Afganistan'daki soğuk dalgasında can kaybı 157'ye çıktı

70 bin çiftlik hayvanı da yaşamını yitirdi

Afganistan'da 10 Ocak'tan beri etkili olan kar yağışı, yaşamı felç etti (AFP)

Taliban, aşırı soğuklar nedeniyle Afganistan'da en az 157 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Salı günü yapılan açıklamada insani yardımların da gerekli bölgelere ulaştırılamadığı belirtildi.

Ülkede hava sıcaklıkları -33 dereceye kadar düştü. Bu dönemde normalde beklenen ortalama sıcaklıklarsa 0 ila 5 derece.

Taliban'ın Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Şafiullah Rahimi, salı günü yaklaşık 70 bin çiftlik hayvanının da aşırı soğuktan yaşamını yitirdiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin pazar günkü açıklamasında, ülkedeki 565 bin 700 kişiye battaniye, ısıtma cihazı ve barınak sağlandığı belirtilmişti.

Taliban, 24 Aralık'ta kadınlara sivil toplum kuruluşlarında (STK) çalışma yasağı da getirmişti. Kadın personelin işlerine son vermeyen STK'lerin lisanslarının iptal edileceği kaydedilmişti.

Bunun üzerine Çocukları Kurtarın Vakfı, Norveç Göçmen Konseyi ve CARE gibi ülkedeki bazı uluslararası yardım kuruluşları çalışmalarını durdurmuştu.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, yardımların koordineli şekilde dağıtılamamasında bu durumun da etkili olduğuna dikkat çekti.

BM'den bazı üst düzey kadın yetkililer, geçen hafta Taliban'la görüşmek için Afganistan'a gitmiş ve STK'lere getirilen yasağın kaldırılmasını talep etmişti.
 


ABD ordusunun Ağustos 2021'de ülkeden çekilmesiyle Taliban önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin yönetimini ele geçirmişti.

Örgüt, kız çocuklarının ve kadınların eğitim almasına yasak getirmesiyle de gündem olmuştu. Uluslarası toplumdan büyük eleştiri toplayan Taliban, uygulamanın kalıcı olmadığını ve uygun ortam oluşturulana dek eğitimlerin ertelendiğini öne sürmüştü.

Taliban'ın başa geçmesiyle kadınlar siyasetten de dışlanmıştı. Önceki rejimde üst düzey görevlerde yer alanların çoğu ülkeden kaçmıştı.

Ülkeyi terk etmeyen az sayıda kadın siyasetçiden Mürsel Nebizade geçen hafta başkent Kabil'de kimliği belirsiz bir silahlı saldırgan tarafından öldürülmüştü. Vurulan eski milletvekili, 32 yaşındaydı.



Independent Türkçe, CNN, Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU