10 milyon dolarlık Martin Luther King Jr. heykeli penise benzetildi

Heykelde yer alan ismin kuzeni Seneca Scott, "Aileme mastürbasyonlu saygı" diyerek tepki gösterdi

Heykel, ABD'nin en eski şehir parkı olan Boston Common'da bulunuyor (AP)

ABD'de ırkçılık karşıtı hareketin sembol ismi Martin Luther King Jr.'ın yeni heykeli tartışmalara yol açtı. Massachusetts eyaletinin başkenti Boston'da cuma günü (13 Ocak) açılan heykel penise benzetildi. The Embrace (Kucaklaşma) adlı eser sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldu.
 


Heykeltıraş Hank Willis Thomas eserde King'in, 1964'te Nobel Barış Ödülü'nü kazandıktan sonra eşi Coretta Scott King'le kucaklaşırken çekilen fotoğrafından ilham aldı.
 


6,7 metre uzunluğundaki bronz heykel, ırksal ve ekonomik adalet alanlarında çalışmalar yürüten Embrace Boston adlı kar amacı gütmeyen kuruluşun siparişiyle hazırlandı. Eser yaklaşık 10 milyon dolara mal oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

19 tonluk sanat eseri, 609 bronz parçanın birleştirilmesiyle oluşturuldu. İç içe geçmiş 4 koldan meydana gelen heykel belli bir açıdan kalbe benziyor.

Thomas açılış günü Boston Globe'a yaptığı açıklamada "Bu çalışma gerçekten her birimizin aşkla dolma kapasitesiyle ilgili. Dr. King ve Coretta Scott King'in adını her duyduğumda ve yüzlerini her gördüğümde kendimi aşkla dolmuş hissediyorum" dedi.

Ancak Coretta Scott King'in kuzeni Seneca Scott heykeli penise benzetti.
 


Scott, Compact adlı dergi için kaleme aldığı "Aileme mastürbasyonlu saygı" başlıklı yazıda heykelin ailesine bir hakaret olduğunu savundu. Scott çalışmanın "woke (duyar) kültürünün vurdumduymazlığının ve kendini beğenmişliğinin bir örneği" olduğunu söyledi.
 


Boston Herald adlı gazetede köşe yazarlığı yapan Rasheed N. Walters cuma attığı tweet'te şöyle yazdı:

Beyaz olmadığım düşünülürse, Martin Luther King'in kucaklama heykelinin estetik açıdan tatsız olduğunu söylediğim için herhangi bir ırkçılık suçlaması bana yapılmaz. Çiftin ve kucaklaşmalarının tam bir heykeli yapılmalıydı.

Komedyen Javann Jones ise "Bana sadece iki uzuv heykeliyle onurlandırılmış beyaz bir adam gösterin" dedi.

 

Independent Türkçe, New York Post, The New York Times, The Washington Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU