Can Dündar, Washington Post'a yazdı: "Türkiye benim gibi muhalif sürgünleri tüm dünyada nasıl takip ediyor?"

"Dünya, Erdoğan'a boyun eğdiği sürece 'Aranıyor' listesi büyümeye devam edecek"

Can Dündar, 2017'de Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterilmişti (Reuters)

Can Dündar, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta "Türkiye benim gibi muhalif sürgünleri tüm dünyada nasıl takip ediyor?" başlıklı bir görüş yazısı kaleme aldı.

Muhalif gazeteci, yazısına 30 Aralık'ta İçişleri Bakanlığı'nın kendisini terörden arananlar listesine gri kategoriden eklediğini ve yakalanmasını sağlayanlara 500 bin liraya kadar ödül verileceğini duyurduğunu hatırlatarak başladı.

Dündar, bunu küçükken televizyonda izlediği Western'lerde başına ödül konmuş haydutların yakalanması için asılan "Aranıyor" posterlerine benzettiğini ifade etti.

61 yaşındaki gazeteci, son 6 yıldır Almanya'da yaşadığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisinin 2016'daki darbeyi planlamakla suçladığı Fethullah Gülen'le ilişkili olduğunu öne sürdüğünü belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gülen için "Kendisini asla görmedim" diyen Dündar, hakkında verilen cezanın asıl sebebinin, 2015'te Cumhuriyet gazetesinin yayın yönetmeniyken yayımlanan MİT TIR'ları haberi olduğunu ifade etti.

Haberin yayımlanmasının ardından Erdoğan tarafından hedef gösterildiğini ve 6 ay içinde tutuklandığını yazan Dündar, 92 gün boyunca tutuklu kaldığını ve Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla tahliye edildiğini belirtti.

Gazeteci, Almanya'ya kaçtıktan sonra İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendisi hakkında MİT TIR'ları haberi nedeniyle 27 yıl 6 ay hapis cezası verdiğini ve devletin tüm malvarlıklarına el koyduğunu hatırlattı.

"Erdoğan, 6 yıl sonra adımı terörden arananlar listesine ekleyerek beni tekrar tehdit ediyor" diyen muhalif gazeteci, yazısında şu ifadelere yer verdi:

Dünyanın her yerinde sürgündeki Türk rejimi karşıtlarının başına gelen de bu. Erdoğan onları ya kaçırıp Türkiye'ye geri getirmeye ya da yaşadıkları yerde cezalandırmaya çalışıyor. Bu amaçla istihbarat teşkilatını, ülke dışında yasadışı faaliyet gösteren haydutları, hatta diplomasiyi bile kullanıyor.

 


Dündar, yazısında ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2021'deki raporuna gönderme yaparak, bu çalışmada "Erdoğan rejiminin 2016'dan beri ABD, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Asya'daki 31 ülkede muhaliflerin peşine düştüğüne, 58 iade veya adam kaçırma vakası yaşandığına" dikkat çekildiğini aktardı.

Gazeteci, örnek olarak Suriye'deki IŞİD militanlarına yasadışı şekilde silah götürmekle suçlanan Özel Kuvvetler'den emekli Nuri Gökhan Bozkır'ın Ukrayna'ya kaçışı ve Türkiye'ye getirilişini; mafya patronu Sedat Peker'in muhalif açıklamalarının Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmaların ardından sonlanmasını ve Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'dan NATO üyeliği sürecinde iadesini talep ettiği kişileri gösterdi.

"Halihazırda Türkiye'nin 'Arananlar' listesinin bir şerifin duvarına asılan postere sığmayacak kadar uzun olduğu açık" ifadelerine yer veren Dündar, yazısını "Dünya Erdoğan'a boyun eğdiği sürece bu liste büyümeye devam edecek" diye sonlandırdı. 



Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU