uysal AA
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal/ Fotoğraf: AA

 

Uysal’ın Kılıçdaroğlu’na desteği bir süredir devam ederken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, aralık ayında yaptığı açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ya da Ankara Büyükşehir

Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığına “hayır” demeyeceklerini söylemişti. 

Kabine konuşulacak mı?

Masayla ilgili merak edilen konulardan biri de altılı masanın iktidarında kabinede kimin yer alacağı, cumhurbaşkanı yardımcılarının kim olacağı konusunun gündeme gelip gelmeyeceği. 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, dün Halk TV’ye yaptığı açıklamada bu konunun bugüne kadar konuşulmadığını ve bugün de kesinleşmiş herhangi bir ismin masada tartışılmayacağını düşündüğünü söylemişti. 

İYİ Parti lideri Akşener’in parlamenter sisteme geçilmesi durumunda başbakan olma isteği ise artık herkesin malumu. Parti’nin bilboard reklamlarında dahi “Millete başbakan yakışır” sloganıyla Akşener’in fotoğrafı paylaşıldı. 

Cumhurbaşkanlığından parlamenter sisteme ne zaman geçilecek?

Altılı masanın bugünkü toplantısında konuşacağı iki ana başlıktan biri de bu konuyla alakalı. 

Liderler, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritasının nasıl olacağını tartışacak. 

Parlamenter sisteme geçişle ilgili kamuoyunda yanlış bilinen bir konu var.
 

Meral Akşener Kemal Kılıçdaroğlu
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi


O da altılı masanın iktidara gelmesi durumunda, hemen ertesi gün cumhurbaşkanlığı sisteminin sona ereceği. 

Ancak bu şekilde olmayacak. Sistem değişikliği için gerekli anayasal değişikliğin mecliste de görüşülmesi gerekiyor. Bu süre tamamlanana kadar cumhurbaşkanlığı sisteminde kalınacak.  

Parlamentoda anayasa değişikliği yapacak sayı 360 milletvekili. Bu sayıya ulaşılması durumunda 6 ay içinde güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilebileceği ifade ediliyor.

Bugün, geçişin yol haritasının nasıl olacağına dair somut bir belge açıklanması bekleniyor. 

30 Ocak öncesi son değerlendirme

Masadaki diğer bir önemli başlık “Temel Politikalar”. Ya da diğer adıyla “Hükümet Programı”. 

Bu başlığı, 30 Ocak’ta gerçekleşecek lansmanla birilikte okumak gerekiyor.
 

Meral Akşener Ahmet Davutoğlu AA
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu/ Fotoğraf: AA


Zira, altı partinin çalışma grupları uzun süredir, iktidara gelmeleri durumunda hangi konuda hangi yolun izleyeceklerini tartışıyorlar. 

Hatta bu yol haritasını, adayın kim olacağından çok daha fazla önemsiyorlar. 

Çünkü “Dış politikadan eğitime, yargıdan ekonomiye kadar pek çok konuda seçimden önce bir fikir birliğine varalım ki daha sonra anlaşmazlık çıkmasın” istiyorlar. 

Bu kapsamda yaklaşık 300 sayfalık bir temel politikalar metni hazırlandı. 30 Ocak’ta Ankara’da kamuoyu ile paylaşılacak. Metinde, kısa, orta ve uzun vadede çözümler sunulacak. 

Bugünkü altılı masa toplantısında bu metnin detayları da görüşülecek. 

Son toplantının ev sahibi Karamollaoğlu

Liderlerin bir sonraki toplantısı ise şubatta Saadet Partisi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Bu toplantıda cumhurbaşkanı adayının da açıklanması bekleniyor. 
 

Meral Akşener Temel Karamollaoğlu AA
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu/ Fotoğraf: AA


Bu durumda, hem altılı masanın ikinci tur görüşmelerin son toplantısı gerçekleşecek hem de kamuoyunun uzun süredir beklediği seçim startı verilmiş olacak.

 


 

DAHA FAZLA HABER OKU