Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Kosova Başbakanı Kurtic yeni Zelenski olmaya çalışıyor

Vucic'e göre Kurtic, Sırbistan liderini de "küçük Putin" olarak gösteriyor

Sırbistan ve Kosova arasında gerginlik devam ediyor (Reuters-AFP)

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Derek Chollet'le dünkü görüşmesinin ardından Kosova'yla ilgili açıklamalar yaptı. Vucic, Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin kendisini "yeni Zelenski" olarak gösterdiğini söyledi.

"Bizim için zor bir durum. Bütün büyük güçler Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. Bizden güzel ve olumlu ifadeler beklemeyin" diyen Vucic, Kosova'yı Sırbistan'ın bir parçası olarak gördüklerini tekrarladı.

Sırbistan lideri, Kurti'nin kendisini "Sırbistan'ın saldırganlığının kurbanı olarak göstermeye çalıştığını" öne sürdü:

"Sınırlar Kurti tarafından değil uluslararası hukukla belirleniyor."

Vucic, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye de gönderme yaparak Kurti'nin kendisini "yeni Zelenski" olarak göstermeye çalıştığını savundu. 52 yaşındaki siyasetçiye göre Kurti, Vucic'i de "küçük Putin" olarak resmetmeyi istiyor.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova, 2008'de tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan ise ülkenin bağımsızlığını tanımayarak Kosova'nın kendi topraklarına ait olduğunu savunuyor. Sırbistan-Kosova gerginliğinde NATO da kilit bir rol oynamıştı. Sırp güçleriyle bağımsızlık yanlısı Kosova Kurtuluş Ordusu arasında 1998'de başlayan çatışmalar, 1999'da NATO'nun 78 gün süren operasyonuyla son bulmuştu.

Şubatta bağımsızlığının 14. yılını kutlayan Kosova, şu ana dek Türkiye, ABD, İsrail ve birçok AB ülkesi de dahil 117 ülke tarafından tanınırken, Rusya, Çin, Yunanistan, Ermenistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerse bunu reddediyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB'nin arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Kosova'daki güvenlik güçlerinin, eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'i anayasal düzene saldırdığı ve terör eylemlerinde yer aldığı gerekçesiyle 10 Aralık'ta gözaltına alması, iki ülke arasındaki tansiyonu iyice artmıştı.

Kosovalı Sırplar başlattıkları protestolarda sınır kapılarına giden yolları kapatırken, Kosova'nın kuzeyinde görev yapan Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) polisine ait bir zırhlı araca da yine 10 Aralık'ta ses bombasıyla saldırı düzenlenmişti.

Kurti protestocuları "suç çetesi" diye nitelerken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de NATO'nun Kosova Gücü'ne (KFOR) Sırp ordusu ve polisini Kosova'nın kuzeyine konuşlandırma talebinde bulunmuştu. Henüz yanıt verilmeyen talebin büyük ihtimalle reddedileceği düşünülüyor.

AB, NATO ve ABD'de de gerginliğin düşürülmesi ve barikatların kaldırılması çağrısı yapmıştı.

Tansiyon Kosova'nın güneyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı İşterpçe'de Ortodoks Noeli'nin kutlandığı 6 Ocak'ta düzenlenen silahlı saldırıda, biri çocuk iki Sırp'ın yaralanmasıyla tekrar yükselmişti.

Son aylarda Kosova ve Sırbistan arasındaki plaka tartışması da tansiyonu artıran unsurlar arasında.

Kosova hükümeti, araçlarında Sırbistan plakası bulunan Kosovalı Sırpların bunları değiştirmesini zorunlu hale getirmişti. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırp kesimlerse uygulamaya karşı çıkıyor.

Kosova Başbakanı Kurti yılbaşında Alman Welt gazetesine yaptığı açıklamada ülkesinde NATO askerlerinin sayısının ve askeri teçhizatın artırılmasının, ülkesinde ve tüm Batı Balkanlar'da güvenliği ve barışı iyileştireceğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU